Index Vakbarát Hírportál

Átverte De Nirót, 18 év börtönt kapott

2010. augusztus 4., szerda 17:09

120 millió dolláros pénzbírságra és 18 évig terjedő börtönre ítélték Lawrence Salander New York-i műkereskedőt, mert hamis képeket adott el Robert De Nirónak és 29 másik sztárnak. A 61 éves csaló magánrepülőt és luxusvillát vett a milliókból.

A 61 éves Lawrence Salander 2004 és 2007 között csalások sorozatát követte el: hamis festményekkel üzletelt, más tulajdonában lévő képeket adott el a tulaj engedélye nélkül és kétes befektetésekre beszélte rá vevőit. Az ítélet szerint Salandernek 120 millió dollár (25,5 milliárd forint) értékben kártalanítania kell 30 becsapott ügyfelét, és legalább 6 évre börtönbe kell vonulnia, de a tényleges szabadságvesztés akár a 18 évet is elérheti.

A trükkökkel összeszedett milliókból Salander luxusvillát és magánrepülőt vett. becsapott áldozatai között volt Robert De Niro hollywoodi szupersztár apja és John McEnroe volt teniszbajnok, aki 2 millió dollárt (425 millió forintot) vesztett azzal, hogy Arshile Gorky-képeknek beállított, de valójában hamis festményeket vett tőle. Átvert ügyfelei közé tartozott még Earl Davis, Stuart Davis amerikai absztrakt festő fia, akit 6,7 millió dollárral (1,4 milliárd forinttal) rövidített meg, a Bank of America, amely 2 millió dollárt vesztett, miután Salander hazudott egy kölcsön biztosítékaként letétbe helyezett festményeiről, Hester Diamond, a néhai Harold Diamond New York-i műkereskedő özvegye, és a Beastie Boys hiphop bandában éneklő Mike D anyja, akit 6 millió dollárral (1,2 milliárd forinttal) károsított meg.

Lawrence Salander kiállítóterme, a Salander-O'Reilly galéria 2007-ben bezárt és csődöt jelentett, miután bevallottan több mint 50 millió dolláros (10,6 milliárd forintos) adósságot halmozott fel. Európai művészeti gyűjteményét júniusban a Christie's aukciósház próbálta eladni, de az árverésből csak 2 millió dollár folyt be, mivel a tételek harmada nem talált gazdára.

Rovatok