Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a szórakoztatóipar idei legnagyobb üzlete, 28 milliárd dollárról van szó

2024.07.08. 18:17
Csaknem egy évig tartó huzavona és alkudozás után nagyon úgy tűnik, hogy a Skydance és a National Amusements végre révbe érnek, így a Paramount Group gazdát cserél. A Skydance és befektetői egy 28 milliárd dolláros ügylet keretében megpróbálják kihúzni az utóbbi időben eléggé nehézkesen boldoguló Paramountot az adósságok terhei alól, és egy piacvezető médiaszolgáltatóvá varázsolni.

Bár sokáig húzódott és egy bizonyos ponton úgy tűnt, hogy kudarcba fullad a Paramount Skydance általi felvásárlása, július elején már egészen biztató hírek kezdtek szivárogni, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ültek a felek. Vasárnap pedig már hivatalossá is vált a megállapodás: a David Ellison vezette Skydance Media megállapodást kötött a Paramount Globallal, amelynek értelmében Ellison lesz a továbbfejlesztett Paramount elnöke és vezérigazgatója, míg az NBC Universal korábbi vezérigazgatója, Jeff Shell elnökként veszi át az operatív irányítást – írta meg a Variety.

1987-ben apám, Sumner Redstone felvásárolta a Viacomot, és megkezdte a ma Paramount Global néven ismert vállalkozások összeállítását és fejlesztését. Az volt a víziója, hogy »a tartalom mindenekelőtt«, és mindig is elkötelezett volt amellett, hogy nagyszerű tartalmakat nyújtson a világ minden táján élő közönség számára

– mondta Shari Redstone (a National Amusements Inc. [NAI] többségi tulajdonosa, amely alá tartozik a Paramont) az egyezség bejelentésekor, vasárnap késő este. „Ez a vízió maradt a Paramount sikerének középpontjában, és eredményeink a vállalatnál dolgozó hihetetlenül tehetséges, kreatív és elkötelezett emberek közvetlen eredményei is. Tekintettel az iparágban bekövetkezett változásokra, szeretnénk megerősíteni a Paramountot a jövőre nézve, miközben biztosítjuk, hogy a tartalom maradjon a fókuszban. Reményeink szerint a Skydance-tranzakció lehetővé teszi a Paramount további sikerét ebben a gyorsan változó iparágban. A Skydance a Paramount régi gyártási partnereként jól ismeri a Paramountot, és világos stratégiai elképzelésekkel, valamint a növekedés következő szakaszához szükséges erőforrásokkal rendelkezik. Hiszünk a Paramountban, és mindig is hinni fogunk benne” – tette hozzá a vezér.

Röpködnek a milliárdok

Ez a bonyolult hármas tranzakció évtizedek óta először veszi ki a Redstone család kezéből a Paramountot, a CBS-t és a korábbi Viacomot. A tranzakció még mindig egy bonyolult hatósági jóváhagyási folyamat előtt áll, részben azért, mert az ügylet a Paramount Global televíziós állomásait is érinti, ami az FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) bevonásával jár.

A Skydance és partnerei több mint 8 milliárd dollárt fektetnek be a vállalat egyes részeinek újjáélesztése érdekében.

A Skydance szerint az ügylet vállalati értéke 28 milliárd dollár, a Skydance értékét pedig 4,75 milliárd dollárra becsülik.

Ellison vasárnap késő este kötött megállapodást, miután több mint 10 hónapig környékezte Redstone-t és a NAI birtokában lévő Paramount Globalban lévő többségi befolyását. Az üzletet várhatóan 2025 első felében zárják majd le. Ellison 2010-ben alapította a Skydance-t filmgyártási és finanszírozási cégként, amely azóta tévéprodukcióra és szerencsejátékokra is kiterjedt. Ellison édesapja, a szoftvermilliárdos Larry Ellison más magánbefektetőkkel együtt szintén részt vesz a tranzakcióban.

Az üzlet részeként a Paramount Globalnak 45 napig joga van azonos vagy jobb ajánlatokat keresni, mielőtt a Skydance-szel megkötné az üzletet, de az újonnan szerződött partnerek igyekeztek minimalizálni ennek a lehetőségét, amelynek célja, hogy Redstone-nak fedezetet nyújtson a közös részvényesek pereskedései ellen. A múlt hónapban meghiúsult Skydance–Paramount üzlet egy korábbi interakciója kevésbé előnyös feltételeket kínált a Redstone-on kívüli részvényesek számára.

Az új megállapodás értelmében a Skydance és magántőkés partnerei – köztük a RedBird Capital – 6 milliárd dollárt fektetnek be a Paramount Pictures, a CBS, a Nickelodeon, a Paramount+ és számos más stúdió és tartalomszolgáltatót tulajdonló vállalat újjáélesztésébe. Az új megállapodás a törzsrészvényeseknek részvényenként mintegy 15 dollárt kínál, ami 48 százalékos prémiumot jelent ahhoz a szinthez képest, ahol a részvényekkel az elmúlt napokban kereskedtek – és körülbelül 2 dollárral többet, mint az előző megállapodás.

Redstone 2,4 milliárd dollárt kap a National Amusements által birtokolt, elsőbbségi szavazati jogot biztosító részvényeiért, amelyekkel 77 százalékos szavazati jogot szerez a vállalatban, szemben a vállalati részvények mintegy 10 százalékával. A Skydance és a RedBird, valamint mások is több készpénzt adnak, hogy segítsenek a Paramount Global jelentős, több mint 14 milliárd dolláros adósságterheinek enyhítésében.

Ha az ügylet létrejön, a Skydance a Paramount részvényeinek 70 százalékát és az összes „A osztályú” részvényt birtokolja majd.

Az új „zsinórmérték” megszületése

Bár a Paramountot már évek óta a blokkhoz tartozónak tekintik, a 45 napos határidő ketyegése valószínűleg előcsalogatja a további érdeklődőket. Több médiamogul, köztük Barry Diller és Edgar Bronfman Jr. már jelezték érdeklődésüket a National Amusements felvásárlására. A közlemény megerősíti, hogy „a megállapodás egy 45 napos »go-shop« időszakot tartalmaz, amely alatt a Paramount igazgatótanácsának különbizottsága a pénzügyi tanácsadói segítségével aktívan kérhet és értékelhet alternatív felvásárlási ajánlatokat is”. 

Feltételezve viszont, hogy a tranzakció létrejön, az még nem világos, hogy a vállalat megmarad-e a Paramount Global névnél, esetleg egy újat vesz fel, amely magában foglalja a Skydance-t. Ellison viszont ígéretet tett arra, hogy új lendületet ad a vállalatnak, amely Hollywoodnak „az analógról a digitális terjesztési modellekre való áttérése közepette” nem kevés nehézséggel küzdött meg az elmúlt évek során.

Ez egy meghatározó és változó időszak az iparágunk, a történetmesélők, a tartalomkészítők és pénzügyi érdekeltek számára is, akik a Paramount örökségébe és a szórakoztatóipar hosszú távú fennmaradásába fektettek be

– mondta Ellison. „Hihetetlenül hálás vagyok Shari Redstone-nak és családjának, akik beleegyeztek, hogy ránk bízzák a Paramount vezetésének lehetőségét. Elkötelezettek vagyunk az üzletág energetizálása és a Paramount megerősítése mellett, korszerű technológiával, új vezetéssel és olyan kreatív fegyelemmel, amelynek célja, hogy az elkövetkező generációkat gazdagítsa” – tette hozzá az új elnökjelölt.

A Paramount-üzlet nagy siker Gerry Cardinale, a Skydance mögött álló RedBird Capital tőkealap számára is, amelyik az elmúlt években fokozatosan növelte a média, a technológia és a sport területén befektetői profilját. Megfogadta, hogy az újonnan megerősített Paramount „zsinórmérték” lesz, amely megmutatja, hogyan kell a kortárs médiaóriásoknak működniük.

A Paramount feltőkésítése és a Skydance-szel való egyesülése David Ellison vezetésével fontos pillanat lesz a szórakoztatóiparban egy olyan időszakban, amikor a hagyományos médiavállalatokra egyre nagyobb kihívást jelent a technológiai diszintermediáció

– mondta Cardinale. „Hollywood egyik ikonikus médiamárkájaként és tartalomkönyvtáraként a Paramount rendelkezik azokkal a szellemi tulajdonnal kapcsolatos alapokkal, amelyek biztosítják a hosszú távú fennmaradást ebben az evolúcióban – de a következő fázisban való eligazodáshoz a jövőképes vezetők új generációjára lesz szükség, tapasztalt operatív menedzsmenttel együtt. A RedBird az Ellison családdal partnerségben jelentős pénzügyi befektetést eszközöl, mert úgy gondoljuk, hogy az e vezetői csapattal létrejövő vállalat lesz a tempófelelőse annak, hogy hogyan kell majd a jövőben ezeket a hagyományos, már meglévő médiaipari vállalkozásokat működtetni” – tette hozzá.

Van az a pénz

Amikor a tárgyalások a múlt hónapban megszakadtak, a Paramount (és a Viacom) igazgatótanácsának régi tagja, Charles Phillips Jr. a Skydance legnagyobb bánatára ellenezte az üzletet. A módosított feltételek viszont lehetővé tették, hogy a Paramount igazgatótanácsának az összeolvadási és felvásárlási folyamatot felügyelő különleges bizottsága az összes részvényes nevében egyhangúlag támogassa az eladást. Phillips vezette a különleges bizottságot.

Örülünk, hogy olyan megállapodásra jutottunk, amely meggyőződésünk szerint azonnali értéket és jövőbeli felértékelődési lehetőséget biztosít a Paramount részvényesei számára

– mondta Phillips. „A különbizottság független pénzügyi és jogi tanácsadók segítségével alaposan megvizsgálta a részvényeseink számára értéket teremtő, megvalósítható potenciális tranzakciókat. A gazdasági érték mellett a bizottság figyelembe vette a zárás és a hatósági jóváhagyások biztonságát is. A Skydance-szel folytatott kiterjedt tárgyalásokat követően úgy véljük, hogy ez a javasolt tranzakció sikerre viszi a Paramountot ebben a gyorsan fejlődő iparágban” – tette hozzá.

„A záráskor azonnali készpénzes ellenértéket fog nyújtani, amely prémiumot jelent mind az A, mind a B osztályú kisebbségi részvényesek számára, akik emellett a New Paramountban való folyamatos tőkerészesedés révén jelentős felértékelődésben részesülnek majd” – zárta némi szakmázással Phillips.