Index Vakbarát Hírportál

Ez a két színész inspirálta Austin Butler alakítását a Dűne második részében

2024.03.09. 07:47
Az Elvis-film sztárja nemrég fedte fel, kiknek a színészi játékából inspirálódott, amikor a Dűne: Második részre készült. Feyd-Rautha megformálása nem volt könnyű feladat Austin Butlernek, aki elmondása szerint ritkán kap lehetőséget arra, hogy antagonisták bőrébe bújjon.

Az Oscar-jelölt Austin Butlernek nem volt könnyű dolga, amikor a Dűne: Második rész szereposztásánál megkapta Feyd-Rautha Harkonnen szerepét. Vladimir Harkonnen pszichotikus unokaöccsének megformálása többek közt azért is volt kihívás az Elvis-film sztárjának, mert elmondása szerint ritkán van lehetősége negatív karaktert játszani.

Huffpost cikke szerint Austin Butler egy interjúban arról beszélt, hogy két színész is kiemelten inspirálta mostani alakítását. Voltaképp egész színészi munkásságában tetten érhető a hatásuk. Érdekesség, hogy ez a két színész a híres 2008-as Batman-filmben (A sötét lovag) még egymás ellenségeiként tűnt fel.

Egyikük az Oscar-díjas Gary Oldman, akit számtalan filmben láthattak a nézők a Harry Potter-filmsorozattól Éli könyvén át a fent említett Christopher Nolan-féle Batman-trilógiáig, amelyben James Gordon felügyelőt alakítja. Butler elsősorban Az ötödik elemben és a Léon, a profiban nyújtott alakításait emeli ki, amelyek nagy hatással voltak rá.

Visszatérés az eredetihez

A másik színész – akit egy időben szintén Hollywood ügyeletes szépfiújaként könyveltek el – nem más, mint a posztumusz Oscar-díjas Heath Ledger. Austin Butler elmondta: Ledger finom és rétegzett játéka mindig is hatalmas inspiráció volt számára.

Heath Ledger A sötét lovag című 2008-as filmben Batman örök riválisát, Jokert alakította, amiért posztumusz Oscar-díjat is kapott, de korábban olyan filmes alkotásokban bizonyította tehetségét, mint a Túl a barátságon, A hazafi, vagy a Lovagregény. Végül 2008 januárjában meghalt, mindössze 28 éves volt.

Austin Butler a két legendás színészen túl a szerepre való felkészüléskor felkereste Feyd-Rautha Harkonnen korábbi megformálóját is, Stinget, aki az 1984-es, David Lynch által rendezett változatban alakította az antagonistát. Butler így emlékezett vissza a Stinggel való találkozóra:

Odajött hozzám, elképesztően kedves és nyájas volt. Az eredeti Dűnéről kérdeztem, és azt mondta, még megvan neki az eredetiben használt gatyapőce, amit ha szeretnék, kitisztíttat nekem, hogy felvehessem.

A fiatal színész arról is beszélt, negatív karakter eljátszásánál nagyon fontos, hogy ítélkezés helyett képes legyen az ember megérteni a szerepet. Ő is így tett: végiggondolta, milyen lehetett Feyd-Rautha gyermekkora, és ennek alapján hogyan tudná hitelesen megformálni. 

A Dűne: Második rész többszörösen felülmúlta az első filmet a mozikasszáknál. Debütálása után csupán egy hét alatt 200 millió dollárt hozott a konyhára. A filmről szóló kritikánk ide kattintva olvasható el.