- Kultúr
- Degusztátor
- dwwa
- borverseny
- london
- best in show
- st.andrea
- platinum
- juliet victor
- grand tokaj
- patrícius
- decanter world wine awards
Magyar bor a világ egyik legjobbja: St. Andrea bikavér
További Degusztátor cikkek
Nagyszerű eredmények születtek a 2021-es Decanter World Wine Award (DWWA) borversenyen. A magyar boroknak büszke nap a mai, hiszen a világ ötven legjobbja közé került egy 2017-es egri bikavér, elnyerve a Best in Show-díjat.
Az összes, mind a 92 benevezett magyar bor érmet kapott, ami hihetetlen teljesítmény. Toronyi Zsuzsa borszakértő, a Wines of Hungary UK vezetője értékeli a borversenyt és a magyar díjakat a Degusztátornak.
Igazán közelről követted végig a DWWA borversenyt, hiszen szakértőként a zsűri tagja vagy. Hogyan lehet bekerülni egy ilyen testületbe?
A DWWA bíráinak ajánlással lehet bekerülni, Caroline Gilby MW ajánlott a szervezőknek. A meghíváshoz a részletes szakmai önéletrajzot, az elvégzett tanulmányokat, szakmai tapasztalatot és kiemelve a borbírálói tapasztalatot kell megküldeni.
Mi a zsűrizés folyamata a borversenyen Londonban?
A több mint 18 ezer nevezett bort két héten keresztül bírálja több négyfős panel. Naponta közel száz bort bírál minden résztvevő. A borokat származási hely, szőlőfajta alapján csoportosítják és 12-es flightokban töltik a bírálók poharába. Mindenki önállóan pontoz, és a flightok végén a panel chair összegzi az eredményt a bírák pontszámai alapján.
A Gold-érmet kapott borokat pedig a verseny utolsó napján a panel chairek csapata újrakóstolja és juttatja tovább Platinum- vagy Best in Show-díjra a bor érdemei szerint.
A bírálók Master of Wine, Master Sommelier fokozattal rendelkeznek, vagy neves buyerek, head sommelierek, a szakma csúcsa. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több magyar bor kerüljön benevezésre, hogy ezek a szakértők elé kerüljenek, ami nagyban növeli az ismertségünket, boraink pozitív megítélését, hiszen ez a világ legrangosabb borversenye.
Mekkora sikert hozott az idei megmérettetés a magyar boroknak?
Lett egy Best in Show-díjazottunk. Ez azt jelenti, hogy a Decanter-bírák kiválasztják minden évben a világ legjobb ötven borát, amelyek közé idén bekerült a St. Andrea Nagy-Eged Grand Superior 2017-es bikavér. Ez hatalmas eredmény!
Négy bor kapott Platinum-díjat:
- Grand Tokaj Eszencia, 2013 – 97 pont
- Grand Tokaj 5 Puttonyos Aszú, 2014 – 97 pont
- Juliet Victor Aszú, 2017 – 97 pont
- Patricius Tokaji 6 Puttonyos Aszú, 2017 – 98 pont
Itt érdekes megjegyezni, hogy az egész nemzetközi felhozatalban nincs magasabb pont a 98-nál.
Tizenöt aranydíjunk lett 95-96-os pontszámokkal, többek között a Kreinbacher, Sauska, Juliet Victor, Dobogó és Gizella pincészetekből. Az összes Best in Show-, Platinum- és Gold-díjazottunkat az alábbi tábla mutatja be.
Melyik hazai szőlőfajták versenyképesek világviszonylatban?
Alapvetően a helyi, autochton szőlőfajtáink a keresettebbek. A furmint nagyon népszerű és keresett, de emögött hároméves munkánk van a borászatokkal. Vörösek közül a kékfrankos és a kadarka ismertebb. De dolgozunk a többi szőlőfajtánk megismertetésével is, hétfőn volt egy hárslevelű-kóstolónk, ahol 12 pincészet kiváló hárslevelűjét mutattuk be a szakmának itt, Londonban.
Mi az, amit a világ most fog felfedezni a magyar borokról?
Alapvetően minden. Az édes tokajin kívül nem nagyon ismertek a magyar borok. Rengeteg tennivalónk van még, hogy a világon ismertek és elismertek legyünk. De jó termékkel dolgozunk, így tényleg csak meg kell mutatnunk a borainkat. Anélkül nem megy. Az Egyesült Királyság a világ legnagyobb borpiaca, minden ország, aki termel bort, itt jelen van. Az ország ad otthont a világ legfontosabb borszakértőinek, akiknek nemzetközi befolyásuk van, mint például Jancis Robinson, és a világ legnagyobb boros médiabrandjének, a Decanternek, amelyet a világon mindenhol olvasnak.
A világ borait ismerve és ilyen rangos közegben dolgozva mi a viszonyod a magyar borokhoz?
Egy szóval leírva: szerelem. Amit csinálok, azt szerintem csak szenvedéllyel lehet, a magyar borok szeretetével felvértezve tudok eredményeket elérni. A világpiac nyitott ránk, rengeteg pozitív visszajelzés érkezik a szakmától. Nálunk, a magyar borászoknál van a labda, annyi eredményt érünk el, amennyi aktivitást mögéteszünk. Minden sikerünk büszkeséggel tölt el, sokat vissza is kapok a magyar borokkal való munkám során.
Mi az, amiben lehetnénk még ügyesebbek?
Sajnálatos, hogy viszonylag kevés magyar bort neveztek be a borászok, sokan kihagyják ezt a hatalmas nemzetközi promóciós lehetőséget. 92 magyar bor került benevezésre a 18 000 bor közül, ez nagyon kis arány a világpiacon betöltött szerepünkhöz képest. Összehasonlításként a csehek 99, a horvátok 254 bort neveztek be.
A Degusztátor csütörtökön egy következő cikkben megszólaltatja a díjak nyerteseit. Térjen hozzánk vissza, és ünnepeljük együtt a magyar bor sikerét!