Index Vakbarát Hírportál

Végleg bezár a vidék ikonikus étterme

2025.03.07. 13:07

A napokban jelentette be Volenter István séf és csapata, hogy 2025-ben búcsúzik Mór Michelin-ajánlott étterme, az Öreg Prés, de március 31-ig még látogatható, adta hírül a Dining Guide.

A régi sváb tájházban és fogadóban található étterem a térség egyik legnépszerűbb étterme, magyar hagyományokra épít, regionális alapanyagokra és termelőkre támaszkodva, modern felfogásban. Volenter István a magyar vidéki gasztronómia egyik legelismertebb alakja, korábban pedig a Bocuse d’Or felkészítője is volt.

Az étterem a következő sorokkal búcsúzik a közösségi médián:

2021 januárjában vettük át az étterem kulcsát, és azóta együtt éltük meg VELETEK a gasztronómia örömeit, a közös pillanatokat, az ünnepeket, a hétköznapok apró csodáit. Az elmúlt négy év tele volt ízekkel, élményekkel, kihívásokkal, fejlődéssel és rengeteg szeretettel. Megannyi vendéget láttunk vendégül, számtalan eseménynek adtunk otthont, és a legnagyobb elismerések között tarthatjuk számon a szakmai sikereinket – köztük a Michelin Guide-ajánlást, amely hatalmas büszkeség számunkra.

A zárást nem indokolták a posztjukban, de szeretnék, ha ez a pár hét nem a búcsúzkodásról, hanem az elmúlt évek ünnepléséről szólna.

Varázslatosan bájos 

A „varázslatosan bájos kis vendéglőt” tesztelte Pierre is, a gasztroesztéta ezt írta a móri Öreg Présről: „Itt, kérem, jelenthetem, hogy a tradicionálisan svábosan magyarnak mondható, egyúttal a szűkebb vidékre jellemző ízekkel készülnek az ételek. Egyedi, mondhatnám, némelykor igencsak hegyes ízek jellemzik az ételeket. Van itt egy séf, akinek van elképzelése, nem csak úgy főz bele a vakvilágba.”

Volenter István 2024 augusztusában nyilatkozott a Dining Guide-nak a vendéglátás helyzetéről:

„A vendéglátás továbbra sincs könnyű helyzetben, főleg nem az a minőségi szektor, ahol mi is dolgozunk. Hihetetlen magasak a kiadások, energia-, bér- és alapanyagköltségek. Ha sikerülne párhuzamosan lefaragni a kiadásokat, megtartani a minőséget és növelni a hétköznapi vendégszámot, teljesen elégedett lennék. 

A legnagyobb kihívás jelenleg a kiszámíthatatlanság.

Ezt a bizonytalan helyzetet kellene kicsit moderálni, gazdaságilag megerősödni. Ezeket tartom a legfontosabbnak, nyilván azért, mert én nemcsak séfje, de tulajdonosa, árubeszerzője, karbantartója, mindenese is vagyok az Öreg Présnek, és ilyen szemszögből is néznem kell a helyzetet.”

Pierre így összegezte az Öreg Présről alkotott véleményét: „figyelemre méltóan határozott profilú, erőteljes karakterjegyekkel rendelkező konyha. A vidék ereje.” Ez az erő most elvész, de az étterem 2025. március 31-ig még látogatható.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM


Rovatok