Index Vakbarát Hírportál

Ön is megkóstolhatja a díjnyertes fogásokat

2023.03.06. 17:07 Módosítva: 2023.03.06. 17:07
A Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében harmadik helyezést elért csapat tagjai a hazai közönségnek is megmutatták a bronzérmes, pontosabban bronzszobros menü három fogását. Ezt a versenykiírás szerint gyerekek számára kellett elkészíteniük.

Új időszámítás kezdődött a a magyar gasztronómia történetében 2023. január 23-án, amikor a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat harmadik helyezést ért el a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében. Dalnoki Bence pedig úgy gondolta, megmutatja a hazai közönségnek is a bronzérmes, pontosabban bronzszobros menü három fogását, amit a versenykiírás szerint gyerekek számára kellett elkészíteni.

A Paul Bocuse-t ábrázoló, jókora bronzszobor végig ott volt a tálalóasztalon, miközben Dalnoki Bence és munkatársai készítették a tányérokat, 

fogorvosi csipesszel rakosgatták az ehető virágokat és a leheletvékony csicsóka csipszet, öntözgették kiskanállal a különböző mártásokat és önteteket, szórták a különféle formájú és állagú szórnivalókat.

Egy óvodás, de még egy kisiskolás sem tudná megmondani, kik is kerültek pontosan a tányérokra, a vidám színek és mosolygós formák azonban biztosan jókedvre derítenék őket, a kirobbanó ízélmény pedig garantáltan különbözik a pizzától és sült krumplitól (természetesen ketchuppal), amik ennek a korosztálynak az alapfogásai. A fogások célja funny elemeken kívül éppen az volt, hogy kedvet csináljanak az egészséges étkezéshez.

Különleges fogások

Az összetevők felsorolásával a sokat próbált gasztrokritikusok is bajban lennének, annyiféle rafinált „apróság” adja ezeknek a fogásoknak az alapját. Az apróságok jelen esetben akár napokig is készülhetnek, mire kiszáradnak, megdermednek, megsülnek, redukálódnak vagy éppen kiolvadnak. Dalnoki Bence elmondása szerint volt, hogy a gyakorlás során – amikor újra és újra elkészítették a versenymenüt – 160 különböző „alkatrészt” rejtő a zacskó vagy dobozka volt előtte és Nyikos Patrik előtt, fejenként.

Az erőfeszítés azonban megérte, mert nem csupán a Bocuse d'Or világverseny zsűrijét nyűgözték le, hanem mindenkit, aki kóstolta az alkotásaikat, így most az újságírók egy csoportját. A három étel, amit elkészítettek a METRO Gasztroakadémián és ízelítőt adtak a Lyonban díjazott fogásokból a következő volt:

  • Szeresd a zöldségeidet!
  • Ropogós sütőtök Halloween
  • Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!

A kiírás szerint mindegyik fogás alapja a sütőtök volt. A Szeresd a zöldségeket! fogás egy hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka, petrezselyem és zsenge torma kombinációja, lágy zabkrémmel és grill olajban, marinált zöldborsóval. Mivel a fogásnak a kiírás szerint teljesen vegánnak kellett lenni, az umami ízt hús helyett dasi szósszal idézték meg a kompozícióban. Mindezek az alapanyagok külön-külön alig voltak érezhetők, együtt azonban extra friss, üde ízekkel kápráztatnak el.

A Ropogós sütőtök Halloween fantázianév egy serpenyőben sült tojás flant takar, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtökkel, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, valamint Érlelt Balaton sajtból készült szósszal, sütőtökkel és tökmagolajjal.

A Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésű desszert pedig egy vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával és málnával töltve, sütőtökös piskóta tökmag és ropogós „föld” kíséretében robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoróval és citromos verbénával.

Minden fogás különleges gasztronómiai technikákon és tudományos ismereteken alapszik, a meghívottak a molekuláris gasztronómia rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek, megtudhatták például, hogyan lehet szarvasgombát készíteni szarvasgomba nélkül, vagy kaviárt varázsolni növényi alapon.

További tervek

A két Michelin-csillagos Stand étterem étlapján már két tétel szerepel a konyhaművészet elismert menüsorából: az egyik a séf, Széll Tamás kecsegés fogása, a másik az étterem sous chefjeként dolgozó Dalnoki Bence almás desszertje.

Sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van az eredményünk mögött. Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén. Rövidesen megjelenik a magyar Bocuse d'Or kiadvány, amelyben a különleges fogásaink receptjeit is bemutatjuk

– összegezte a séf az elmúlt időszakot és jövőbeli terveit. Személyes küldetésének tartja, hogy utat mutasson tapasztalatával a fiatal generációknak, ezért többek között mentorprogram elindítását is tervezi.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM


Rovatok