Index Vakbarát Hírportál

Szürpríz: Laci bácsin túl is van élet

2017. január 15., vasárnap 11:18

Rántott, sonkás banán? Lomnici-csúcs? Alföldi túrókrém, tört C-vitaminnal? Benke László életműve elképesztő kincseket rejt. Sokan csodálják, néhányan megbotránkoztak már, egy biztos: nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

A napokban robbant a bomba: egy tumblres pazar válogatást csinált Laci bácsi gasztrobűneiből. Én előtte nem tudtam, hogy tényleg mi is történik, amikor ez az ember főzés címszó alatt a konyhában büntet. A fejét ismertem, és kb. annyit tudtam róla, hogy rossz értelemben véve magyarosan süt. De ez a videó elindított a lejtőn, megnéztem szinte az összes receptjét, és hirtelen megértettem mindent, ami miatt ma a gasztronómia ott tart ma Magyarországon, ahol. Hogy az éttermek 90 százalékában miért teljesen értelmetlen pénzkidobás bármiért is fizetni.

Büntetést érdemelne

Ez az ember az ország nagy részének A Mesterszakács, miközben olyan ételeket csinál, amiért komolyabb büntetést érdemelne. És amíg ez a norma, addig tényleg büntetlenül virágozhat egy csomó olyan konyha, aminek a piac törvényei alapján már rég be kellett volna zárnia.

Vannak, akik mentegetik Laci bácsit is, mondván, nem szabad bántani, hisz csak a magyar gasztronómiai közízlést tükrözi. Nem, erre nincs mentség. A pénztelenségnek nem kell mindenáron együtt járnia az igénytelenséggel, ráadásul A Mester egy csomó receptben kifejezetten drága alapanyagokat semmisít meg kiváló technikáival. És a Laci bácsi által is sokszor szívesen megidézett olasz konyhában például rengeteg olyan recept van, ami fillérekből összehozható, friss, laktató, igényes és finom.

De a Laci bácsi “olaszos” tésztájába szeletelt, löncshúsra emlékeztető ujjnyi tömbsonkáért nincs bocsánat. A dinnyés pulykamájsalátára nincs mentség. A Lomnici-csúcsnak keresztelt sült fagyi a visító röhögésen kívül nem válthat ki mást. Az alföldi túrókrémbe aprított tablettás C-vitaminra nincsenek szavak. A mindenre rászórt Vegetáért pedig kézlevágásnak kellene járnia.

Van, aki rajta kívül már valaha megcsinálta és megkóstolta ezeket a recepteket? (Ha van, jelentkezzen, kimennénk videózni.) Lehet azt is mondani, hogy régen ez volt a menő, és gondoljunk nosztalgiával arra az időszakra, amikor ezek az ételek menők voltak. De könyörgöm, Laci bácsi a mai napig ezt nyomja. Meg különben is, ez ne legyen hivatkozási alap.

De elég a kesergésből, elkezdünk egy olyan sorozatot, amit azoknak ajánlunk, akik szerint nem Laci bácsi a jó irány. Azoknak, akik szeretik a jó, a szép, a különleges ételeket, italokat, a vicces dolgokat. Éttermeket, ételeket, italokat, jó és érdekes cikkeket fogunk ajánlani, sok linkkel.

Olyanokat, mint ennek a csávónak az instagramja. Igazi mém lett, úgy fűszerez és úgy bánik a késsel. Az ételekkel készült videóit órákig lehet nézni, tessék, itt a legfrissebb:

Asado*

nusr_et (@nusr_et) által közzétett videó,

Itt van még pár érdekes cucc:

Rovatok