Index Vakbarát Hírportál

Elindult a Neo FM utódja, a Neo World Radio

2013. január 14., hétfő 17:35

A Neo World Radio nevű online adó eddig csak zenéket adott, ám mostantól már élő adásuk is van: reggel 7-től délután 5-ig dolgoznak műsorvezetők a stúdióban, írja az mmonline.hu. A reggeli műsort Balás Emese vezeti, 9 órától Klamancsek Krisztián majd délutántól Andrejkovics Sándor hallható. A netes adó zenei kínálata nagyjából megegyezik a novemberben megszűnt rádióéval.

A Marketing & Média Online szerint nem tudni, hogy melyik cég és milyen üzleti konstrukcióban működteti az online adót. A neoworldradio.hu domén Medveczky Mihály nevére van bejegyezve, az adás azonban ténylegesen a mediaportfolio.hu-ról működik, amit Hegyi János üzemeltet. A rádió tulajdonosa, az FM1 Kommunikációs Zrt., ami közvetve Medveczky érdekeltsége egymilliárd forintos díjhátralékot halmozott fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal szemben, de tartoznak a stúdió tulajdonosának, a korábban az adó reklámidejét értékesítő Integrált Média Megoldások Kft.-nek és a műsorszórást végző Antenna Hungáriának is.

A Médiatanács a Neo régi frekvenciájának sorsáról, a 100,8 Mhz-ről majd akkor fog dönteni, amikor a rádió tulajdonosával szemben indított per jogerősen lezárul.

Így múlt ki a Neo

  A médiatanács 2012. július 24-i tájékoztatása szerint a Neo FM-et üzemeltető vállalkozás tartozása 770 millió forint volt, ez azóta közel 900  millió forintra nőtt a kamatok és az esedékes havi díjak miatt. Az összeg médiaszolgáltatási díjtartozásból, a bankgarancia hiányából, valamint az ezekért kiszabott bírságokból áll össze. A médiahatóság azóta jelezte: az FM1 Zrt. továbbra sem fizet, így folyamatosan növeli elmaradását.

Augusztus 6-án azonnali hatállyal felmondott a Neo FM mind a 26 dolgozója, mert nem értettek egyet az új tulajdonos elképzeléseivel és hónapok óta nem kaptak fizetést. A kollektív döntést Berényi Attila, a rádió volt vezérigazgató-helyettese és hírigazgatója azzal indokolta, hogy a rádiót korábban üzemeltető, súlyos adósságot felhalmozó FM1 Zrt. részvényeit július 3-án felvásárló Dr. M-MEDIA Kft. az öt forintos vételáron felül egyetlen petákot sem fektetett a rádióba, a dolgozók pedig már hónapok óta nem kaptak fizetést.

A Fővárosi Törvényszék szeptember elején elutasította a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. keresetét, amelyben a társaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának határozatát támadta meg, amellyel felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését. A törvényszék közigazgatási kollégiuma helyt adott az NMHH azon érvelésének, hogy a csődeljárás – amely alatt a rádió jelenleg áll, és amelyre hivatkozva vitatta a szerződése felmondásának jogszerűségét –, nem akadályozhatja meg a szerződés felmondását.

Nem volt régen minden jobb

A Neo FM három éves történetét számtalan botrány kísérte. Az adó 2009-ben a Sláger Rádió frekvenciáját nyerte el egy sokak által aggályosnak minősített pályázaton. Az ügy olyan viharos hullámokat kavart, hogy lemondott az ORTT elnöke, Majtényi László, illetve az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon és az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is aggodalmát fejezte ki a Sláger és a Danubius frekvenciájára kiírt pályázatban felbukkanó nyilvánvaló politikai szempontok miatt.

A baloldali hátterű Neo FM-nek a kormányváltást követően elmérgesedett a viszonya az új médiahatósággal, ami sorozatos bírságokban nyilvánult meg. A 2012-re 750 milliósra duzzadó adósság felhalmozódásában azonban nem elsősorban a politika volt a ludas, hanem maga a rádió, mely sorozatosan és nyíltan megsértette például a médiatörvényben lefektetett reklámidő-korlátozást, illetve a kötelező hírszolgáltatásról szóló előírásokat.

Rovatok