Index Vakbarát Hírportál

4 Michelin-csillaggal vezetünk a régióban

2015. március 11., szerda 12:31

Ausztriát leszámítva egy szomszédos országnak sincs Michelin-csillagos étterme, sőt, a turisták által legfelkapottabb Prágának is csak kettő. Nekünk négy.

Kedden érkezett a hír, hogy újabb Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak, (rögtön ki is próbáltuk) a Tantival együtt így már négy egycsillagos éttermük van, egyelőre mindegyik a fővárosban. Nagy öröm, hogy újabb csillagot szerzett a magyar gasztronómia, de legalább ugyanakkora bravúr, hogy a másik három étterem (Costes, Onyx, Borkonyha) megőrizte az egycsillagos minősítést, ezt ugyanis bármikor elveszítheti az étterem. Ha csillagot nem is, az ajánlott kategóriának számító Bib Gourmand-értékelést (ez az ár-érték rendszer alapján értékeli az éttermeket) idén elvesztette a Csalogány 26, tavaly pedig a Bock Bisztró, az Arcade  Bisztró és a Vár: a Speiz – így jelenleg két magyar Bib  Gourmand-étterem van, a Déryné Bistro, illetve új belépőként a Laci Konyha.

Ezzel az összesítéssel pedig nagyon büszkék lehetünk a magyar gasztronómiára, hiszen egyik környező ország sem tud felmutatni ekkora sikereket. Ausztrián kívül egyik szomszédos országuknak sincs Michelin-csillagos étterme, de még csak olyan étterem sincs, amelyik Bib Gourmand ajánlást kapott volna. Nyugat felé természetesen más a helyzet. Bécsben hét darab egycsillagos étterem van, és kétcsillagos is van kettő: a Gourmet Restaurant Silvio Nickol és a Streierereck im Stadtpark. Az osztrák gasztronómia másik fellegvára Salzburg, a 146 ezer lakosú városnak öt darab Michelin-csillagos étterme van.

A magyar teljesítmény azért is egyedülálló, mert a turisták által legfelkapottabb kelet-európai célpont, Prága is mindössze két Michelin-csillagos éttermet tud felmutatni, Varsóban pedig egy ilyen étterem van. A legtöbb Michelin-csillaga természetesen Franciaországnak van, de elég jól áll Németország is, ahol pár év alatt robbanásszerűen megnőtt a Michelin-csillagos éttermek száma. Háromcsillagos étterem például tizenegy is van, ez az, ami az értékelők szerint már egy külön utazást is megér. 

Pesti István, a Tanti séfje úgy nyilatkozott nekünk, hogy a jövőben a letisztult, skandináv gasztronómia irányába szeretne jobban elmenni. Ez nem véletlen, hiszen jelenleg ők fejlődnek a legdinamikusabban ezen a téren. Svédországban egész elképesztő módon hét új étterem kapott csillagot, ebből az egyik kettőt, és Stockholm mellett egy malmői étterem is felkerült a listára. De az 5 és fél milliós Dániában is négy új étterem került be a Michelin-kalauzba, ebből az egyik kettő csillagot kapott. A 2015-ös Bocuse d'Or is a skandinávokról szólt: a döntőt Norvégia nyerte, és Svédország lett a harmadik. Skandinávia mellett feljövőben van még Spanyolország, úgy tűnik, Barcelona mellé Madrid is felzárkózik, négy új csillagot kaptak idén, Barcelona egyet.

A Michelin-csillagos magyar séfekkel tavaly készítettünk interjút, akkor Széll Tamás, az Onyx séfje úgy nyilatkozott, hogy nálunk most kezd elindulni az a gasztronómiai folyamat, ami a nyugati országokban már 20 éve beindult. Szerinte lesz még itthon egy pár egycsillagos étterem, és amikor lesz már 5-6 Michelin-csillagos éttermünk, akkor fog valaki kiszakadni, és lesz majd egy kétcsillagos.

Mi az a Michelin-csillag?

A franciaországi központú gumigyártó Michelin több mint száz éve foglalkozik útikönyvek kiadásával.1926 óta csillagok odaítélésével tüntetik ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket, a legjobb helyeket eggyel, kettővel vagy hárommal jelölik. Az értékelés rendkívül szigorú, igen kevés csillagot osztanak ki évente, háromcsillagos helyből mindössze 58 van Európában, közülük 25 Franciaországban. Háromcsillagos helynek szerintük az számít, ami akkora gasztronómia élmény, hogy már egy külön utazást is megér, ezek többnyire rendkívül drága helyek. A Michelin-csillag jelenleg a legnagyobb gasztronómiai elismerés.

A Michelin ellenőrei inkognitóban látogatják az éttermeket, évente több száz helyet keresnek fel. A legtöbbször a séfek sem tudják, melyik vendég lehetett az inspektor. Magyarországon először 2010-ban kapott Michelin-csillagot étterem, a Costes, de ennek akkor – és azóta is – külföldi séfje volt, a portugál Miguel Rocha Vieira személyében. Magyar szakácsok – Szulló Szabina és Széll Tamás – csak a következő évben kaptak csillagot, amikor az Onyx is megkapta ezt az elismerést. Tavaly a  Borkonyha konyhája, és Sárközi Ákos kapott csillagot, idén pedig a Tanti.  

Rovatok