Index Vakbarát Hírportál

Kísértetiesen hasonlít egymásra a két film plakátja

2024.07.05. 21:42
YouTube-videóban mutatták be az alkotók, hogyan készült a Ma este gyilkolunk plakátja, de közleményükben egy szóval sem tértek ki arra, hogy ez egyébként – finoman szólva – kísértetiesen hasonlít a Tőrbe ejtve című amerikai krimivígjáték plakátjára.

Az Agatha Christie stílusát idéző magyar krimikomédiában egy sor színészlegenda, a hazai és filmes színjátszás legnagyobb alakjai kaptak szerepet. A film főszereplője Kern András, a vásznon Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati is feltűnik. A fiatalabb generációból szintén sok kiváló művész, mások mellett Hermányi Mariann, Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Gyöngyösi Zoltán, Keresztes Tamás, Herczeg Adrienn, Elek Ferenc és Pál András kapott szerepet.

Érdekesség, írja a produkció a közleményben, hogy a forgatáson a legidősebb és a legfiatalabb stábtag között 72 év volt a korkülönbség: „korelnökként” az akkor 89 évesen is aktív és tettre kész Bodrogi Gyula, legifjabb stábtagként egy 17 éves produkciós asszisztens vett részt a munkában. A plakátkészítésről szóló werkfilmen egyébként nagyjából annyit látunk, ahogy a színészeket sminkelik. „A plakátfotózás során a színészek karaktereik legjellemzőbb gesztusait domborították ki” – írja a közlemény. 

Arról azonban egy szó sem esik, amit pedig már többen szóvá tettek – először Kovács Gellért filmszerész szúrta ki –, hogy a júniusi Magyar Mozgókép Fesztiválon bemutatott, a mozikba 2024 őszén kerülő film plakátja kísértetiesen hasonlít Rian Johnson 2019-es – szintén nyomozós – filmje, a Tőrbe ejtve poszterére, és arra sem kapunk magyarázatot, hogy mi a hasonlóság oka. 

A filmet az Index megnézte a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon, és ezt írtuk róla: „a Ma este gyilkolunk szórakoztató, könnyed alkotás a magyar krimivígjáték műfajában, noha itt-ott többet szeretne vászonra vinni, túltöltve egy-egy részt vagy épp megtörve ezzel a folytonosságot. Kevéssé adja a nagy, mozis produkciók hangulatát, elsődlegesen nem grandiózusság jellemzi. A végkifejlet befogadhatóságát leginkább az határozza meg, hogy egyes nézőkben milyen világ épül fel a jelenetek láttán, milyen folyamatot, eredményt képzelnek el hozzá.”

Mindennek ellenére „a hangulat megszületik, az érdeklődést képes fenntartani, miközben szórakoztat. A színészi játékok, a díszletek, a vizuális megoldások szintén hozzátesznek a filmhez, ami valószínűleg pozitív élményként marad meg.” A filmet tehát érdemes lesz ősszel megnézni moziban, már csak a parádés szereposztás miatt is.