Index Vakbarát Hírportál

Spanyol lett a világ legjobb étterme

2015. június 2., kedd 11:51 | aznap frissítve

Minden olvasó tudja, hogy vannak azok a listák, amik semmi pozitívummal nem járnak, azon kívül, hogy felbosszantják azokat, akik érintettek benne: valami ilyesmi a World's 50 Best Restaurants, azaz a világ ötven legjobb éttermét listázó felsorolás, amit a San Pellegrino és az Acqua Panna szponzorál, de valójában nem áll mögötte akkor gasztronómiai felkészültség vagy körültekintés, mint a Michelin-csillagoknál.

Az idei listán a spanyol El Celler De Can Roca lett az első, az olasz Osteria Francescana lett a második és a dán Noma lett a harmadik. Magyar nincs az első százban, de csak most esik le, hogy egy világ legjobb 50 éttermét összeszedő listán 100 étterem szerepel.

Persze még egy ilyen marketingfogások is kiaakadhatnak az emberek, a francia éttermek például felháborodtak, hogy már három éve egyikőjük sem került be a lista első tíz helyezésére. A franciák jogosan támadják ezt a listát, szerintük a tagok névtelenül szavaznak, és be sem kell bizonyítaniuk, hogy valóban ettek abban az étteremben, amire leadják a voksukat. A szavazóbiztosság 927 független szakértőből áll, ebben 27 régió gasztronómiai újságírói, séfjei, étterem-tulajdonosai szavaznak arról, melyik volt a kedvenc helyük az utóbbi 18 hónapban. A szervezők állítólag direkt felkérték a Deloitte tanácsadói céget, hogy segítsenek figyelni, hogy tagok ne szavazhassanak olyan étteremre, amiben személyesen érdekeltek.

Rovatok