Hat év után ismét Magyarország rendezi a Bocuse d’Or európai döntőjét
További Degusztátor cikkek
2022. március 23-24-én újra Budapest lesz az európai gasztronómia középpontja, hiszen hat év után ismét Magyarország rendezi a Bocuse d’Or európai döntőjét. Ez azért is rendkívüli elismerés a nemzetközi versenyformátumtól, mert európai város eddig még soha nem rendezhetett kétszer kontinensválogatót. A kétnapos eseményen élőben szurkolhat a hazai közönség a magyar csapatnak, és testközelből láthatja főzni a Európa legjobb séfjeit.
A versenyt beharangozó, a Matild Palace Hotel Budapest Matild Cafe and Cabaret kávézójában rendezett sajtótájékoztatón jártunk, és videóösszefoglalónkban a legújabb híreket hoztuk el a gasztronómia Formula-1-es versenyéről.
A Bocuse d’Or szárnyakat adott Magyarországnak, különösképpen a hazai szakácsoknak. A 2016-es verseny megrendezése, és az ott elért fantasztikus magyar siker, Széll Tamás csapatának győzelme, közelebb hozta egymáshoz a magyar szakembereket, és rengeteg fiatal szakácsnak nyújtott inspirációt” – mondja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. Hozzáteszi: Ismét sikerült elérnünk, hogy magyar alapanyagokból dolgozzanak az európai csapatok. Kacsamáj, őzgerinc és comb, tejföl és túró. Jelenleg is 18 csapat dolgozik azon Európa-szerte, hogy ezekből a klasszikus magyar alapanyagokból a lehető legjobbat hozza ki.
Joseph Viola, a szervezőbizottság alelnöke, a magyar gasztronómia megújulásról így beszélt a sajtótájékoztatón:
2006-ban jártam először Budapesten. Azt láttam, hogy a magyar gasztronómiából hiányzott az innováció. 2016-ban már egy egészen más Budapestet, gasztronómiát, vendéglátást és idegenforgalmat láttam, amikor Magyarország először rendezett európai válogatót. Hatalmas bravó minden szereplőnek, aki részt vesz ebben a megújulásban! Az idei versenytémákban ismét a magyar gasztronómia DNS-e szerepel, hiszen nagyon fontos, hogy egy-egy verseny alkalmával megtapasztaljuk az adott ország gasztronómiájának esszenciáját.
Kattintson alább a videónkra, és tudja meg, hol tart a magyar csapat a felkészülésben!
Joseph Viola ezt követően bemutatta az idei versenytémákat. A csapatoknak a szokott módon két ételt kell készíteniük.
- A hústál kötelező elemei a kacsamáj, őzgerinc és -comb, tejföl és túró. A tányértéma pedig a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli.
- Vegetáriánus melegétel a feladat, amelynek fő alkotóeleme a burgonya. A csapatok három féle burgonyát használhatnak, ezek a Coronada, az Anuschka és a Madison.
Florent Suplisson a versenyformátum tulajdonos gasztronómiai rendezvényeinek igazgatója így nyilatkozott a budapesti visszatérésről:
Március végén láthatjuk majd, milyen fontos kapcsolatok jöttek létre 2016-ban Magyarországon. Széll Tamás akkori győzelme tulajdonképpen a magyar gasztronómia alapító okirata volt. Azóta sok minden történt itt Magyarországon, jelentős szimbolikája van annak, hogy visszajövünk. Ezt a fejlődést szerettük volna lekövetni, meg akartuk nézni, mi történik most Budapesten.
Idén 18 országot fogad biztosan a rendezvény, és két új csapat is megjelenik: Lettország és Szlovákia. Az orosz csapat a kialakult helyzetre való tekintettel saját döntése alapján nem vesz részt az Európa-bajnokságon. Az ukrán csapattal folyamatos az egyeztetés, hogy itt lehessenek Budapesten március végén. Az első 10 helyezett fog továbbjutni a világdöntőre, mely 2023-ban Lyonban lesz.
Az Index beszámol az előkészületekről és a versenyről is.