Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMNincs megállás, szeptemberben beindul a dolce vita Veszprémben
További Degusztátor cikkek
A globális gasztronómia anyahajóját, az olasz konyhát mutatja be idén a balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal 2024. szeptember 6–8. között rendezik Veszprémben. Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várják az érdeklődőket.
Olaszország kulináris különlegességeit mutatja beidén a Balaton Wine & Gourmet rendezvény a Veszprémvölgy árnyas ligetének fái között: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökségeként, az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében 2024. szeptember 6-7-8-án fogadja látogatóit a régió legnagyobb gasztronómia ünnepe.
A kulináris fesztivál programjait sajtóeseményen jelentették be a szervezők. Az eseményen részt vett Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója, Jamniczky Zsolt, a főtámogató E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója, valamint a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni.
Olasz konyha a világban
A minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat lesz jelen. A Veszprém–Bakony–Balaton régió kulináris öröksége, borászati és étkezési kultúrájának bemutatása mellett ezúttal a gasztronómia nagyhatalomnak számító Olaszországot látják vendégül.
A kiállító pavilonok mellett öt helyszín – nagyszínpad, mercato színpad, jezsuita templom, borszakmai és gyereksátor – összesen mintegy félszáz izgalmas programot kínál a látogatókat.
A fesztivál kiváló alkalom, hogy az olasz gasztronómiai értékeket és az olasz termékeket Magyarország fővárosán kívül is népszerűsítsük. Az előadók Olaszországból érkeznek, jelen lesznek a Federvini és az Assoenologi borászati szövetség, az Olasz Séf Szövetség, valamint az ONAOO, az Olivaolaj Kóstolók Nemzeti Szövetségének képviselői. Az előadások az olasz gasztronómia legjavát mutatják be: a borokat és a proseccot, az aperitivót és a bárkultúrát, az extraszűz olívaolajat és a kávét, valamint a hagyományos olasz konyhát
– mondta Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete, akitől megtudtuk: az olasz konyhát – amit 2025-ben az UNESCO szellemi világöröksége címre jelölnek – élményétkezéseken keresztül mutatják be, két olyan neves séf, Giuseppe di Iorio és Gianni Tarabini közreműködésével, akik már szereztek Michelin-csillagot az éttermeiknek.
A nagykövet beszélt arról a jelenségéről is, amikor úgy utánozzák világszerte az egyébként népszerű olasz fogásokat, hogy az nem felel meg a tradicionális olasz konyha előírásainak.
Dolce vita Veszprém
A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók kapnak helyet. Lesz aperitivoszeánsz DJ-vel, a szervezők megidézik az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát zenével, robogókkal, és
megjelenik az olasz bárkultúra, azaz az édes élet keserűinek és aperitifjeinek bódító világa is.
Érkezik egy olasz sommelier nagymester, aki az olívák sokféleségét mutatja be, a legrégibb magyar pezsgőmanufaktúra, a Törley pedig elhozza a legkiválóbb nemzetközi brut nature – zero dosage remekeket.
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vezérigazgatója elmondta, hogy a fesztivál nagyszínpada ad bemutatkozási lehetőséget a 2025-ös szlovén Kulturális Fővárosnak, Nova Goricának, amely a határon átívelően az olasz oldalon lévő Goriziával közösen ad ízelítőt a régióra jellemző szlovén–olasz konyhából.
A fesztiválon újdonságként az olasz mercatók (piacok) világát megidéző színpad is csatlakozik a programhelyszínek közé, ahol
az olasz gasztronómia alaptételeit (pizza, pasta, gelato, kávé) lehet megkóstolni.
Az élményétkezések mellett Fiáth Attila is az egykori jezsuita templom terében mutatja be a vulkanikus borokat: a Badacsony és a Somló mellett a Vezúv és az Etna borászati különlegességeit veszi sorra. A CEWI borszakmai élménysátorban regisztrációhoz kötött előadásokon és vezetett kóstolón vehetnek részt a látogatók, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével gasztrofoglalkozásokra várják a legkisebbeket.