Index Vakbarát Hírportál

Ismeri már az ország legjobb fiatal szakácsát?

2015. szeptember 9., szerda 14:35

Idén Magyarországon rendezik a Chaine de Rotisseurs szokásos, évi Ifjúsági Szakács Világbajnokságát. Mende Ádám Ózdról indult főzni, még csak 24 éves, de már két Michelin-csillagos étteremben is dolgozott, és most Magyarországot képviseli egy ifjúsági szakácsvilágbajnokságon.

Lassan már az óvodások is Bocuse d'Or szakácsversenyt játszanak a minikonyhában, kevesebben hallottak azonban arról, hogy nem csak a profiknak van ám szakács világbajnokság, hanem a fiatal kezdőknek is. A Chaine des Rottisseurs nevű szervezet által megrendezett

Ifjúsági Szakács Világbajnokságot minden évben megrendezik, idén ráadásul nálunk tartják, egészen pontosan szeptember 11-én pénteken.

 A Bocuse d'Oron induló szakácsaink többsége egyébként kezdőként megjárta a Chaine versenyét is, mint például a Michelin csillagos Szulló Szabina, és férje, a TV2 főzős műsorában éppen most feltűnt Széll Tamás is.

Ez a verseny egyébként teljesen más jellegű, mint a Bocuse d'Or, ahol az a lényeg, hogy az előre nyilvánosságra hozott alapanyagokból, egy előre begyakorolt ételsort készítsen el a szakács, a lehető legtökéletesebben. Az ifjúsági szakácsversenyen viszont sokkal nagyobb szerepet kap a spontaneitás. Itt a résztvevők csak közvetlenül a verseny előtt ismerik meg az alapanyagokat, és abból kell gyorsan kihozni a legjobbat.

A hazai válogató verseny már lezajlott, ezen most 12 induló volt. (Nem indulhat automatikusan akárki, csak az a fiatal szakács, aki olyan étteremben dolgozik, amelyiknek van akkreditációja a Chaine de Rotisseurs Egyesülettől). Idén a versenyt a 24 éves Mede Ádám nyerte, aki jelenleg az Onyx étteremben dolgozik Szulló Szabina és Széll Tamás mellett, de előtte is Michelin-csillagos étteremben főzött, a Costesben.

Mede Ádám amúgy ózdi, és azok közé az emberek közé tarozik, aki tudatosan készült a szakács pályára, mivel édesanyja is szakács volt, nagymamája pedig cukrász. Az itthoni szakácsképzésről azt mondta, inkább nem is beszél, de aztán csak kifakadt. Mint mondja, nem érti, hova képzik a magyar szakiskolákban a szakácsokat, hiszen

a lisztes krumplifőzeléket már az iskola menzákon is tilos felszolgálni, egy szakácsiskolában pedig még mindig ezt tanulják.

Szerinte azzal a tudással, amit ott megszerez az ember maximum egy harmadrangú kifőzdét lehet nyitni. Ádám egyik legnagyobb célja, hogy a magyar szakképzésen változtatni tudjon valamit, bár erre egyelőre nem lát esélyt.

Mede Ádám Miskolcon tanult, utána egy helyi szállodában helyezkedett el, de rögtön tudta, hogy ha komolyan főzni akar, nem Miskolc a megfelelő hely. Mint mondja, az utóbbi években már legalább van egy-két olyan hely, ahová szívesen beül enni, ha hazamegy, de a fine dining és a gasztro forradalom eddig még elkerülte Miskolcot. Ezért vett egy nagy levegőt, és felhívta a Costest, nem keresnek-e embert, mire mondták, hogy azonnal mehet. Pár napig mosogatott, de aztán hamar főzhetett, gyorsan haladt előre. Jelenleg az Onyx-ban dolgozik, ahol Széll Tamással és Szulló Szabinával készült a versenyre három hónapon keresztül. Szereti a spontán dolgokat, ezért úgy érzi, ez a verseny pont neki való, a Bocuse d'oron szerinte nem érezné jól magát. Az ázsiai és a mediterrán konyha áll legközelebb hozzá, kedvenc fűszere a koriander és a csili. Nem krumplifőzeléket főzött a hazai versenyen, hanem előtelnek szürkeharcsát spárgával, a második fogás pedig szarvashús volt spárgával.

Egy nemzetközi szakácsverseny nem csak az ideérkező vendégek miatt jó reklám egy országnak, hanem az alapanyag miatt is. Ilyenkor természetesen minden ország igyekszik a rá jellemző nemzeti alapanyagot választani, így

ez az ifjúsági verseny, és jövő tavasszal a Bocuse d'or is nagy vizsgája lesz a magyar alapanyagoknak,

amelyek az itthoni séfek szerint valóban egyre jobbak, de még korántsem állandó minőségűek.

A mostani Ifjúsági Szakács Világbajnokságra 22 országból érkeznek a 27 év alatti szakácsok, magyar szakács még soha nem nyerte meg ezt a versenyt, talán majd most. A verseny egyébként nem nyilvános, nézőket nem fogadnak, csak a versenyzők, a szervező egyesület tagjai és a zsűri lehet jelen. A 12 tagú zsűriben idén 3 magyar lesz, Ádám Csaba az Olimpia étterem, Barka Áron a Continental szálloda és Bicsár Attila az Alabárdos étterem séfjei. A versenyt pénteken rendezik a Metro Gasztro Akadémián, élőben követhető lesz majd az interneten.

2016 május 9 és 11 között Budapesten rendezik meg a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét is.

Rovatok