Index Vakbarát Hírportál

Kivégzett lovagok és boszorkányok monumentális emlékművei

2023.05.16. 14:21

Númenor nagy királyai

A Tbiliszi melletti grúz Stonehenge-nek is hívott brutalista stílusú építményt a Szovjetunió regnálása idején, 1980 és 1985 között húzták fel. A 12 hektáron elterülő emlékművet a fővárost északról lezáró Shota-hegy tetején, közvetlenül a városi víztározó mellett építették. A hivatalosan Grúzia (Georgia) történelmének hívott kompozíció 16, egyenként 35 méter magas, vastag fekete gránitoszlopból áll. A konstrukció Zurab Tsereteli alkotása. A monolit felülről nézve egy olyan jeruzsálemi keresztet formáz, amelynek a szárai közötti kisebb görög kereszteket pontszerűen, azaz egy-egy oszloppal jelezték.

A sarkainál lecsapott oszlopok felső kétharmada a 13 asszír atyát, neves grúz királyokat, királynőket, szenteket, írókat, költőket és hősöket, valamint különféle történelmi és vallási eseményeket ábrázol. A bronzzal fedett kőtömbök alsó egyharmadában Krisztus életének történetei (utolsó vacsora, húsvét, angyali üdvözlet, pünkösd, színeváltozás, jeruzsálemi pálma) fedezhetők fel a Szent Susánik megkínzása, Szent Nino szőlőből készült keresztje és Az eke anyja című ábrázolások mellett. A monolit mellett kialakítottak egy apró kápolnát is, amely az Angyali üdvözlet nevet kapta.

A brutalista konstrukció annyira lenyűgözőre sikerült, hogy amikor Peter Jackson új-zélandi rendező 1999-ben nekilátott J. R. R. Tolkien Gyűrűk Ura című könyvtrilógiájának megfilmesítéséhez, akkor

A látványtervezői állítólag ezt a műalkotást vették alapul Argonath megformázásához.

Ez az a jelenet, amikor a Szövetség tagjai levél formájú tündecsónakjaikban eveznek a Nagy Folyón Gondor felé, és megpillantják Númenor nagy királyainak, Isildurnak és Anárionnak a hatalmas, sziklákba faragott, fenséges szobrait.

Boszorkányok vesztőhelye a Steilneset Memorial

A XVII. században boszorkányperek sorozata zajlott le Norvégiában, amelyek közül a vardøi boszorkányperek voltak a legjelentősebbek. 

1621-ben csak ezen az egy településen 77 nőt és 14 férfit égettek el máglyán varázslás, a Sátánnal történő szövetség aláírása és démonokkal történő házasságtörések miatt.

A kivégzettek emlékére a Varanger Múzeum és a Norvég Közútkezelő 2006-ban írt ki versenypályázatot, amelyet Louise Bourgeois francia-amerikai művész és a Pritzker-díjas Peter Zumthor svájci építész nyert meg.

A boszorkányok emlékműve két különálló épületből áll. Az egyik egy 125 méter hosszú, 1,5 méter széles faszerkezet, amely egy kajak formájú szövetgubót keretez. A konstrukció egy hagyományos norvég halszárító állványra emlékeztet. A csónak belseje üreges, amely egy sötét, mesterséges módon ki nem világított, hosszú emlékszobát rejt, amelybe 91 szabálytalanul elhelyezett kis méretű ablakot vágtak. A nyílászárók alatt a kivégzetteknek emléket állító szövegtáblák olvashatók. A Liv Helene Willumsen történész által írt dalszövegek az egyes áldozatokra vonatkozó bírósági jegyzőkönyvek alapján készültek. 

A másik konstrukció a máglyarakást idézi fel. Ez a négyzet alakú, füstölt üvegekből készült szoba 12 méter magas. A 17 kisebb méretű üvegtáblából álló pavilon közepére egy fémszéket helyeztek, amely alatt folyamatosan lobog a láng. Ezt veszi körbe a bírókat szimbolizáló hét nagy méretű ovális tükör. A technikai megoldás olyan jól sikerült, hogy a látogatók a tüzes trón és a tükrök között mozogva a saját elégő sziluettjüket is felfedezhetik a szemközti tükrökben. Az emlékművet Sonja norvég királynő 2011. június 23-án avatta fel. 

A rettenhetetlen, avagy Sir Wallace emlékműve

Valószínűleg sokan emlékszenek még Mel Gibson A rettenthetetlen című, öt Oscar-díjat is besöprő játékfilmjére. A történelmileg nem igazán hiteles, ám jó dramaturgiai ív mentén bemutatott Sir Willliam Wallace a mai napig az egyik legjelentősebb történelmi hős Skóciában. Emlékére Charles Rogers tiszteletes és William Burns jogász-történész 1851-ben kezdett pénzgyűjtő kampányba, hogy egy 67 méter magas tornyot emelhessenek a kivégzett harcosnak.

A  John Thomas Rochead építész tervei alapján, 1869-ben átadott neogótikus tornyot a Stirling közeli Cambuskenneth apátság feletti vulkanikus szirtben építették fel. 

A helyszínválasztás azért erre a helyre esett, mert a legenda szerint Wallace 1297-ben állítólag itt leste ki I. Edward angol király seregének táborát közvetlenül a Stirling Bridge-i csata előtt. 

A viktoriánus épületet belsejében a látogatók a 246 lépcsős csigalépcsőn keresztül juthatnak fel az emlékmű koronájához. A torony belsejében számos, vélhetően Wallace-hez tartozó műtárgy látható. Az egyik ilyen ereklye az 1,63 méter hosszú és csaknem három kilogramm súlyú kard, amelyet Wallace a csata hevében elvesztett. Itt alakították ki a Hősök Csarnokát is, ahol számtalan híres skót mellszobra látható. 

Érdekesség, hogy A rettenthetetlen című film hatására a torony aljában 1996-ban állították fel azt a Tom Church által kifaragott Szabadság című szobrot is, amelyen Mel Gibson színész arcvonásai köszönnek vissza. Sokak szerint viszont annyira gnóm és amorf lett a műalkotás, hogy a sorozatos vandalizmus miatt eddig már hatszor kellett áthelyezni. A támadásra buzdító skót szoknyás kompozíció jelenleg a brechini focistadion szélén szomorkodik.



Rovatok