Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt a Radiocafé

2011. május 17., kedd 23:25 | tizenkét éve frissítve

Egy hete vette meg a Veres Istvánhoz köthető cég a Radiocafét, most viszont az NMHH elvette a rádió műsorszolgáltatási engedélyét, mivel 24 millióval tartoznak a hatóságnak.

Végleg befejezte az adást a Radiocafé, miután az NMHH felmondta az adó műsorszolgáltatási szerződését. Kedd délután négykor hallgatott el a fővárosban és környékén fogható rádió a 98,6 megahertzen, csak a sistergés maradt utána az éterben. Az Antenna Hungária rögtön elismerte, hogy ők függesztették fel a rádió adásának továbbítását, de további részleteket nem árultak el. Annyi biztos, hogy a rádió többek között az NMHH-nak és az Antenna Hungáriának is tartozott, sőt egy idő után már a közüzemi- és telefonszámlákat sem tudták kifizetni. A rádió körüli állapotokat jól jellemzi, hogy hétfőn délelőttazért maradtak el a hírek, mert nem volt, aki beolvassa azokat az adásba.

Később az NMHH bejelentette, hogy felmondta a műsorszolgáltatási szerződést, mivel 2010 óta nem vagy csak akadozva fizet a rádiót üzemeltető cég, és legutolsó felszólításukra, május 9-ig nem fizették be 24 millió forintos díjtartozásukat. Emellett az NMHH szerint a rádió a bankgarancia biztosítására vonatkozó kötelezettségét is megszegte, ezért május 11-én úgy döntöttek, visszavonják a a Radiocafé műsorszórási engedélyét.

A Radiocafé közleményben jelezte, hogy az elmúlt 11 évben csaknem 250 millió forint műsorszolgáltatási díjat fizetett meg a NMHH-nak és jogelődjének, az ORTT-nek. A rádió szerint a nehéz gazdasági helyzet, a rádiós hirdetési piac nagymértékű zsugorodása miatt a díjfizetésben héthavi hátralékuk keletkezett, amelyet a médiahatóság nem tolerált tovább, "annak ellenére sem, hogy más médiumokkal szemben időnként sokkal megengedőbb magatartást tanúsított".

A Radiocafét Budapesten és környékén lehetett fogni, a Gfk-Ipsos hallgatottságmérési adatai alapján naponta 13 ezer 15 és 49 év közötti hallgatója volt. Az Inforádióval együtt azon kevés rádióadók közt volt, amely a zsúfolt budapesti piacon növelni tudta a hallgatottságát.

Már egyszer akartak venni rádiót

A február végéig Econetnek hívott Est Média május 6-án adta el a Radiócafét, a budapesti vételkörzettel rendelkező rádiót a Zóna Taxit is üzemeltető, illetve a Citadellán található szórakozóhelyet is tulajdonló Veres István és üzletfelei vették meg. Ez az üzleti kör már egyszer próbálkozott budapesti rádió indításával: a RiseFm helyén akarták márciusban elindítani a tervek szerint a női hallgatókra koncentráló Radio Face-t, de az NMHH végül felmondta velük a műsorszolgáltatási szerződést, mivel nem fizették a műsorszolgáltatási díjat, így az új adóból nem lett semmi. Illetve, hivatalosan nem lett semmi, mivel a cég megtámadta az NMHH határozatát, és engedély nélkül, de sugározza a műsorát.

Az Econet februárban jelentette be, hogy a tulajdonában lévő EST Media Group 500 ezer forintért megvásárolta a Radiocafé 100 százalékos tulajdonosát, a KV Barát Vagyonkezelő Kft.-től, amely tavaly nyáron vette meg az Econettől. Az oda-vissza vásárlás hátterében a médiatörvény állhat: a szabályozás ugyanis megtiltja, hogy 25 százaléknál nagyobb tulajdonrésze legyen egy cégnek egy országos és egy helyi rádióban is, az Econet pedig a NeoFM-et is működtette. A NeoFM 75 százalékát azonban végül megvette Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt egykori vezérigazgatója, így a Radiocafé eladására már nem volt szükség. Idén áprilisban egyébként a NeoGM fennmaradó 25 százaléka is Székelyhez került, miután tőzsdei zuhanásba kezdett az Econet, amit akkor már Est Médiának hívtak.

Az Est Média egy hete pedig azt közölte, hogy a reorganizációs lépések keretében értékesítette a Radiocafét is.. Az értékesítés számviteli hatása mintegy 180 millió forintos veszteség, operatív szinten azonban jelentős és azonnali költségmegtakarítással jár

A Radiocafé szerkesztőségének közleménye

Keretes szöveg. A radiocafé szerkesztősége és valamennyi munkatársa sajnálattal kénytelen tudomásul venni, hogy így kell véget érnie egy sokkal többre érdemes rádió magyarországi történetének.

Őszintén reméljük, és a visszajelzések alapján talán nyugodtan ki is jelenthetjük, hogy még folyamatos nehézségeink ellenére is sikerült egy hallgatható, mi több, szerethető rádiót készítenünk, amelyre sokáig fognak törzshallgatóink – és mi magunk is – emlékezni.

Minden pátosztól mentesen hisszük, hogy sikerült kiemelkednünk az átlagból, és értelmes, szórakoztató, hitelesen és pártatlanul tájékoztató, néha elgondolkodtató, mindenképpen értéket teremtő rádió volt a miénk. Az, hogy most a legjobb szándékaink ellenére be kell fejeznünk, jól mutatja, hogy jelenleg nincs akkora igény erre Magyarországon, hogy egy ilyen nagyságrendű rádió fenntartható legyen ezzel a profillal.

Kádár Tamás, a Radiocafé volt tulajdonosának, az Est Média egykori ügyvezetőjének levele

Az ország legjobb rádiója hallgatott el ma, 2011. május 17-én 16.00 órakor. Nem azt állítom, hogy az utóbbi hetekben is az ország legjobb rádiója volt, de azt igen, hogy évekig, a működésének szinte teljes ideje alatt a radiocafé 98.6 volt Magyarország legmodernebb, leginvenciózusabb, legkulturáltabb, legsokoldalúbb, és igen: legközszolgálatibb rádiója. Nyilván elfogult vagyok, hiszen ott voltam, amikor még EstFM-ként először megszólalt a „Cowboy” a 98.6-on, amikor átalakult és megszületett a radiocafé 98.6, amikor nem tudta bedönteni a Petőfi, amikor megvette az econet, és sajnos ott voltam ma is, amikor utoljára szólalt meg a „Cowboy” a 98.6-on.

...

A radiocafé 98.6-tal sokkal kevesebb lett a magyar médiapiac. Nem állítom, hogy nem neheztelek azokra, akik ide juttatták, és egyúttal haragszom magamra is, amiért 2007-ben úgy döntöttem, hogy érdemes eladni.

Jól látszik, hogy ez a rádió (jelzem, az összes!) csak addig tud jól működni, amíg a lélek, a rádiózás iránt érzett megfoghatatlan szerelem hajtja előre. Azoknak az embereknek a közös szerelme, akik csinálják, nap, mint nap. Ha ez nincs meg, akkor az történik, hogy egyszer csak lekapcsolják. Mint az „én rádiómat” egy órával ezelőtt.

Rovatok