Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság beavatkozna a Klubrádió ügyében

2012. augusztus 29., szerda 10:32 | aznap frissítve

Az Európai Bizottság szerint továbbra is komoly aggodalomra ad okot a sajtószabadság és a médiapluralizmus helyzete Magyarországon.

Ryan Heath, az Európai Bizottság egyik szóvivője a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy aggasztó az a jogi csata, amit a Klubrádió a frekvenciájáért vív a bíróságokon.

Két per is folyik

A Klubrádió a jelenleg használt 95,3-as és a korábban megpályázott 92,9-es frekvenciáért is perre ment.

A Médiatanács a 95,3-as frekvenciát előbb az Autórádió Kft.-nek ítélte, majd amikor a bíróság úgy döntött, hogy az Autórádió pályázata formailag érvénytelen volt, ahelyett, hogy a bíróság ítéletét végrehajtva új győztest hirdettek volna, előbb végzésben - majd egy újabb per után -, határozatban zárták ki a Klubrádiót a pályázatról, arra hivatkozva, hogy a rádió a pályázatában nem írta alá az üres hátoldalakat. A Klubrádió a határozatot most ismét megtámadja a bíróságon.

A 92,9-es frekvenciára még az NMHH elődje, az ORTT írt ki pályázatot, melyet a Klubrádió nyert el. Az NMHH azonban arra hivatkozva, hogy a Klubrádió már használ egy frekvenciát, ezt a döntést visszavonta. A rádió bírósághoz fordult, melyet első fokon megnyertek, azonban a Médiatanács fellebbezést nyújtott be - és a médiatörvényt is módosították -, melynek következtében a bíróság új első fokú tárgyalást rendelt el.

"A bizottság jelenleg vizsgálja a magyar hatóságoktól kapott választ arra a levélre, amelyben a frekvenciakiosztási eljárásokra kérdez rá, köztük két, a Klubrádiót is érintő ügyben. A bizottság továbbra is szoros figyelemmel követi majd a magyarországi frekvenciakiosztási eljárásokat, és - tiszteletben tartva a folymatban lévő bírósági eljárásokat - nem hezitál beavatkozni, ha azok a jogi elvárásoknak nem felelnek meg" - nyilatkozta Heath.

Mint mondta, komolyan aggasztja a bizottságot, hogy fennáll annak a veszélye, hogy az ellenzéki hangok egyik fontos fóruma, mint amilyen a Klubrádió, elveszíti a frekvenciáját. "Tisztában vagyunk azokkal az érvekkel, melyek szerint a Médiatanács így akarja elhallgattatni a legbefolyásosabb ellenzéki rádióadót" - jelentette ki a szóvivő.

Ryan Heath megjegyezte, azzal együtt, hogy a Médiatanácsnak joga van minden jogi eszközt és fellebbezést kihasználni, eközben a rádió rendkívül bonyolult és hosszadalmas jogi csatába kényszerült, amelyet tovább bonyolít, hogy a médiatörvényt közben módosították.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a Médiatanács hónapok óta semmibe veszi a bíróság jogerős döntéseit, és szembeszegül a magyar igazságszolgáltatással. Úgy vélte, hogy az elmúlt hónapok jogi hercehurcája alig teszi lehetővé a rádió finanszírozását, ugyanis a hirdetők többsége éves vagy legalábbis féléves büdzsében gondolkozik, miközben a Klubrádiónak az eljárások miatt immár tizedszerre kellett igényelnie 60 napos ideiglenes műsorszolgáltatási szerződést, a legutóbbi engedély október elsejéig érvényes.

A Médiatanács szóvivői irodája Ryan Heath nyilatkozatára többek között úgy reagált, hogy "sajnos miközben az elmúlt időszakban Heath úr többször is véleményt formált a magyar hatóság munkájáról, aközben egyszer sem találta fontosnak, hogy kapcsolatba lépjen velünk. Mivel nem tudhatjuk, hogy a szóvivő úr milyen forrásokból tájékozódik, így nem lehet véleményünk e források hitelességéről és objektivitásáról sem. Tiszteljük Heath urat és tiszteljük az ő véleményét, de meggyőződésünk, hogy ez a tisztelet a tényeket is megilleti. Tény pedig az, hogy Magyarországon senki sem akadályozza egyetlen rádió működését sem".

Rovatok