Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz létszámleépítés az MTV-ben

2009. december 10., csütörtök 14:57

A cégvezető tegnapi kinevezése után minden szerződés felmondását és megkötését ellenjegyeznie kell Bednárik Imrének. A csoportos létszámleépítés így egyelőre elmarad, pedig a miniszterelnök ehhez kötötte, hogy mégis kapjon céltámogatást jövőre az intézmény.

Visszalépett a nemrégiben bejelentett csoportos létszámleépítéstől és a regionális stúdióhálózat felszámolásától a Magyar Televízió menedzsmentje - mondta a társaság vezetésével folytatott egyeztetés utáni csütörtöki sajtótájékoztatón a sztrájkbizottság elnöke.

Lázár András közlése szerint a menedzsment visszavonja a munkaügyi központoknál a mintegy 160 munkavállaló elbocsátásáról korábban tett bejelentést, és megállapodás született arról is, hogy visszavonják a sztrájkbizottság létrejötte óta kiosztott mintegy húsz felmondást is. Az egyeztetések jövő hétfőn folytatódnak.

A döntés hátterében az áll, hogy a kuratórium tegnap cégvezetőnek nevezte ki Bednárik Imre hírigazgatót, akinek aláírása nélkül Medveczky Balázs ügyvezető alelnök ezentúl nem köthet és nem bonthat fel szerződést, és nem kezdhet csoportos létszámleépítésbe.

Lázár azt mondta, a köztelevízió és annak irányítása is válságban van, a munkavállalók saját maguk és az állampolgárok érdekében lépnek fel, és ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, "kénytelenek lesznek erősebb nyomásgyakorlási eszközökhöz is nyúlni", vagyis akár el is sötétülhet az m1 és az m2.

Az ügyvezető pénzügyi és gazdasági döntéseit ellenjegyző cégvezető, Bednárik Imre szerdai megválasztásával kapcsolatban Lázár András úgy nyilatkozott, "nagyon reméljük, hogy az új helyzet pénzt is jelent a Magyar Televíziónak".

Bajnai akarta volna

A helyzet azért meglepő, mert a létszámleépítés a kuratórium szocialista tagjai által támogatott Bednárik miatt hiúsul meg, pedig információink szerint éppen Bajnai Gordon miniszterelnök kötötte ki, hogy csak akkor kap mégis céltámogatást a közszolgálati televízió, ha létszámleépítést hajt végre.

A létszámleépítést a szakszervezetek sem utasították el, csak azzal nem értettek egyet, hogy az szinte csak a vidéki stúdiók munkatársait érintette. A leépítést azért sem utasíthatták el, mert a közel tízmilliárdos céltámogatás elvonása miatt az MTV-ben szinte teljesen leállt a műsorgyártás, információink szerint több száz műsorkészítő kap úgy fizetést, hogy szinte semmit nem dolgoznak, a háttérosztályokon (hr-, pr-, jogi osztály, könyvelés) pedig nagyon sokan vannak, minden műsorkészítőre két háttérdolgozó jut.

Mindenkit vissza!

A szakszervezetek tárgyalnak a menedzsmenttel arról, hogy azokat is vegyék vissza, akiknek a sztrájkbizottság létrejötte előtti időszakban mondtak fel, valamint arról, hogy amíg működik ez a három reprezentatív érdekképviselet által létrehozott fórum, "addig nem nyúlnak az elbocsátás eszközéhez a menedzsment tagjai".

Múlt csütörtökön alakult sztrájkbizottság a Magyar Televízióban, a három reprezentatív érdekképviselet által létrehozott fórum célja a munkahelyek megóvása, sőt fizetésemelést is ki szeretnének harcolni az intézménytől, amely jövőre közel tízmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint idén, ezért többek közt csoportos létszámleépítést terveztek az intézmény vezetői.

Rovatok