Index Vakbarát Hírportál

London 2012-re saját Eiffel-tornyot akar

2010. április 1., csütörtök 16:20 | tizennégy éve frissítve

Anish Kapoor 120 méteres, ufóval harcoló fémpolipot tervez az olimpiai park közepére. A monstrum 19,1 millió fontból és 1400 tonna acélból épülhet fel.

"Anglia válasza az Eiffel-toronyra" - így mutatta be Boris Johnson, London polgármestere az Olimpiai Park leendő ékkövét, a 120 méter (más források szerint csak 115 méter) magasnak megálmodott ArcelorMittal Orbitot, írja a Guardian és a BBC. A repülő csészealjjal hadakozó krákent idéző acélmonstrum a nagy-Britanniában élő indiai szobrász, Anish Kapoor tervei alapján készülne, és a 2012-es londoni olimpia egyik legnagyobb turistalátványossága lesz. A kivitelezési munkálatokban Cecil Balmond építész is részt vesz majd.

A tervek szerint a kilátó 1400 tonna acélból és 19,1 millió fontból (5,7 milliárd forintból) épülhet fel. "Természetesen most sok ember gondolhatja azt, hogy idióták vagyunk, mert a recesszió idején ennyi pénzt elverünk Nagy-Britannia legnagyobb köztéri műalkotására - nyilatkozta a lelkes polgármester - de Tessa Jowell olimpiai miniszter és én biztosak vagyunk benne: jó döntést hoztunk." A névadó indiai tulajsonú acélgyár, az ArcelorMittal 16 millió fonttal, a Londoni Fejlesztési Hivatal (London Development Agency) 3,1 millióval száll be az építkezés költségeibe.

Rovatok