Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMHol lehet jó lángost, sült halat, fagyit enni a Balatonnál?
További Degusztátor cikkek
Tizenegyedik alkalommal jelenik meg a Magyar Konyha nyári számához ajándékba adott balatoni gasztrokalauz. A magazin munkatársai idén is „körbeették” a tavat, aminek az eredménye: 360 tipp, köztük 61 vadonatúj hely, hogy az év egy vagy két legkellemesebb hete ne legyen csalódás – gasztronómiai szempontból semmiképp.
Sok látogató ma már ízemlékekkel tér haza a Balatonról, a Magyar Konyha gasztrokulturális magazin munkatársai pedig még az előszezonban tesztelni indultak, hogy híreket hozzanak a magyar tenger kulináris kínálatáról.
A régiókra osztott beszámolókból kiderült, hogy az árak 15–25 százalékot emelkedtek. A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk
61 új vendéglátóhely csatlakozott.
Nincs könnyű dolguk. A Balatonnál vendégül látni a nyaralókat felelősség, hiszen életre szóló emlék, de azonnal törlendő élmény is lehet, olvasható a beköszöntőben. A kiadvány, amely 11. alkalommal vállalkozik a közönség kalauzolására, abban segít, hogy ne rossz szájízzel kelljen elhagyni a partot.
Füge, Neked Főztem, Sparhelt
A választékkal nincs baj, széles a repertoár. A nosztalgiára hajlamosak éppúgy megtalálják a számításukat a komfortételek széles választékában, mint a kifinomult ízlésűek.
A Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak (Füge, Kreinbacher Birtok, Kővirág, A Konyhám Stúdió 356, Lokal47, Neked Főztem, 84 Bisztró, Tihanyi Vinarius, Vígmolnár Csárda, Villa Kabala, Zelna Borbár és Vinotéka), négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú étterem elismerést (Casa Christa, Kistücsök, Mór24, Sparhelt).
Ettől persze még a gasztrokalauz szerint kaotikus maradt a felhozatal: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger ahol csak lehet.
Pedig kóstolnánk itt-ott petyeket. A név fonyódi halászlevet takar, amit a halászhajón főzött meg a hajóvezető. A lecsós alapon, kevés vízzel, pörköltszerűen feltett leves a halászat végére el is készült, és azonnali táplálékként szolgált. Akik emlékeznek rá, elsőrangú magyar ételként emlegetik. Nos, ilyenből kellene több, ez esetben a balatoni gasztronómia nemcsak nemzetközi, de hagyományőrző is lehetne
– olvasható a Magyar Konyha Balaton-gasztrokalauzában.