Index Vakbarát Hírportál

Olyan pszichothriller kerül a mozikba, amilyet még nem láthattunk

2023.10.26. 08:55

Cicaverzum, Mesterjátszma, Magasmentés, Semmelweis, Valami madarak – öt magyar film, amelyeket már most vagy a közeljövőben megnézhetünk a mozikban. Készült egy beharangozó is, amely kedvet csinál ezekhez az alkotásokhoz.

A Cicaverzum 2023. október 19. óta látható a mozikban.

A harmincéves Fáni (Törőcsik Franciska) menekül a szerelemtől, hiszen ha megtetszik neki egy férfi, azonnal a halálát vizionálja. Környezete hiába próbálja összehozni valakivel, ő inkább a magányt választja és a munkájára koncentrál.

Amikor egy napon egy rejtélyes fekete Macska kezd el udvarolni neki, akinek a búgó hangját (Patkós Márton) csak ő hallja, minden megváltozik. Fáni annyira a Macska hatása alá kerül, hogy azt is elhiszi, ez az igaz szerelem. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a manipulatív Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. De vajon mit szól a „tündérmeséhez” Mihály (Polgár Csaba), a macska sármos gazdája?

A filmet Szeleczki Rozália rendezte.

A Mesterjátszma 2023. november 9-én kerül a mozikba.

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni az országot. A fiatal pár mellett az egyház ereklyéi is a határ felé tartanak, ezek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, és már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

Tóth Barnabás régóta várt adaptációja olyan váratlan fordulatokkal teli pszichothriller, amilyet a nézők magyar rendezőtől eddig még nem láthattak.

A Magasmentés november 16-tól látható.

Akciókkal teli hőstörténet, egy apa és fia története, valamint látlelet egy reményt vesztett városról.

Fésős András filmjének főhőse egy magasmentő specialista tűzoltó, Félix Sándor (Bogdan Dumitrache). A férfi olyan emberek védangyalává válik, akik el akarják dobni maguktól az életet. Félix mindenkit meg akar menteni, az embereket hidakról, magas épületekről hozza le. A városban nagy szükség van a munkájára, hiszen a szokatlan, folyamatos esőzésektől nyugtalanná vált emberek közül egyre többen akarnak végezni magukkal. Mintha valami vírus terjedne, de az okokat senki sem ismeri.

Félix évekkel korábban egy balesetben elvesztette a feleségét, fiával (Börcsök Olivér) is reménytelenül megromlott a kapcsolata, noha a fiú közelebb van az apjához, mint azt Félix sejtené. Miközben Félix igyekszik újra kapcsolatot találni a fiával és segíteni az embereken, drámai eseményeket indít el, és rá kell döbbennie arra, hogy semmi sem az, aminek látszik.

A Semmelweis hazai mozipremierje november 30-án lesz.

Semmelweisre (Vecsei H. Miklós) ma legendaként emlékszünk, bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte, hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége, és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret – mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok...

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Az Oscar-díjra jelölt legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos a hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

A Valami madarak december 14-én debütál.

Hevér Dániel első nagyjátékfilmje generációkon átívelő különleges barátságról mesél.

Béla (Szacsvay László) egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé – a berlini Ezüst Medve díjas Kizlinger Lilla (Rengeteg – Mindenhol látlak; Magyarázat mindenre) –, aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

A Valami madarak az Életrevalókat idéző bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában valósult meg.