Index Vakbarát Hírportál

Csak jövőre lesz gyerekcsatorna az m2

2011. szeptember 7., szerda 14:21

Süveges Gergő lemondása óta nem esett szó az m2 gyerekcsatornává való átalakításáról, de mint megtudtuk, ősztől havonta egy napra már a gyerekeké lesz az adó. Legkorábban januárra várható a csatorna teljes átalakítása.

Január elsején nevezték ki Süveges Gergőt az m2 intendánsának, de február 17-én már lemondott, vagy egyes hírek szerint lemondatták az átalakuló csatorna éléről. Süvegesnek állítólag azért kellett mennie, mert blogján nyilvánosságra hozta az új m2 műsortervét.

6 hónappal és 1 héttel később

Süveges Gergő az év elején több helyen reklámozta, hogy március 15-re egész napra gyerek- és ifjúsági csatornává változtatja a csatornát, hogy bemutassa, milyen is lesz az átalakulás után az m2, de ezt később lefújták.

Most úgy tudjuk, hogy Süveges eredeti tervéhez képest 6 hónappal és 1 héttel később, szeptember 24-én tényleg egy napra a gyerekeké lesz az m2. A Csudaszombatra keresztelt első bemutató napot követően pedig minden hónap utolsó szombatján gyerekcsatornává válik az adó.

Információink szerint a köztévében jelenleg 3-4 ilyen napnak állítják össze a műsortervét, eszerint pedig legkorábban januárban indulhat el a közszolgálati gyerekcsatorna.

Vígjátéksorozattal és új magyar mesékkel indulnak

A tervek szerint a bemutatkozó napok egy részét az MTV székházában, élőben veszik majd fel, ezek között lesz játszóház és színházi előadás is.

A Csudaszombatokon mutatják majd be a Kecskemétfilm Stúdióban az elmúlt egy-két évben készült rajzfilmeket, így a Mosonyi Aliz könyve alapján készült Boltos meséket is.

De leadják az 1982-ben készült Fehérlófiát, a KGB Filmstúdióban készült Edward című, A walesi bárdok alapján készült rövidfilmet, és Richly Zsolt animációs rendező Kőműves Kelemen című fekete-fehér rajzfilmjét is.

Úgy tudjuk, hogy Csudacsalád címen egy háromgyerekes család kalandjairól szóló új magyar vígjáték-sorozat is szerepel a szeptember 24-ei programban, és a Szigeten bemutatott Szimfonik Live című koncertről készült filmnek is ezen a napon lesz a premierje.

Süveges megalapozta a csatornát

Süveges Gergő nyilvánosságra hozott műsorterve szerint a gyerek- és ifjúsági csatornává alakuló m2 hétköznapi programjai reggel 6-kor rajzfilmekkel indultak volna, ezt követően a délelőtti műsorsávban zenei műsor, fiataloknak szóló híradó, társadalmi célú szappanopera és Családi kör-szerű elemző műsor lett volna.

Déltől kora estig Süveges iskolai realityt, természet- és ismeretterjesztő filmeket, interaktív műsorokat, esti tornát és esti mesét tervezett. Este héttől egy újabb gyerek- és ifjúsági híradó, majd napi, folytatásos fikciós sorozat, fiataloknak szóló esti film, majd a filmhez kapcsolódó elemző műsor, és éjféli zárásként dokumentumfilmek következtek volna. Az m2-n viszont éjféltől reggel hatig sem állt volna meg az élet, akkor zenei műsorok és a Cicavízió ismétlései szerepeltek a műsorstruktúrában.

Hogy a Süveges által kidolgozott koncepciónak lesz-e nyoma a jövőre induló csatornában, egyelőre nem tudni.

Rovatok