Index Vakbarát Hírportál

Elsőként díjaztak spanyol női rendezőt a San Sebastián-i filmfesztiválon

2023.10.02. 11:20
Jaione Camborda nyerte el az O Corno című drámával a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót. A nemzetközi eseményt 71. alkalommal rendezték meg, de csak most először vehette át spanyol származású női rendező az elismerést.

Jaione Camborda spanyol rendező vehette át a legjobb filmnek járó Arany Kagyló díjat a 71. San Sebastián-i filmfesztiválon – számolt be a The Hollywood Reporter.

Mint írták, az O Corno (Anyarozs) című naturalista dráma, amely az 1970-es években játszódik, a Franco-diktatúra utolsó éveiben. A főszereplő egy kagylószedő asszony, akinek menekülnie kell Galícia tartományból, miután egy abortusszal kapcsolatos botrányba keveredik. 

A legjobb főszereplőknek járó elismerést ketten is átvehették.

Az argentin Marcelo Subiotto a Puan című filmben egy versengő idősödő filozófiaprofesszort alakított, míg a japán Fudzsi Tacuja egy demenciával küzdő férfit formált meg.

A legjobb rendezésért a tajvani Tzu-Hiu Peng és Ping-Ven Vang alkotópárost jutalmazták. A Journey in Spring című film a házasságról és a gyászról szól.

Magyar származású filmproducer a zsűritagok között 

A zsűri elnöke a francia Claire Denis volt. Tagjai Vicky Luengo francia és Fan Ping-ping kínai színésznő, a kolumbiai író-producer Cristina Gallego, Brigitte Lacombe francia fotográfus, Robert Lantos magyar származású kanadai filmproducer és Christian Petzold német rendező.

A svéd Isabella Eklöf gyermekbántalmazásról szóló, Kalak című filmje kapta a zsűri különdíját. Az alkotás operatőre, Nadim Carlsen pedig a legjobb fényképezésért járó kitüntetést vihette haza.