Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMŐk az idei Dining Guide Év Étterme gála díjazottjai
További Degusztátor cikkek
2024-ben a SALT Budapest nyerte az Év Étterme díjat, a Restaurant Best of the Best címet a Stand Étterem kapta. Az Év Fenntartható Étterme díjjal a Natura Hill Zebegényt jutalmazták, az Év Innovatív Konyhája 2024-ben az Onyx Műhely lett, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a Buborék Csopak.
Az Év Séfje Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő konyhafőnöke lett, az Év Ifjú Séfje díjat az Iszkor séfje, Pohner Ádám vehette át.
Az Év Cukrászdája díjat és a Pastry Shop Best of the Best címet a Málna The Pastry Shop kapta. Az Év Éttermi Cukrásza díjat a Kollázs Brasserie&Bar pastry chef-je, Szűcs Árpád nyerte el. Az Év Szerethető Étterme díjat a Goli fire hearted kitchen, a Dining Guide Életműdíját pedig Nyíri Szása, az Arany Kaviár társtulajdonosa vehette át.
A Múzsa kapta az Év Koktélbárja díját, Rácz Imre, a Spago vezető sommelier-je az Év Sommelier-je, és a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel lett az Év Szállodája.
Új feltételrendszer a kiválasztásban
Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere.
Az eddigiekhez képest nem a top 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a top 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja
– mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide Étteremkalauz külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel.
„Véleményünk szerint a felelősséggel gondolkodó vendéglátóhelyek besorolása nem csak a ma divatos »farm-to-table« vagy »nulla kilométeres« alapanyag-beszerzéssel kapcsolatos fogalmak teljesítésében merül ki, hanem a globális értelemben vett fenntartható, felelős magatartást és étteremműködtetést is jelenti” – tette hozzá.
A hétfői gálán az Év Étterme díj átadása előtt mutatták be az est különdíjasait: a Natura Hill Zebegény ökológia-látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseit a Dining Guide 2024-ben a Dining Guide – Bibo Az Év Fenntartható Étterme díjjal ismerte el. Újszerű gasztronómiai látásmódjáért az Onyx Műhely a Dining Guide – BMW Az Év Innovatív Konyhája díjat vehette át. Az idei Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a magyar tenger egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységének, a Buborék Csopaknak adták át.
A Rosenstein Vendéglő vezetését az elmúlt évben az alapító Rosenstein Tibortól fia, Rosenstein Róbert vette át, aki az idei gálán a Dining Guide – Master Good Az Év Séfje díját kapta. A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séfje 2024-ben az Iszkor séfje, Pohner Ádám lett, aki Kun A. Lucával 2021-ben döntött úgy, hogy Mályinkára költöznek, és a település hosszú évek óta üresen álló kocsmáját a környék egyik legizgalmasabb éttermévé alakítják.
A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best of the Best minősítés, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolás, amit a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg az egység szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető. A Best of the Best díjjal elismert vendéglátóhelyeket a kategóriájuk top 10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá veszik. Így az idei évben a Stand Étterem a Restaurant Best of the Best, és a Mihályi Patisserie mellett a Málna The Pastry Shop is a Pastry Shop Best of the Best címet kapta. Az ötéves óbudai Málna The Pastry Shop már a megnyitása évében Magyarország egyik meghatározó, minőségi cukrászdájává vált, 2024-ben harmadik alkalommal szerezte meg az év legjobb teljesítményét jelentő Év Cukrászdája díjat. A Kollázs Brasserie&Bar mindig kiváló minőségű desszertkínálata az elmúlt időszakban ez még tovább javult, Szűcs Árpád pastry chef magas szintű teljesítményéért az Év Éttermi Cukrásza díjat kapta.
A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen kapta, míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a három évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át.
Idén is átadták az Év Koktélbárja díjat, amelyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyert el, ahol Rédli Ádám head bartender és csapata a kortárs koktélkultúra éllovasaként teszi felejthetetlenné a bárélményt. A Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je díját a Spago vezető sommelier-je, Rácz Imre számára nyújtották át. A Dining Guide kiadványa idén is külön fejezetben foglalkozik Magyarország szállodáival, és az Év Szállodája díjjal a Matild Palace, a Luxury Collection Hotelt jutalmazta.
A 2024-es Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Dining Guide Év Étterme Díj: SALT Budapest
Különdíjak:
- Dining Guide – Restaurant Best of the Best / Stand Étterem
- Dining Guide – Bibo Az Év Fenntartható Étterme / Natura Hill Zebegény
- Dining Guide – BMW Az Év Innovatív Konyhája / Onyx Műhely
- Dining Guide – Az Év Alternatív Vendéglátóhelye / Buborék Csopak
- Dining Guide – Master Good Az Év Séfje / Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
- Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séfje / Pohner Ádám (Iszkor)
- Dining Guide – Pastry Shop Best of the Best / Málna The Pastry Shop
- Dining Guide – Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
- Dining Guide – Az Év Éttermi Cukrásza / Szűcs Árpád (Kollázs Brasserie&Bar)
- Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme / Goli fire hearted kitchen
- Dining Guide – Életműdíj / Nyíri Szása (Arany Kaviár)
- Dining Guide – Az Év Koktélbárja / Múzsa
- Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je / Rácz Imre (Spago)
- Dining Guide – Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel
Top éttermek:
- Stand Restaurant
- Platán Gourmet
- Rumour
- SALT Budapest
- Babel
- 42 Restaurant
- Essência
- Costes
- Borkonyha
- Spago
- Sauska 48
- Costes Downtown
- Pajta
Már 20 éve teszteli a magyar éttermeket a Dining Guide
A Dining Guide 2005 óta adja át díjait, így a legrégebbi étteremkalauzként is számon tartható Magyarországon. Az elmúlt években a Dining Guide Top 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott évben mely étterem nyerje el az Év Étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a top 25 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket.
Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkájukat továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik az étteremkalauz munkájában. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató élete folyamán több mint 10 000 étterem munkáját mérte fel, és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett.
Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehették igénybe, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét.