Index Vakbarát Hírportál

Ne csak igyon, egyen is!

2015. augusztus 13., csütörtök 12:53

Ahhoz képest, hogy a Szigeten naponta több tízezer ember jár bulizni, egy meglepően jól szervezett vállalkozás, egy hatalmas kivétellel: hiába fordul a látogató a hivatalos Sziget-apphoz vagy a honlapon található térképhez, egyszerűen nem lehet megtudni, hogy hol milyen büfék vannak. Amiket egyébként sikerült négy-öt különböző helyszínen tömbösíteni, ráadásul olyan nevekkel, mint Telekom Tér, amiről az ember azt gondolná a térkép alapján, hogy ott maximum az ingyenwifit lehet harapni. És habár klasszikus sütőlapos/gíroszos/kolbászosból van rengeteg, mindenfele bujkálnak olyanok is, ahol igenis lehet jókat enni. Az nem mondom, hogy olcsót, de ezt a fogalmat el kell engedni a Szigeten, mert ahogy az alkohol is pont annyiba kerül, hogy az ember húzza a száját a 740 forintos dobozos Dreherre meg az 1000 forintos viceházmesterre, úgy az 1000 forintos hot dog is túlzás, még ha a legértelmesebb választás is a fesztiválon. 

Viszont ha már a Sziget nem tette meg ezt a gesztust az éheseknek, megtesszük mi. Összegyűjtöttünk nyolc helyet, hogy hol lehet valami érdekeset enni a Szigeten, és készítettünk egy térképet is, hogy pontosan hol.

(A helyek hozzávetőlegesek)

Ha szeretné jól indítani a napot: Bite

Több helyen is ajánlgatnak a Szigeten reggelit, a kedvencem az árussoron kirakott, villanyoszlopokra ragasztott A4-es lap, ami ham & eggset ígér, és egy nyíllal jelzi az irányt. A Budapesten egyébként maximum közepes minőségű pékárut és annál egy kicsit jobb szendvicseket adó Bite kajáskocsijában adnak előrecsomagolt müzlit, amit lehet kérni tejjel (950 forint) vagy joghurttal (1250 forint), plusz lehet kapni náluk különböző kávékat, szintén reggelire van wrapjük (1490 forint), de a lényeg a müzli. Lehet nálunk kapni egy gipsy burger nevű förmedvényt is, de azt a kicsit rémisztő fotója alapján nem mertük megkóstolni, meg különben is, ott van a Zing Burger is, más hamburgeres úgysem lesz olyan jó.

B terv: Több gyümölcsös is van a Szigeten, a szelet dinnye 300 forint, egy tálca szeder 900. 

Ha szereti a jól megszokott dolgokat: Lávakövön sült hot dog

Amíg a Sziget állni fog, addig lesz lávaköves, csináld magad hot dog, bár hogy egészen pontosan mitől lávaköves, azt nem sikerült megfejteni. Mindenesetre 890 forintért kapunk egy virslit egy kifliben, aztán a kihelyezett savanyúságokból és szószokból annyit teszünk rá, amennyit csak elvisel a kezünk. Uborka, paradicsom, csalamádé, savanyú uborka, szószokból meg az alap három, itt tényleg nem nagyon van mit bonyolítani, gyorsan be lehet puszilni, és indulhatunk tovább. Plusz százasért lehet kérni sült hagymával, jalapeno paprikával vagy cheddar sajttal, szóval 1200 forintért egy pimp hot dogot kapunk. Persze az 1200 forint alapból röhejes egy hot dogért, de a Szigeten az ilyeneken nem szabad fennakadni.

B terv: Vannak más hot dogosok is, szerteszét, nagyjából hasonló áron, csak azoknál nincs meg a pakolás öröme.

Ha halat enne: Nemo

Halat enne a Szigeten? Egyrészt haha, másrészt meg akkor nehezen is találna jobb helyszínt erre, mint a Lövőház utcában már bizonyított Nemo, ami fish & chipsszel, halburgerrel és mártogatós sült krumplival vonult ki, mondjuk a többi városi fogásuk értelmezhetetlen is lenne a fesztiválon. Ebből talán a burger éri meg a legjobban (1890 forint, krumplival együtt 2290 forint), egy adag sült krumpli mártogatóssal együtt 690 forint, extra szószokat 250 forintért lehet kérni, ami már egész jó ajánlat. Azoknak is érdemes idejönni, akik csak módjával esznek húst, mert a mindent elárasztó hústengerhez képest itt csak halat lehet enni.

B terv: A Guru, ahol picivel gyengébb minőségű, de másnaposság kezelésére sokkal alkalmasabb – és olajosabb – halas dobozokat lehet venni.

Ha vegán: Napfényes étterem

Ha nem eszik se húst, se halat, se tejet, akkor a Sziget egy aszketikus méregtelenítő kúra is lehetne, de szerencsére Napfényes étteremből rögtön kettő is van a fesztiválon. A falafel érezhetően nem porból készült, kifejezetten csicseriborsó íze volt (290 forint/darab), kísérőnek zöldséges curryt választottunk (1790 forint), ez így ízre oké volt ugyan, de lelombozó volt benne a kockára vágott, valószínűsíthetően mirelit répa látványa. Viszont mást nem nagyon tudunk enni, mert a szejtánból készült bácskai rizseshús (szintén 1790 forint) pont olyan szörnyű volt, mint amilyennek így leírva hangzik. (Vegán tejeskávéról pedig ne is álmodjunk, bár a legtöbb helyen ki van írva a zabtej, valójában egyetlen egy helyen sem lehetett venni.)

B terv: A Tiktak Hummus Étteremben is lehet vegánt enni, mondjuk amikor legutóbb arra jártunk, enni nem evett senki, de egy hastáncos pörgött az asztalok között.

Ha nem tudja elengedni a belvárost: Bakker

Ne zavarjon minket, hogy ott grasszál körülöttünk egy csomó félmeztelen, úszógumis holland, a mellettünk levő húsz drink bárból kánonban üvölt a Lean On, és úgy általában nagyobb a por, mint az új Mad Max elején, a Sziget megadja a lehetőséget, hogy egy pillanatra úgy érezzük magunkat, mintha csak egy hétköznap kora délután lenne az Arany János utca környékén, és vásárolhatunk például lazacos bagelt (1350 forint), hozzá meg ihatunk levendulás-málnás szörpöt (590 forint az 5 deci) és uborkás-lime-os limonádét, és közben úgy teszünk, mintha egyik modern művészeti galériából mennénk át egy gluténmentes cukrászdába, csak közben beugrottunk volna egy laktató falatért. Ami annyira azért nem bomba, mert egy bagelnek nagyjából akkora az átmérője, mint egy kávéscsészének, szóval jóllakni senki sem fog vele, nekem sem sikerült a kacsahúsossal (1590 forint), és a kicsit ízetlen lazacossal sem, viszont itt úgyis az érzés a lényeg. Meg a Bakker az egyetlen hely, ahova összeszögeltek egy pultot, hogy azt támasztva tudjunk enni.

B terv: Kivonult a Kazinczy utcából ismert Karaván egy része is, ahol degeszre eheti magát kézműves rántott sajttal, ráadásul rögtön a bejárat közelében, hogy minden érkező irigykedhessen. 

Ha megkívánna egy levest: Soup & Sandwich

A leves méltatlanul alulértékelt étel a Szigeten, ráadásul ekkora pusztító hőségben bárki könnyen kereshetné degeszre magát azzal, hogy hideg leveseket árul. Ennek ellenére szinte alig találni olyan büfét, ami erre a piaci résre rárepült volna, illetve itt is csak egy kósza tábla hirdeti az egyik sétányon különböző nyelveken, hogy igen, leves arra, de hamarabb találunk cipóban tálalt gulyáslevest. Kivéve ha a Soup & Sandwichhez megyünk, ahol gulyás is van, meg egy csomó krémleves, de a legjobb választás egyértelműen az egyetlen hideg opció, a gazpacho. Finom, hűsítő, jó ecetes, baromi jól esik a 40 fokban. Egy négydecis pohár 990 forint. A nevéhez híven szendvicsek is vannak, de azokat nem kóstoltuk.

B terv: Itt-ott lehet még leveseket találni, de a gazpachóhoz hasonlót nem találtunk.

Ha nem szereti a flikflakot: Zsíros deszka

Zsíros kenyér. Mit kell ezen ragozni? A Zsíros deszka nevű helyen ott állnak megkenve a kenyerek, a kiszolgáló mögött hevenyészett táblák hirdetik, hogy van csirkenugget is, meg grillkolbász, meg mindenki menzás kedvence, a cordon bleu, de az úgyis mindegy, ha be szeretnénk puszilni gyorsan egy szelet kenyeret zsírral (850 forint), akkor itt a lehetőség. Várni biztos nem kell. És garantáltan értelmesebb ilyet enni, mint a fesztivál fő gasztronómiai háborús bűncselekményével felérő hun dogot, ami szupergyorsan végigsöpört a büféken, és valójában kérdéses minőségű kolbászt jelent egy bagettben. Mondjuk az utóbbiban nem tudom, mi a magyaros, egy rendes óriáskifliben kellene adni.

B terv: Van egy hasonló zsíros kenyeres a rejtélyesen elnevezett Telekom Téren is.

Ha zabálna egy hatalmasat: Befaló Bill

Fesztiválon nem feltétlenül szuper ötlet nehezet enni, egy hőség közepén tartott fesztiválon meg végképp nem, de  azért megkívánhatunk néha egy tisztességes barbecue-húst, amit a Befaló Grill, az idei év legjobb street food felfedezettje szállít a világ végére eldugott Telekom Téren. Itt látszik a legjobban egyébként, hogy a Sziget a vendéglátás hirdetésében mennyire lépett félre, én teljesen véletlenül kerültem a főutakról egyébként kieső térre, ahol nemcsak ingyenwifi, de féltucat kajálda is van, de az ember csak akkor fog idetalálni, ha nagyon csalogatja a Telekom-logó neonfénye, vagy csak érdekli, hogy mi az a füst. A füst és az illat pedig a Befaló Grill mozdonyra emlékeztető füstölőjéből jön, ami már megjárta nagy sikerrel a Főzdefesztet, és kevesebb sikerrel a Volt és a Balaton Sound fesztiválokat is. Azért kevesebb, mert a Befaló viszonylag drága az ottani fesztiválokhoz képest (10 deka csirkehús 600, sertésből ugyanennyi 800, marhából 1000, illetve van pulled pork szendvics 1700ért, és ehhez jönnek még szintén 600-ért a köretek), és várni kell rá, ráadásul nem árt, ha van helyünk leülni, mert ha valaki állva próbálna megenni egy BBQ-húst, akkor egészen biztos, hogy a felénél szeretne leülni, annyira tömény. Na de a Szigeten ezek az árak már annyira nem is súlyosak, és ülőhely is van rendesen a téren.

B terv: A Balkán Grill és a Montenegrói Gurman is kinn van, ott lehet még hússzörnyeket fogyasztani.

Ha ön okos: otthoni szendvics

Müzliszelet, keksz, gyümölcs és víz. És szendvics. Ha csak egy estére megy ki a Szigetre, és nem bánja, hogy cipekednie kell egy kicsit, akkor inkább pakolásszon össze otthon, mert csak bosszankodni fog az árakon.

A városban ugyanez harmadennyi!

Ez az a gondolkodásmód, amit a K-hídon el kell felejteni. De ha köti az ebet a karóhoz, és inkább morgolódna – vagy azt tervezi, hogy előre berúg, vagy nem vesz festipayt –, akkor inkább csomagoljon magának egy szendvicset. Ha rossz is lesz, legalább nem adott ki érte 1000-1500 forintot.

B terv: Ne menjen sehova, meleg van.

Rovatok