Index Vakbarát Hírportál

Felmondtak a NeoFM-nek

2012. június 20., szerda 16:37 | aznap frissítve

Az NMHH Médiatanácsa felmondta a jelentős adósságot felhalmozó NeoFM szerződését. A rádiónak harminc napja van fellebbezni, egyébként akár rendőri segítséggel is elhallgathatják.

"A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdán felmondta a NeoFM-et üzemeltető FM1 Zrt.-vel kötött médiaszolgáltatási szerződést" – közölte a hatóság szóvivője, Kiricsi Karola a testület székházának kertjében.

Az NMHH Médiatestületének értelmezése szerint a 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó rádió menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a médiatanács korábban számára kidolgozott.

"A hatóság ezt nem tudja másként értelmezni, mint hogy a rádió vezetése lemondott a csatornáról és bezárta a rádiót" – jelentette ki a szóvivő. A médiatanács haladéktalanul tájékoztatja a NeoFm-et, a rádió jogi, gazdasági és technikai bezárásának felelőssége azonban a Neo FM-et terheli – válaszolta Kiricsi Karola arra a kérdésre, hogy mikor várható a csatorna elhallgatása. A hatályos törvények értelmében egyébként a NeoFm-nek harminc napja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen, aztán bíróságon is megtámadhatja, így ha nem sikerül megegyezni, akkor is még hónapokon keresztül változatlanul szólhat az országos kereskedelmi rádió.

Azt nem lehet tudni, hogy ha végleg elhallgat a rádió, mi lesz a frekvencia sorsa, de az NMHH szóvivője jelezte, hogy remélik, hogy a hallgatók nem maradnak kedvenc műsoraik nélkül.

Nincs több alku

Az NMHH emellett közölte, hogy mivel nem fogadta el a NeoFM a részletfizetésről szóló ajánlatot, az alku lehetőségévével a határidő után nem is élhet: vagyis a médiahatóság szerint hiába fizetné ki ezután egyben, vagy részletben az adósságát, a műsorszolgáltatási szerződést már felmondta az NMHH.

A NeoFM azonban azt is vitatja, hogy egyáltalán ennyivel tartoznának, hiszen a több mint 150  millió forintos bankgarancia elmaradása véleményük szerint nem része az NMHH felé fennálló tartozásuknak. Ráadásul a cég képviselői azt állítják, hogy hajlandóak lettek volna tárgyalni az NMHH-val, egy közel félmilliárd forintnyi értékpapír-csomagot is felajánlottak az adósság fedezetéül a médiahatóságnak, de az NMHH erről hallani sem akart.

Az NeoFM tulajdonosai szerint azért vannak nehéz helyzetben, mert az állam cégek nem hirdetnek náluk, és más magánvállalkozás is fél náluk reklámozni. A NeoFM ugyanis szocialista kötődésű gazdasági körök tulajdonában van, míg a másik országos rádió, a ClassFM Fellegi Tamás egykori nemzeti fejlesztési miniszter egykori cége üzemelteti.

Nem lehet felmondani

„Azért vagyunk nehéz helyzetben, mert karanténba kerültünk a hirdetési piacon. Az politikai nyomásra utal, hogy két, a hallgatottsági versenyben fej fej mellett álló rádió közül versenytársunk, a ClassFM éves árbevétele közel két és félszerese a NeoFM-nek, és a NeoFM-et nem csak az állami vállalatok kerülik, de úgy tudjuk, hogy számos médiaügynökségnél is tiltólistára kerültünk" – mondta el a sajtótájékoztatón Horváth László. Horváth szerint akár a „családi ezüstöt is eladják", hogy finanszírozni tudják a rádió működését, de várják azok jelentkezését is, akik segítenének rajtuk.

"Megütközéssel értesültek a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. tulajdonosai arról, hogy az ideiglenes fizetési haladék alatt álló vállalattal kötött műsorszolgáltatási szerződést a Médiatanács felmondta. Álláspontjuk szerint ehhez a hatóságnak nincs joga, ezért  nem tehetnek mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízzák" - áll a NeoFM nyilatkozatában, amit az NMHH döntése után adtak ki. A NeoFM álláspontja szerint ugyanis tegnap csődvédelmet kértek, a hatályos szabályozás szerint pedig a csődvédelem 120 napja alatt „az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki”.

Politikai nyomás

A NeoFM a Sláger Rádió helyén indult még 2009-ben. Akkor több politikus, köztük az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon, Sólyom László köztársasági elnök és Majtényi László, az ORTT akkori elnöke is jelezte, hogy a két országos rádió frekvenciájára kiírt pályázatot a két nagy politikai párt szempontjaira szabták.

Egyik rádió sem fizetett egyébként soha annyi sugárzási díjat, amennyit beígért, a NeoFM tulajdonosai ugyanis az árbevétel 50 százalékát, míg a ClassFM-mel pályázó cég 55 százalékát ígérte az NMHH-nak. Nem nehéz belátni, hogy ez teljesíthetetlenül nagy vállalás, de persze a két rádió trükközni akart: sales house-on, azaz egy külső cégen keresztül értékesítették reklámidejüket, a sales house-nak a reklámot nyomott áron adták, így a bevétel nagy része annál, az NMHH-val már semmilyen szerződésben nem álló cégnél képződött.

A NeoFM ennek ellenére díjcsökkentési kérelemmel fordult már tavaly a médiahatósághoz: az újonnan megkötött szerződés részletei nem nyilvánosak, de a HVG értésülései szerint a NeoFM-nek mindössze 400 millió kéne fizetni, pedig ha a forgalomarányos szerződés életben maradt volna, akkor a sales house-rendszer ellenére is 700 millió forint lett volna a sugárzási díja.

Rovatok