Index Vakbarát Hírportál

Sebastian, a bajnok, aki úgy tud mesélni, hogy muszáj hallgatni

2023.06.10. 09:35

Van egy fiatal sommelier, aki egy nemzetközi sommelier-verseny megnyerésével úgy szerzett dicsőséget Magyarországnak és jelenlegi munkahelyének, a Sauska Pincészetnek, hogy nem is Magyarországon született, a mindennapokban beszélt nyelvét pedig – mármint a spanyol mellett a magyart   csak felnőttként tanulta meg. Az Index Degusztátor blogjának, valamint podcastműsora, az arútluK vendége volt Sebastian Giraldo Makovej sommelier.

A másik nagy célom, hogy örökös sommelier-bajnok lehessek. Ehhez, ugye, háromszor kell nyernem a magyar országos szintű versenyeken

ez Sebastian Giraldo Makovej egyik álma, erről is beszél az Index kulturális rovatának műsorában, az arútluKban. Mindezt azt követően, hogy a 2023. május 26–28 között megrendezett Nemzetközi Lengyel Sommelier versenyen öt ország kiválóságát utasította maga mögé, vagyis már most bajnok, nemzetközi színtéren viszi a magyar sommelier-k jó hírét.

Mesterség és anyanyelv

A Sauska Pincészet sommelier-je a podcastban azt is elmondja, hogyan halad önmaga választotta útján, melynek végén a sommelier-k sommelier-jévé válik, a mesterek között is mesterré.

Sebastian bár Kolumbiában, Bogotában született, és 18 éves koráig nem is tudott magyarul, mára kiválóan használja második – vagy ha innen nézzük, első – nyelvét. Édesanyja ugyanis magyar, aki fiatalon, még Budapesten találkozott egy kolumbiai diákkal, majd Dél-Amerikába költöztek, ahol Sebastian is született.

Sebastiant mindig is vonzotta az, ami itt, Magyarországon rá várthat. Felnőttként eljött a magyar fővárosba, megtanult magyarul. A nyelvről ugyan azt mondja, hogy nehéz volt elsajátítani, de közben olyan gazdag szókinccsel magyarázza el, hogy 

  • mitől jó egy szőlő,
  • mitől jó egy bor, 
  • honnan lehet felismerni egy borról, hol készült,
  • hogy milyen évjárat egy bor, 
  • s hogy miért érdemes jó borokat inni,

amire csak azok képesek, akik nagyon is tisztában vannak a szavak jelentésével, ahogyan azzal is, mit lehet azokkal kifejezni, mesélni.

Márpedig Sebastian éppen mesélni szeret a legjobban, borász édesapjától tanulta, hogyan kell, borról, dűlőkről, borászokról; és arról is, hogyan találkozott Sauska Krisztiánnal, hogyan és miért váltott a Felix Kitchen and Barból a Sauska Pincészetre. 

Sebastian próbái Lengyelországban

Sebastian Giraldo Makovej Varsóban Izland, Japán, Lettország, Magyarország és Moldova meghívott versenyzőivel mérte össze tudását. A verseny három fordulóból állt:

  1. a selejtezőben csak lengyel sommelier-ek indultak, közülük heten jutottak az elődöntőbe, ahol csatlakozott hozzájuk Dumitru Coslet Moldovából, Edgaras Kazokaitis Litvániából, Manuel Schembri Izlandról, Taku Iguro Japánból és Sebastian Giraldo Makovej Magyarországról. 
  2. Az elődöntő feladatai között egy 60 kérdésből álló elméleti teszt, vakkóstolás és felszolgálás is volt, valamint borlapon kellett hibát keresniük és ötfogásos menü mellé elkészíteni a helyes borpárosítást.
  3. A döntőbe a magyar induló jutott be két lengyel versenyzővel, ahol már közönség előtt versengtek a bajnoki címért. Két 1999-es bordeaux-i bor került a pohárba a vakkóstolásnál: a Chateau Latour-t (Pauillac) és a Chateau Haut-Brion-t (Pessac-Leognan) egyik versenyzőnek sem sikerült pontosan megneveznie. A gyakorlati feladatban négy vendégasztalnál kellett felszolgálniuk a döntősöknek, amire 15 perc állt rendelkezésükre. Ez egyedül a magyar versenyzőnek sikerült maradéktalanul a megadott időkereten belül. Mindhárom versenyzőt egy „kezdő” sommelier segítette – vagy inkább tette próbára szándékosan eljátszott tapasztalatlanságával –, ezt a szerepet a 2019-es lengyel bajnok, Maciej Łyko alakította.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az  ide kattintva megteheti.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Sauska közreműködésével jött létre.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM


Rovatok