Index Vakbarát Hírportál

A médiatörvény fordításával készül a kormány az EB ülésére

2011. január 4., kedd 15:44

Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár szerint a médiatörvényről és a körülötte kialakult helyzetről is biztosan szó lesz a magyar kormány és az Európai Bizottság pénteki budapesti ülésén.

Miután az Európai Bizottság hétfőn kétségeit fejezte ki a magyar törvény ügyében, például a médiahatóság függetlenségével kapcsolatban, a kormány az EB rendelkezésére bocsátja a törvény hiteles angol fordítását - jelentette ki Győri Enikő a 2011 első félévi magyar EU-elnökség első külügyminisztériumi sajtóreggelijén.

"A világ nem tud mit kezdeni a Fidesz 2/3-ával"

Az államtitkár szerint nagyon nem szerencsés, hogy mindenki előbb kezdte el kommentálni a témakört, mint hogy elolvasta volna, mi ez a szabály. Arra kért mindenkit, olvassa el a törvényt, és jelezze, mely pontokkal vannak problémák, a kormány kész a konzultációra.

A médiatörvény nemzetközi visszhangja kapcsán kijelentette: a világ nem igazán tud mit kezdeni a Fidesz kétharmados parlamenti többségével, azzal, ha egy politikai erő egy demokráciában túlnyeri magát. Szerinte a médiatörvény körül kialakult vita egy politika játszma része, "nagyon jó lehetőség a magyarországi ellenzéknek a felemelkedésre. Az ellenzék belekapaszkodik a saját helyzete javítása érdekében bármibe" - fogalmazott.

Nagy Anna kormányszóvivő bejelentette, hogy a médiatörvény angol nyelvű fordítását a kormány továbbította az Európai Bizottságnak, a Budapesten működő külképviseleteknek és Magyarország külföldi nagykövetségeinek.

Alapítvány a megbírságolt médiumoknak

Ivády Gábor, az LMP parlamenti frakciójából októberben kilépett független országgyűlési képviselő alapítványt hoz létre a médiatörvény alapján megbírságolt médiumok támogatására. A politikus mélyen elítéli, Magyarország szégyenének tartja a médiatörvényt. Mint mondta, a jogszabály alapján a médiatanács az egyes médiumokat ellehetetlenítő mértékű bírságokat szabhat ki, ami súlyosan veszélyezteti a sajtószabadságot és a demokráciát.

A Szabad Magyar Sajtóért Alapítvány elsődleges célja az lesz, hogy a megbírságolt médiumoknak legyen hova fordulni segítségért, de az anyagi támogatás mellett az alapítvány jogi segítséget is nyújtana a médiumoknak. Az alapítvány kuratóriumába magyar és külföldi szakembereket kér fel Ivády Gábor. Példaként Karel Jakubowicz médiaszakértőt említette, aki az EBESZ felkérésére írt elemzést a médiatörvényről. A képviselő az alapítvány működéséhez hazai és külföldi támogatásokra is számít, így például bízik benne, hogy külföldi médiumok reklámbevételükből segítik majd a szervezet munkáját.

Rovatok