Index Vakbarát Hírportál

Tíz Michelin-csillagos konyhát kell Budapesten felépíteni

2015. március 30., hétfő 17:31

2016 május 9 és 11 között Budapesten rendezik meg a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét, az erről szóló megállapodást ma írták alá a New York kávéházban. Az alkalomra a séfversenyt alapító Paul Bocuse sztárséf fia, Jerome Bocuse is Budapestre utazott. Budapest mellett Bécs és London, valamint a lengyelországi Lodz is nagyon szerette volna megrendezni a jövő évi döntőt, de végül minden más várost maga mögé utasítva, Budapest jött ki a versenyből győztesen. A Bocuse d'Or mögé magyar viszonylatban egészen példátlan módon nagyon sokan felsorakoztak, köztük a magyar kormány is, hiszen kormányhatározatban szögezték le: minden szükséges anyagi fedezetet biztosítani kell a versenyhez. Márpedig ez nem lesz kevés, hiszen Európa húsz országából utaztatják ide és szállásolják el a séfeket és a csapatukat, nem beszélve a technikai felkészülésről és az alapanyagok költségéről.

Ennek ellenére a Bocuse D'or-ba valószínűleg megéri pénzt fektetni, hiszen rengeteg érdeklődőt vonz, fellendítheti a turizmust, a versenyről minden nemzetközi televízió beszámol, így hatalmas reklám az országnak. Ez ráadásul szinte az egyetlen olyan gasztronómiai verseny, ami mögé felsorakozik az egész szakma, sok más verseny ugyanis csak a látványról vagy a tálalásról szól, és nem az ízeket és a szakmaiságot helyezi előtérbe.

Jerome Bocuse vasárnap érkezett Budapestre és rögtön egy Michelin-csillagos étteremben, az Onyxban vacsorázott, amit nem győzött dicséri kifinomultságáért és hangulatáért. Állítása szerint alig várja, hogy jövőre ismét Budapesten egyen.

Hamvas Zoltán a magyarországi Bocuse d'Or Akadémia elnöke elmondta, alig zárult le a lyoni világdöntő, ők már el is kezdik a felkészülést a budapesti, európai döntőre, hiszen egy ilyen versenyre számos dolog kell készen álljon. Fel kell építeni például tíz Michelin-csillagos színvonalú konyhát a rendezvény helyszínén, a Hungexpón, ennél azonban valószínűleg sokkal nagyobb gondolt fog okozni az alapanyagok beszerzése.

Hamvas, aki az Onyx egyik résztulajdonosa is elmondta, a két alapanyagból az egyik biztosan magyar lesz, de ha sikerül, akkor talán mind a kettő. A Bocuse d'Or-on mindig két kötelező alapanyagból kell elkészíteni az ételeket, az egyik egy húsos, a másik pedig egy halas étel. A halon tehát még megy a vacillálás, de a húsétel valószínűleg vadhús lesz, amiből Magyarország egyre jobban áll. (Adná még magát a mangalica, de mivel a két évvel ezelőtti stockholmi döntőn is malac volt az alapanyag, a szervezők ezt valószínűleg elvetik.)

„A fél világ arról a magyar alapanyagról fog beszélni napokig, amit választunk, tele lesz vele a média. Egészen biztosan megnő majd az érdeklődés az alapanyag iránt, nem mindegy tehát, hogy mit választunk” – mondta el Hamvas Zoltán még tavaly az Indexnek. Fontos, hogy olyan alapanyag legyen, ami utána piacra is dobható, nemzetgazdasági haszna ugyanis akkor van a dolognak. A szervezők azt remélik, egy ilyen verseny tovább javíthatja a hazai alapanyagok minőségét, amik kicsit talán be is szivárognak az otthoni konyhákba.

Eszméletlen mennyiségű alapanyagról beszélünk egyébként, amit folyamatosan egyenlő színvonalon kell szállítani, az összes versenyző ezzel az alapanyaggal dolgozik ugyanis, és nemcsak a versenyen, hanem már a verseny előtti, hetekig tartó gyakorlás során. Hamvas egyébként a mai sajtótájékoztatón nagyon pozitívan nyilatkozott a magyar alapanyagokról. Elmondta, hogy 2007-ben, amikor az Onyx-ot megnyitották, még egyáltalán nem tudtak magyar alapanyagokkal dolgozni, ma viszont már van olyan menüsor, amihez kizárólag magyar hozzávalókat használnak.

A helyszín előkészítése mellett természetesen a legnagyobb kihívás a megfelelő magyar versenyző megtalálása. A Bocuse d'Or szakácsversenyt 1987 óta rendezik meg, de magyar versenyző csak négy éve indult először Széll Tamás (az Onyx séfje) személyében, aki Lyonban a világversenyen tizedik lett, ami nagyon jó indítás. Idén Molnár Gábor a 13. lett, és Hamvas szerint nem titkolt cél, hogy jövőre ezeknél a helyezéseknél jobbat érjünk el. Már nagyban folyik a megfelelő tréner, azaz a coach megtalálása, aki felkészíti majd a magyar indulót a versenyre. Ez nem kizárt, hogy külföldi séf lesz, sőt lehet hogy svéd, mivel a skandináv gasztronómia most igen feljövőben van.

A magyar séfek részéről hatalmas az érdeklődés a versenyre. Májusban írják majd ki a pályázatot, és valószínűleg novemberben lesz egy döntő, ahol eldől, ki az a hat versenyző, akivel februárig foglalkozik a coach. A magyarországi döntőre 2016 február 18-án kerül sor. Innen már csak egyvalaki megy tovább az európai döntőig, ahol 20 séf versenyez majd. A húsz versenyzőből csak 11 szerzi meg a jogot arra, hogy részt vegyen a 2017-es lyoni világversenyen.

BoCuse d'Or

Paul Bocuse, egy nemzetközi hírű szakács, akit megválasztottak az évszázad séfjének, természetesen megvolt mind a három Michelin-csillaga, az ő ötlete volt egy nemzetközi szakácsverseny megrendezése, ami hozzájárulhatna a szakma fejlődéséhez. Az első Bocuse d’Or versenyt 1987-ben tartották, Lyonban, ez a világverseny azóta is mindig ott kerül megrendezésre, minden páratlan évben. Páros években van az európai döntő, ami mindig más helyszínen zajlik. 


A versenyre a séfek hónapokat készülnek és gyakorolnak, napi 8-10 órában. Hogy ki képviselheti az adott országot, azt előversenyek döntik el. A versenyre a nemzetközi bírálóbizottság határozza meg a két kötelező alapanyagot, ami mindig egy halból és egy húsból áll. Mihelyt ezt kijelölték, a séf elkezd kísérletezni a segítőjével (commis, aki mindig egy fiatal, maximum 22 éves szakács lehet) és a trénerrel (coach) aki nem lehet bent a konyhában, csak utasításokat adhat, és az időt mérheti. Az ételeket pontosan 5 óra 35 perc alatt kell elkészíteni. 

Rovatok