Index Vakbarát Hírportál

Az MTV eladja a foci-vb jogait

2009. december 18., péntek 21:59 | aznap frissítve

Nyilvános liciten akar túladni a jövő évi foci-vb jogain a közszolgálati televízió. A jogok eladásából minimum 730 millió forintot remél az MTV.

A Magyar Televízió eladja a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak egy részét.

Az indoklás szerint a köztévé finanszírozási gondokkal küzd, mivel "2010-ben elveszíti eddigi összköltségvetésének 35 százalékát, a szabadon felhasználható költségvetési forrásainak pedig a felét", ezért "korlátozni kényszerül például a drága sportközvetítéseket".

Az MTV speciális formában, lényegében árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtartana magának. Az elképzelés szerint a közvetíteni kívánt mérkőzések napi első választási joga a vásárló tévétársaságé, a második választás pedig a Magyar Televízióé lesz.

A közvetítési jogcsomag minimumára 730 millió forint plusz áfa. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kell állnia.

Az MTV a közlemény tanúsága szerint pénteken 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy január 7-ig tegyenek ajánlatot. Egy nappal később, január 8-án a beérkezett legjobb ajánlatra lehet licitálni. Az árverés lezárása után az MTV a legjobb ajánlatot tevővel kezd el a szerződésről egyeztetni. Az MTV a kuratórium jóváhagyását követően, majd a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség előzetes írásbeli engedélye birtokában köti meg a szerződést.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait.

Ki veheti meg?

Tavaly, amikor először merült fel, hogy közel tízmilliárd forinttal csökken az MTV jövő évi költségvetése, már felmerült, hogy eladják a foci-vb jogait, akkor az intézmény vezetői azt mondták, hogy körülbelül hétszázmilliót remélnek a jogok eladásából, és további háromszázmilliót takaríthatnának meg a közvetítési költségeken. Akkor felmerült, hogy az RTL Klub venné meg az esemény jogait, de az országos kereskedelmi csatorna akkor cáfolta ezt.

Szóba jöhet még a Tv2, a DigiSport és a Sport1, azonban a Tv2 új, nőknek szóló adójának beindításával van elfoglalva, és a Bajnokok Ligája mellett nem is nagyon fér több sportműsor a programkínálatába, a Sport1 a magyar foci megvásárlásával már túl is lépte eddigi költségvetését, a DigiSport tulajdonosa, a Digi pedig egyelőre nem áll túl jól anyagilag, újabb tőkeemelésre szorul, addig is spórolásra kényszerült.

Rovatok