Index Vakbarát Hírportál

Több mint húszmillió nézőt vonzott egy animációs film öt nap alatt

2023.09.20. 07:03
Az Elemi lett az év legnézettebb filmpremierje a Disney+-on, ami minden idők 10 legnézettebb filmpremierje között van, az első öt nap alatt 26,4 millióan nézték meg.

Az Elemetropoliszban játszódó filmet, ahol tűz, víz, föld és levegő együtt él, Peter Sohn rendezte, producere Denis Ream, executive producere Pete Docter. A történet a gyors észjárású és heves lány, Parázs és a vicces, árral úszó Örvény barátságának történetét követi végig.

A szokatlan barátság miatt Parázs nemcsak a világukról alkotott nézeteit kérdőjelezi meg, hanem azt is, hogy milyen személyiség akar lenni.

Az Elemi szeptember 13-án került fel a Disney+-ra, és öt napon belül ez lett a legnézettebb animációs filmpremier a Disney és a Pixar 2022 márciusában bemutatott Pirula Panda című filmje óta. Emellett az Elemi lett minden idők legnézettebb Disney+-filmpremierje Latin-Amerikában, a Pirula Pandát megelőzve.

A júniusban bemutatott film a mozikban is sikeres volt, világszerte 484 millió dollárt hozott, a Rotten Tomatoeson 93 százalékos közönségpontszámmal. 

Az Egyesült Államokban a film 154 millió dollárt kapart össze – ez több mint ötszöröse a 30 millió dolláros nyitó hétvégének, ami ritka teljesítmény bármelyik mozis film esetében, és a Disney és a Pixar Toy Story – Játékháború (1995) után a második legmagasabb bevételi többszörös. Nemzetközi szinten a film 330 millió dollárt hozott, és különösen jól szerepelt Dél-Koreában, ahol a Pixar legnézettebb filmje lett.

Az Elemi forgatókönyvét John Hoberg és Kat Likkel, valamint Brenda Hsueh írta. A film eredeti szinkronhangjai Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara, Mason Wertheimer és Joe Pera – áll az Indexnek eljuttatott közleményben.