Index Vakbarát Hírportál

Hiába tarolt az Oppenheimer a BAFTA-díj-átadón, egy váratlan vendég ellopta a show-t

2024.02.19. 07:38
Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. Hazai idő szerint március 11-én hajnalban rendezik meg a 96. Oscar-gálát, amelynek szintén nagy esélyese a tizenhárom díjra jelölt életrajzi dráma.

Az első atombombát előállító tudóscsoport vezetőjéről, Robert Oppenheimer elméleti fizikusról szóló életrajzi dráma tizenhárom díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a Royal Festival Hallban megrendezett, viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-gálán, amelynek házigazdája David Tennant volt.

Az Oppenheimer kapta a legjobb film díját, Christopher Nolan a legjobb rendezésért járó elismerést, és az Oppenheimert alakító Cillian Murphy a legjobb férfi főszereplő BAFTA-kitüntetését.

Cillian Murphy legfőbb versenytársa a világhírű karmesterről, Leonard Bernsteinről szóló Maestro főszereplője, Bradley Cooper volt.

Ugyancsak az Oppenheimernek ítélték a legjobb eredeti filmzene díját, Robert Downey jr. a háromórás film férfi mellékszereplőjeként lett BAFTA-díjas, és az alkotás kapta a legjobb fényképezésért, valamint a legjobb vágásért járó elismerést is.

Az Oppenheimer már a januárban tartott 81. Golden Globe-díj-átadón is tarolt. A legjobb színész díját Cillian Murphy nyerte az Oppenheimerben nyújtott alakításáért, míg a legjobb mellékszereplő Robert Downey jr. lett. A legjobb rendező kategóriában Christopher Nolant díjazták. Az alkotás az idei 96. Oscar-gála nagy esélyese is, ugyanis tizenhárom díjra is jelölték.

A tavalyi BAFTA-rendezvényen hasonló sikereket ért el Edward Berger Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús drámája: azt az alkotást tizennégy díjra jelölték, és szintén hetet el is hozott. Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének filmadaptációja nyerte a legjobb film, a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-adaptáció, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hang és a legjobb fényképezés díját.

Az alkotás ezzel egyben rekordot is döntött, ugyanis a BAFTA-díjak történetében még soha nem kapott ennyi elismerést nem angol nyelven forgatott film.

Öt díjat nyert a Szegény párák című alkotás

Az idei BAFTA-díj-kiosztón az Oppenheimer mellett Jorgosz Lanthimosz Szegény párák (Poor Things) című filmje is a nagy nyertesek között volt: ezt az alkotást tizenegy díjra jelölte a brit filmakadémia, és a film ötöt el is nyert.

A filmben nyújtott alakításáért Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést, emellett az alkotásé lett a legjobb smink, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb produkciós tervezés díja, valamint a legjobb különleges látványhatásokért odaítélt BAFTA-díj.

Emma Stone mellett Carey Mulligan, a Maestro női főszereplője is versenyben volt ezért a BAFTA-díjért.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában az ukrajnai háborúról szóló 20 Days in Mariupol című produkció nyerte el a brit filmakadémia elismerését. 

Ellopták a show-t a hírességek a BAFTA-díj-átadón

A londoni eseményen a díjra jelölt színészek mellett olyan hírességek is megjelentek a vörös szőnyegen, mint David Beckham, a Manchester United egykori angol válogatott futballistája, Dua Lipa énekesnő és Vilmos herceg. A 41 éves brit trónörökös idén felesége nélkül érkezett a BAFTA-díj-átadóra. Katalin hercegné a januári hasi műtétje miatt nem tudott részt venni az eseményen. 

Sokakat meghatott Michael J. Fox amerikai színész, aki kerekesszékben érkezett a díjátadóra. A Vissza a jövőbe-trilógia sztárja egyre ritkábban szerepel nyilvánosság előtt, ugyanis a Parkinson-kórban szenvedő színész egészségi állapota súlyosan leromlott az elmúlt évtizedekben.

Az eseményen a 62 éves színész adta át a legjobb filmnek járó díjat, amelyet Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta. Michael J. Fox az öt jelölt bemutatásakor elmondta, hogy okkal nevezik varázslatnak az alkotásokat, mivel sokszor a mindennapjainkat is megváltoztathatják. Hozzátette, a filmek összehozzák az embereket, ahol nem számít, hogy „ki vagy, vagy honnan származol”.

El sem kezdődött, mégis botrányoktól hangos az idei Oscar-díj-átadó

Hazai idő szerint március 11-én hajnalban rendezik meg a 96. Oscar-gálát. Az amerikai filmakadémia januárban jelentette be , hogy idén milyen filmek, illetve mely filmes szakemberek szállhatnak harcba az arany szoborért. 

A legtöbb jelölést, tizenhármat az Oppenheimer kapta, amit a Szegény párák követ tizeneggyel, majd a Megfojtott virágok tíz és a Barbie nyolc jelöléssel. Mint megírtuk, idén ismét lehet magyar nyertes, miután a legjobb látványtervezés kategóriában esélyes az Oscar-díjra Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője.

Az amerikai filmakadémia döntése sokaknál felháborodást váltott ki. Az idei jelöltek közül a Barbie című film főszerepében feltűnő Margot Robbie is kimaradt. Az alkotás másik szereplője, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölt Ryan Gosling és a női mellékszereplők között versenyző America Ferrera elfogadhatatlannak tartja, hogy Robbie-ról megfeledkeztek.

A színésznő saját bevallása szerint nem szomorkodik, ugyanis a nagy sikerű alkotás producereként így is elismerték. Az ausztrál színésznő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendező, Greta Gerwig megérdemelte volna az elismerést.

Szintén kimaradt az idei Oscar-jelölésből a Megfojtott virágokban szereplő Leonardo DiCaprio, aki a Golden Globe-on és a Critics’ Choice Awardson is jelölve volt. 

Rengeteg olyan sikeres színész van, akiket az amerikai filmakadémia számos alkalommal jelölt már Oscarra, de végül sosem vagy csak egyszer ítélték oda nekik a díjat. Többek között Tom Cruise, Johnny Depp és Robert Downey jr. sem kapott még arany szobrot.