Index Vakbarát Hírportál

Megkövette a közmédia az izraeli bloggert

2012. október 8., hétfő 22:14

A mishpaha blog augusztusban írta meg, hogy a barátságos izraeli-magyar meccsről különböző képet közvetített Izraelbe és Magyarországra az MTVA. A közmédia előbb helyreigazításra kötelezte a blogot és az izraeli tévére hárította a felelősséget, majd miután a blogger bizonyította igazát, az MTVA két hónap után elismerte, hogy hibázott.

Egy augusztusi, barátságos magyar-izraeli focimeccs magyar adásában a megszokott képsorokat láthatták a nézők a kezdés előtt, de Izraelbe a közvetítésért felelős MTVA annak a kamerának a képét küldte ki, amelyik az izraeli himnusz alatt fújoló, és a pályának hátat fordító magyar szurkolók egy csoportját mutatta - írta meg a mishapa blog.

Az MTVA akkor levélben reagált a blogbejegyzésre, miszerint „részletesen kivizsgálták a közvetítés körülményeit”, és az izraeli sporttévé is „egészen pontosan ugyanazt a televíziós jelet kapta meg a mérkőzésről, amelyet az m1 nézői láthattak”, ezért ott is „az izraeli himnusz elhangzásakor az izraeli válogatottat láthatták képben a televíziónézők, és nem a magyar szurkolótábort” - tudósít az esetről az emasa. A közmédia közlése szerint, a hibáért - ha mégis lett volna - az izraeli fél a felelős. A bloggereket felszólították „a téves vádak visszavonására” és annak közlésére, hogy az MTVA egyféle közvetítést adott a meccsről.

Az Index akkor megkérdezte az MTVA sajtóosztályától, hogy felvették-e már a kapcsolatot az izraeli televízióval, hogy kiderüljön, mi történt pontosan. Kérdésünkre ezt a választ kaptuk: "az MTVA az izraeli-magyar meccsről nemzetközi szignált állított elő, és a magyar adásképpel teljesen egyező jelet átadta a jogtulajdonosnak, vagyis a Sportfive-nak. Az MTVA az Arutz HaSport izraeli sporttévében látott, kifogásolt képsorért semmilyen felelősséggel nem tartozik. Az MTVA felvette a kapcsolatot a jogtulajdonos SPORTFIVE International-el, és a hivatalos elérhetőségeket a blogíróval közölte".

A blogger ezután elkérte az izraeli sporttévétől a közvetítés felvételét, és részletesen bizonyította állítása helytállóságát. Az MTVA erre utasította a blog üzemeltetőjét, hogy a bejegyzést „haladéktalanul távolítsa el", és felszólították, hogy tartózkodjon minden, az MTVA-val kapcsolatban valótlanságokat tartalmazó állítástól, valamint az MTVA-tól nyilvánosan kérjen elnézést.

A mishpaha bloggere ekkor felkérte Böröcz Istvánt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra az MTVA cáfolatát igazoló bizonyítékokat, amelyre 51 nap után, múlt pénteken a következő a magyar-izraeli blogot megkövető válasz érkezett:

„A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, dr. Böröcz István korábbi minőségi kifogások kapcsán vizsgálatot rendelt el a 2012. augusztus 15-én megrendezett izraeli-magyar labdarúgó-mérkőzés közvetítésének lebonyolításával kapcsolatban. A részletes vizsgálat eredményeit áttekintve a vezérigazgató megállapította, hogy egy rövid ideig egy műszaki munkatárs figyelmetlenségéből adódóan más jel került továbbításra a magyar és más az izraeli televíziónézőknek. A hibát orvoslandó, dr. Böröcz István vezérigazgató a minőségbiztosítás érdekében a továbbiakban egy új ellenőrzési szintet építtet be minden hasonló jeltovábbítási folyamatba. A hibát vétő műszaki munkatárs írásbeli figyelmeztetésben részesült. Az érintettektől az MTVA ezúton is elnézést kér.”

Az izraeli bloggerek szerint a maguk részéről korrekt és tisztességes lezárásnak tekintik az MTVA közleményét. "Tisztelet érte, hogy belátták a hibájukat és nem ragaszkodtak körömszakadtukig a vállalhatatlan álláspontjukhoz. Őszintén értékeljük az önkritikájukat! Jó lett volna, ha már elsőre is ilyen tartalmú és hangnemű reakciót kapunk az MTVA-tól. Már csak azért is, mert a közvetítési bakihoz képest az MTVA válságkommunikációja - ha lehet - még sokkal szörnyűbb volt".

Ahogy a blogbejegyzés is utal rá, az ügynek köze lehetett ahhoz, hogy október elején átalakították az MTVA kommunikációs stábját, megszüntették a Kommunikációs Igazgatóságot, annak vezetőjét, a korábban az Országimázs Központot vezető Tóth István Zoltánt az újonnan létrejövő sajtóiroda helyettes vezetőjévé neveztek ki, és megváltak Cserháti Ágnes szóvivőtől is.

Rovatok