Index Vakbarát Hírportál

Miért ül 1,4 milliárd forinton Budapest?

2009. július 9., csütörtök 17:51

Csak a jövő héten, nagyobb csúszással utalja a főváros azt az 1,4 milliárdos pályázati pénzt a budapesti alternatív színházaknak, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál nyertek el. Kérdés, hogy miért ültek rajta másfél hónapig.

A csúszás miatt több szakmabeliben felmerült, hogy az 1,4 milliárd forintot a városháza lekötötte, ami ekkora összegnél kedvező kamatozású betéttel akár havi 1,5 milliónál is többet jelenthet.

A támogatási rendszer nagyjából minden kulturális területen foglalkozó hivatalnok kezén átfut, tudtuk meg a részleteket a Merlin Színház igazgatójától, Magács Lászlótól. Így nem csoda, ha senkinek nem tűnik fel, hogy egy hónapot áll a pénz valahol. A Területfejlesztési Minisztérium pénzét az oktatási tárca pályáztatja meg, de mivel az alternatív színházak a budapesti önkormányzat alatt állnak, ezért ők utalják ki a végén az elnyert támogatást.

Április 30-án már döntés született a pályázatokról, május végén alá is írták, így lehetett volna utalni a pénzeket. A pályázaton nyertes 50 kis színház és befogadóhely tehát várakozik. Színházanként átlagolva egyébként magas összegre, 28 millió forintra jön ki a támogatás. Július közepére lehet pénz a legutolsó ígéret szerint.

A Polgármesteri Hivatalt azonban hiába hívtuk, mert bár állítólag gőzerővel dolgoznak a szerződéseken, koradélután senki nem volt bent, a vezetők meg szabadságon tartózkodtak.

Rovatok