Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz sztrájk a közmédiában

2013. január 15., kedd 16:43

A közmédiás szakszervezetek megállapodtak az MTVA vezetőségével, az eredetileg tervezett 255 emberből végül csak 195-öt küldenek el, bővül a leépítés előtt állók számára létrehozandó segélyalap, ezért feloszlott a sztrájkbizottság.

A sztrájkbizottság az újabb leépítés elleni tiltakozásul alakult meg december közepén a közmédiában működő 12 szakszervezet közös döntéseként, megállapodás azonban csak egy hónappal később született az MTVA és a közmédia szakszervezeteinek sztrájkbizottsága között.

Az elmúlt év vége óta az MTVA, a szakszervezetek, valamint a szakszervezetek sztrájkbizottsága között folytatott tárgyalások eredményeként az alap vezetése vállalta, hogy további legalább húsz fővel csökkenti a méltányossági kérelmek alapján hozott döntésekkel az elbocsátandók számát. Így az eredetileg tervezett 255, illetve az utóbb deklarált 215 fővel szemben a csoportos létszámleépítésben érintettek száma nem haladhatja meg a 195-öt.

A megállapodás alapján bővültek a méltányossági szempontok is: az MTVA vállalta, hogy külön hangsúlyt helyez a méltányossági kérelmek elbírálása során a nyugdíjra még nem jogosult, 58 év felettiek kérelmeire, és ugyancsak kiemelt helyen lesznek a méltányosság szempontjából a három vagy több, illetve a tartósan beteg gyereket nevelők.

A tárgyalások eredményeként több ponton is bővülnek az elbocsátandók juttatásai, amennyiben vállalják a közös megegyezést a munkáltatóval. A segélyalap összességében 31,6 millió forint lesz.

Az MTVA tavaly december közepén kezdte meg a kirúgásról szóló előzetes értesítések átadását, amit megkapott többek között Alföldi Zoltán, a Híradó műsorvezetője, de mennie kell a Híradóból Hajagos Andrea riporter-műsorvezetőnek, Balla Györgyi riporternek és Czinege László szerkesztőnek is.

A Kossuth Rádióban megválnának többek között Auth Magdától, aki áprilisban betegsége miatt nem tudta felolvasni a húsvétvasárnapi híreket, M. Dénes Tamástól, Sándor Erzsébet és Király István Dániel riporterektől, Horváth Judit hírszerkesztőtől, Szegedi Júlia szerkesztőtől, Flóri Anna szerkesztő riportertől, Várkonyi Bence, Sarkadi Péter műsorvezetőktől, és Jávor Zoltán zenei szerkesztőtől.

A DTK show stábjának háromnegyedét is elküldték, köztük szerkesztőket, riportereket és operatőröket, emiatt a műsorvezető felmondott. De hasonlóan járt az MM - Megoldások Magazinja nevű fogyasztóvédelmi műsor stábja is, 70 százalékuk már megkapta az előzetes értesítését.

Rovatok