Index Vakbarát Hírportál

Christopher Nolan 30 nappal lerövidítette az Oppenheimer forgatását, hogy pénzhez jusson

GettyImages-1933800186
2024.02.01. 19:40
Hiába számított a tavalyi év egyik legnagyobb kasszasikerének az Oppenheimer című film, elkészítéséhez mégis komoly áldozatokra volt szükség. A Christopher Nolan rendezésében készült produkció ugyanis meglehetősen kevés pénzből tudott csak gazdálkodni, ezért a rendező majdnem egy hónappal rövidebbre húzta a forgatási napokat, hogy másra tudja költeni az így megtakarított összeget. A Golden Globe-díjas filmrendezőben ez ráadásul tényleg nyomot hagyhatott, ugyanis a jövőben már csak komoly erőforrásokkal rendelkező alkotásba vágna bele.

Kétségkívül az elmúlt év egyik legnagyobb durranása volt az Oppenheimer című film Christopher Nolan rendezésében.

Emiatt az sem különösebben meglepő, hogy a Golden Globe-díjas szakember a jövőben sem szeretné lejjebb adni, sőt kifejezetten csak olyan produkciókon szeretne dolgozni, amelyek költségvetése minden elképzeléséhez elegendő forrást tud biztosítani. 

Pedig Nolan nagy rajongója a kisebb költségvetésű művészfilmeknek is, karrierje beindulását pont egy ilyennek köszönheti. Pályafutását ugyanis egy független kisprodukcióval, a Mementóval kezdte, mára viszont kasszasikereket készít hatalmas díszletekkel és drága költségvetéssel, így valószínűnek tartja, hogy sosem tér vissza a kisebb alkotásokhoz. 

Vonz a nagyszabású munka, mert tudom, mekkora lehetőséget nyújt a jelentős erőforrások megléte. Tudom, hogy nagyon sok filmes van a világon, aki a szemét adná azért, hogy megszerezze a rendelkezésemre bocsátott forrásokat, és úgy érzem, az én felelősségem, hogy a lehető legproduktívabb és legérdekesebb módon használjam fel ezeket

– idézi a rendezőt a Variety

Az Oppenheimer sem volt olcsó, de így is trükközni kellett a költségekkel

Nolan legutóbbi rendezése az Oppenheimer volt, amely annak ellenére, hogy nem számított egy olcsó produkciónak, sikeréhez mérten mégis csak kisebb, mindössze 100 millió dolláros gyártási költségvetéssel bírt. Ez persze alapjában véve még mindig óriási összegnek számít, de csak feleannyi, mint a több mint 200 millió dollárba került Tenet című kémthrillere.

Ráadásul Nolan valóban szűkösnek érezte a rendelkezésére álló erőforrásokat, emiatt pedig cselekedni sem volt rest. A tervekkel ellentétben döntése értelmében nem 85, hanem közel 60 nap alatt forgatta le a filmet, így majdnem egy egész hónappal csökkent a forgatási napok száma, annak érdekében, hogy az erre fordítandó összegeket más gyártási szükségletekre tudják fordítani. 

Hihetetlenül gyorsan elkészítettük a filmet. Őrült volt a tempó

– nyilatkozta korábban a főhőst alakító Cillian Murphy.

  Az Oppenheimert 13 Oscar-díjra jelölték, amelynél több díjra egy alkotást sem neveztek idén.

(Borítókép: Christopher Nolan és Cillian Murphy 2024. január 14-én. Fotó: Kevin Mazur / Getty Images for Critics Choice)