Index Vakbarát Hírportál

Kulturális csatorna: élt 3 hónapot

2011. december 21., szerda 13:33 | aznap frissítve

Október elsején indult a Duna Autonómia helyén Duna2 néven az eredetileg az Arte és a Mezzo mintájára tervezett kulturális csatorna. Az adónak Éjjeli őrjárat címen saját kulturális vitaműsora is volt Veiszer Alinda és a később kirúgott Teszári Nóra vezetésével. A műsor megszűnik, a csatornát január elsejétől újrapozicionálják, Duna World néven az m2-höz hasonlóan egyelőre ismétlőcsatorna lesz belőle.

Három hónapos működés után január elsején megszűnik a Duna2. A kulturális csatorna ötlete Ókovács Szilveszter, a Duna TV korábbi vezérigazgatójához kötődik, ám Ókovács az adó indulásakor már az Operaház igazgatója volt.

Egyik Prima Primissima-díjas riporternek sincs műsora

A csatorna műsorstruktúrájában az ismétlések, az ismeretterjesztő filmek mellett valóban szerepeltek színházi és koncertközvetítések, de ez utóbbiak száma meg sem közelítette az elődnek tekintett Arte és Mezzo kínálatát. Volt viszont minden hétköznap este saját kulturális vitaműsora, Éjjeli őrjárat néven, melyet először Veiszer Alinda és Teszári Nóra vezetett.

Utóbbit úgy küldték el a közmédiában lezajlott második csoportos létszámleépítés keretében november közepén, hogy közben óriásplakátokon reklámozták vele a csatornát. Teszári Nóra helyére Al Ghaoui Hesna, a köztévé külpolitikai riportere ülhetett be, de csak kevés adásban szerepelt, mivel információink szerint legalább egy hete nem vettek fel új adást.

Az Éjjeli őrjárat megszűnéséről jó ideje keringenek pletykák, egyes verziók szerint azért kellett a csatornával együtt a műsort is megszüntetni, mivel állítólag túl liberálisan akarták kezelni a kultúrpolitikai kérdéseket. Kembe-Sorel Arthur, a műsor novemberben kirúgott riportere az Indexnek ezzel kapcsolatban elmondta, "a szubkultúra ki kellett maradjon a műsorból, mivel ezek nem fértek bele abba az eszmeiségbe, amit elvártak tőlünk, például nem lehetett szó a Gödör Klub vagy a Dürer Kert rendezvényeiről, vagy a fő áramlathoz nem tartozó kortárs művészekről".

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index kérdésére azt válaszolta, hogy ugyan az Éjjeli őrjáratot sikeres műsornak tartják, de nem folytatják egyik adón sem. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a két riporter sorsa, azt válaszolta, hogy "számítanak rájuk, meg fogják találni a műsorukat".

Érdekes fejlemény, hogy a köztévé három Prima Primissima-díjas riportere közül jelenleg egyiknek nincs saját műsora, a harmadik riporter, Krizsó Szilvia szeptember óta nincs képernyőn.

Ismétlés, naponta többször

A Duna2 Duna Worldé való átalakításának hátteréről Szabó László azt mondta, hogy "a kulturális csatornánál erősebb elképzelés volt egy olyan adó elindítása, amelyik mind az öt kontinensen élő magyaroknak szól".

A kommunikációs igazgató szerint a Duna2 nézettsége a korábbi Duna Autonómiához képest megnőtt, és most bíznak benne, hogy a Duna World tovább tudja ezt fokozni.

A kérdés csak az, hogy hogyan, ugyanis a Duna World jó pár hónapig ismétlőcsatorna lesz, azaz az m1, az m2 és a Duna TV hír-, szórakoztató- és ismeretterjesztő műsoraiból válogat majd január elsejétől. Tekintve, hogy gyakorlatilag az m2 az m1 ismétlőcsatornájaként működik, a közmédia négy adójából január elsejétől csak kettőn lesz saját gyártott tartalom, miközben az MTVA költségvetési támogatása jelentősen megnőtt, jövőre 77,4 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

Szabó szerint a "best of csatornán" úgy alakítják a műsorrendet, hogy Amerikában és Ausztráliában is főműsoridőben tudjanak aktuális magyar programokat, így hírműsorokat sugározni. A tervek szerint a Duna Worldön a későbbiekben lesznek saját műsorok is, ám erre a közmédia tavaszi műsorstruktúrájának kialakításáig biztosan várni kell.

Erősíti a nemzeti hovatartozás érzését

A 24 órában látható Duna World erősíti a nemzeti hovatartozás érzését a világban szétszóródott magyarokban, s lehetőséget ad arra is, hogy hazától távol szakadt honfitársaink leszármazottjai is megismerkedhessenek őseik kultúrájával és nyelvével. Ennek érdekében a Duna World a nem európai kontinensen élő legnagyobb magyar közösségek, az amerikai és az ausztráliai földrész magyarjainak helyi időrendjéhez igazodva sugározza műsorát" - olvasható az MTVA sajtóanyagában.

A Duna World csatorna a közlemény szerint "kiemelten fontosnak tartja a távolban élő honfitársak tájékoztatását, ezért a műsorkínálatban kiemelt szerepet kapnak a híradók és elemző háttérműsorok. A hírműsorok segítségével a más kontinenseken élő magyarokat pontosan, naprakészen tájékozódhatnak a magyarországi közéleti és belpolitikai történésekről. A hírműsorok sugárzása a különböző földrészeken élő magyar közösségek időzónájához igazodik, így a helyi esti főműsoridőben valósul meg".

Rovatok