Index Vakbarát Hírportál

Eladó a Kádár étkezde

2020. április 30., csütörtök 15:14

A járvány miatt egy újabb ikonikus vendéglátóhely, népszerű nosztalgiaétterem húzta le a rolót, ezúttal szó szerint: a budapesti Klauzál tér legendás kifőzdéje, a Kádár étkezde azonban nem csupán bezárt, hanem egyúttal eladósorba is került.

"Kedves Vendégeink! A koronavírus (COVID-19) miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel a Kádár Étkezde bizonytalan ideig zárva tart! Kérjük szíves megértésüket!" – hirdette a felirat a nyitvatartás helyén, majd a bejáratot eltorlaszoló fémredőnyre hamarosan az "eladó" tábla is kikerült.

A piros-fehér kockás abroszaival, az asztalokra helyezett szódásüvegeivel, valamint házias ízeivel kultikussá vált Kádár étkezde több mint hatvan éven át működött Belső-Erzsébetváros egyre élhetetlenebbé váló szívében, ezalatt számos művész, sportoló, politikus és médiamunkás étkezett itt.

A kifőzde falait az elmúlt évtizedek során megvendégelt hírességek dedikált fényképeivel díszítették: sokan mások mellett megfordult itt Kabos László, Papp László, Tolnay Klári, Gobbi Hilda, Sas József, Sylvester Stallone és Andy Vajna, valamint Az édes élet színésze, Marcello Mastroianni és Ruggiero Ricci, a 20. század Paganinije is.

Kívülről soha nem volt étterem kinézete, ma is tán az egyetlen ilyen profilú helyiség a Kárpát-medencében, ahol vasredőnyt húznak le zárás után egészen a földig. Sajnos, a mostani már nem a régi szép vasredőny, az már porrá rozsdállott, szétesett, újat tettek a helyébe. (...) Dehogy étterem, pláne vendéglő ez, hanem kifőzde a javából. Hála az égnek, újra kitalálta valaki ezt a műfajt, rájött, hogy nem vendéglátást kell végrehajtani az embereken, meg termet biztosítani az étkezésükhöz, hanem főzni nekik, sőt kifőzni, csak így, egyszerűen, sallangmentesen

– írta róla Megyesi Gusztáv a Hócipőben.

"Egy időben a leghíresebb magyar étterem a Kádár volt, az egyedüli, ami bekerült a Baedekerbe is, úgyhogy jöttek a turisták, megálltak a romos üzlet előtt, tanácstalanul. Járkáltak föl-alá a japánok, a németek, mindenki. Nem találták. Aztán a következő, amit külön öröm volt nézni az volt, amikor azoknak, akik végül bejutottak, feltálalták a velős csontot" – emlékezett vissza sztorizós-kajálós könyvében Dévényi Tibor, aki maga is gyakran ebédelt itt.

Az étkezdének természetesen semmi köze Csermanek Jánoshoz, "a világ legkeményebb puhadiktátorához", a kifőzde az 1957-es nyitásakor az alapítója, Kádár Béla után kapta a nevét. Később, közel húsz évig, Garami Tibor lett a tulajdonosa, majd tőle a jelenleg nyugdíjas korú Orbán Sándor vette át a kifőzdét – ami ennek ellenére nem lett Orbán, maradt Kádár.

Hogy a Kádárt is újranyitja-e esetleg egy vállalkozókedvű fiatal, mint a Csalogány utcai Róma ételbárt, amely másfél éve kihagyás után idén tavasszal született újjá, az már a vevőn múlik – de a mostani gazdasági környezetben, a járvány idején erre kevesebb az esély.

(via)

Rovatok