Index Vakbarát Hírportál

Komolyan kiürül a jobboldali média?

2010. június 10., csütörtök 10:32 | aznap frissítve

A kormányváltás óta több jobboldali újság, tévé és rádió vezető munkatársa távozott állami állásba, vagy éppen a Fideszhez. Nem akarnak azonban mindenkit minisztériumi állásokkal jutalmazni, az a cél, hogy a jobboldali médiában is maradjanak jó szakemberek.

A kormány megalakulása óta egyre több hír érkezik arról, hogy a Fidesz, illetve a létrejövő új minisztériumok a jobboldali sajtó prominenseivel töltik fel kommunikációs csapataikat. Információink szerint ugyanakkor a kormányzat kifejezetten törekszik arra, hogy a jobboldali orgánumok újságíróit ne jutalmazzák nyakló nélkül állami állásokkal, és megmaradjanak hivatásuknál.

Az elmúlt napokban derült ki, hogy Krakkó Ákos, a HírTV Célpont című műsorának szerkesztő-riportere a Fidesz-frakció sajtófőnöke lesz, Pálffy István, az MTV egykori műsorvezetője a KDNP-nél kap hasonló szerepet, Vitézy Zsófia, a Magyar Nemzet kulturális rovatvezetője a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sajtófőnökeként folytatja, Bánhegyi Zsófia, a Heti Válasz helyettes lapigazgatója pedig a Fellegi Tamás nevével fémjelzett gazdasági csúcsminisztériumban vállal munkát.

Fideszhez közel álló információforrásaink állítják, a kormányzat határozott elképzelései szerint csak a legfontosabb helyeket töltik fel a Magyar Nemzet-csoporthoz, illetve az Infocenter.hu-hoz tartozó médiák szakembereivel, és figyelnek arra, hogy ne távozzon mindenki az állami szektorba.

Egyrészt több szakemberre szükség lesz majd a közmédiában, aholmár most hírigazgatói állást kapott Élő Gábor, a Lánchíd Rádió főszerkesztője. Másrészt a jobboldali médiatermékeket is kiadó Infocenter, illetve a Magyar Nemzet-csoport sem szeretné gyengíteni pozícióit vezető munkatársai elvesztésével.

A közmédiába távozók között emlegették sokáig Borókai Gábort, a Heti Válasz jelenlegi főszerkesztőjét, akit a Fidesz lehetséges tervei közt szereplő, összevont közmédia elnöki várományosának tartottak iparági körök. Ám egyelőre nem született döntés a Fideszben az MTV, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda összevonásából létrehozandó intézményről, ráadásul az utóbbi hetekben Borókai megítélése állítólag romlott egyes kormányzati körökben.

A kormányzatnak azért szüksége van kommunikációs szakemberekre, hiszen ötvens fős kommunikációs államtitkárság felállítását tervezik, amely a Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alatt működik majd, és sajtókapcsolatok mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozik majd. Az államtitkárságot azonban a minisztériumok sajtóosztályaiból, és a Fidesz szakembergárdájából töltik majd fel.

Rovatok