Index Vakbarát Hírportál

Ki a legbefolyásosabb celeb?

2013. március 24., vasárnap 18:29

A Forbes minden évben lehozza a legbefolyásosabb celebritások listáját, különféle szempontok alapján besorolva őket, de bárhogy is csűrik-csavarják a kritériumokat, valahogy mindig Oprah Winfrey végez a lista élén. Mint a fociban, amiről azt mondta Gary Lineker angol labdarúgó, hogy csapatonként 11-en játsszák és a németek nyerik. Oprah Winfrey a legtöbbet kereső tévés személyiség, és mint ilyen a hollywoodi hatalmasságok rangsorában is az élen szokott végezni, megelőzve olyan neveket, mint mondjuk Steven Spielberg vagy Donald Trump. Magyarországon viszont nagyon nehéz befolyásos celebet találni, és amúgy is leginkább az számít, hogy ki, milyen jól ismeri Orbán Viktort, vagy valamelyik kereskedelmi tévé igazgatóját.

A Forbes-listát az E-Poll nevű közvéleménykutató eredményei alapján rakták össze, és olyan hírességek szerepelnek rajta, akiket a megkérdezett amerikaiak a (vélt vagy valós) befolyásuk alapján rangsoroltak. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az egykori film- és tévészínészből talkshow-műsorvezetővé, íróvá, majd saját tévéadójának főnökévé váló nemzeti intézmény, Oprah Winfrey a legbefolyásosabb médiaszemélyiség, az ő szava az, amire a legtöbben és leginkább hallgatnak a szórakoztatóiparban.

Oprah Winfrey a saját, napközben sugárzott talkshow-jával jutott a csúcsra, amiben filmsztároktól írókon át az amerikai elnökig mindenki szívesen szerepelt, mert a műsorvezető kínosan ügyelt arra, hogy a vendége jó színben tűnjön fel, és olyan szépen alákérdezett mindeninek, hogy tényleg nagyon tökfejnek kellett lenni ahhoz, hogy az amerikai háziasszonyok milliói által istenként tisztelt műsorvezetőnél haknizó celeb ne jól jöjjön ki a dologból. Persze Tom Cruise ezt is sikeresen elkúrta, de hát ő a szcientológiai egyház házisztárjaként már sikeresen égette magát korábban is. Oprah mostanában OWN nevű saját tévéadóját igazgatja, és csak nagy ritkán áll kamera elé, ő beszélgetett Whitney Houston árván maradt lányával és igyekezett az igazságot kihúzni Lance Armstrong kerékpárversenyzőből, hogy akkor most doppingolt-e, vagy sem.

A lista második helyén 47 százalékos befolyással Steven Spielberg áll, akit a válaszadók nagy többsége érdekes személyiségnek tart. Spielbergről még csak-csak megértjük, hogy befolyásosnak tartják, a Dreamworks egyik tulajdonosaként és a klasszikus hollywoodi közönségfilmek rendezőjeként ha mást nem is, de a közízlést mindenképpen befolyásolja, de  Ron Howard negyedik vagy Martin Scorsese ötödik helye már korántsem ennyire egyértelmű.

Howard projektjei évek óta nem termelnek jól a mozipénztáraknál, utoljára 2002-ben forgatott olyan filmet, amiről beszéltek is az emberek (Egy csodálatos elme), és Scorsese szava sem szentírás már Hollywoodban. A lista harmadik helyére befutó Scorsese az A-listás rendezők közül elsőként szégyenszemre tévés melót is elvállalt (Gengszterkorzó). Az már más kérdés, hogy pont ennek köszönhető az, hogy befolyásosnak tartják - a tévében ma már sikknek számít dolgozni, és nem megvetendő meló, mint a nyolcvanas-kilencvenes években.

Oprah Winfrey egyik protezsáltja, az egészséges életmódot és homeopátiás gyógykezeléseket hirdető Dr. Mehmet Oz annak ellenére végzett a hatodik helyen, hogy a műsorában hirdetett módszerek és termékek egy részéről kiderült, hogy kifejezetten káros, viszont ezek szerint az Oz című talkshow célközönségének számító 34-49-es nők ezzel nem foglalkoznak, és vásárolják azokat. Érdekes, de George Lucas, a Csillagok háborúja-birodalmat a Disney-nek eladó rendező csak ötödik, pedig őt igazán befolyásosnak gondoltuk, sokkal inkább, mint Scorseset.

Az eső tízbe nem fért be a tavalyi lista második helyezettje, a Parkinson-kórban szenvedő, de ettől még iszonyú sokat és lelkesen dolgozó Michael J. Fox, aki számos tévés vendégszerepe mellett a saját életéről szóló tévésorozaton dolgozik, viszont így nem sok ideje van arra, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljen, márpedig aki nem kerül be a köztudatba, azt az amerikaiak (sem) tartják befolyásosnak. Az első tízből éppen hogy csak kimaradó Donald Trump ingatlanbefektetőt és tévés celebet a megkérdezettek 35 százaléka tartotta befolyásosnak, de a nem túl hízelgő "faragatlan" jelzőt társították a nevéhez. A listán utolsó helyen Clint Eastwood végzett, aki tavaly még csak 13. volt, de a 2012-es évben sikerült megszólalnia olyan kérdésekben is, amikhez egyébként rendezőként nem sok köze van, de ez nem tartotta vissza attól, hogy egy üres székkel beszélgessen a republikánus párt nagygyűlésén, és ezzel egy csapásra befolyásossá váljon.

Hogy mér a Forbes?

Az E-Poll 46 tulajdonság alapján rangsorolt 7500 hírességet. A vizsgált tulajdonságok vagy jellemzők között az illető marketingjének hatékonyságát, az önmenedzselés szintjét, a külső megjelenését, a szavahihetőségét és a kultúrára, közéletre gyakorolt befolyását is rangsorolják. Az átlagos befolyás 11 százalékos, az első tízhez legalább 36 százalék szükségeltetik.

A miniszterelnöktől való távolság

Természetesen a celebek nemcsak az USA-ban teremnek meg, hanem minden országban, és így azt is meg lehet vizsgálni, melyik magyar híres ember vagy médiaszemélyiség az, aki komoly befolyással bír az életünkre a képernyőn vagy a bulvárlapokon keresztül. Mivel ilyen listáról nem tudunk (a Story-gála díjazottjai nem érnek), összeválogattunk párat közülük. A lista a teljesség igénye nélkül készült, és biztos lesznek lemaradók, de majd a kedves olvasó jól megírják, kik azok, hogy egy újabb cikkben esetleg egy bővített névsorral jelentkezhessünk. A válogatott híres emberek közé igyekeztünk olyan neveket nem beválasztani, akik effektíve munkát is végeznek, és a bulvárlapok címlapján is sokat szerepelnek, így maradtak ki a közízlést alaposan befolyásoló kereskedelmi tévék vezetői vagy a köztévé intendása.

A Velveten természetesen létezik már egy ehhez hasonló lista vagy adatbázis, de ott nem a befolyásuk, hanem jobb híján, celebségük alapján rangsorolják a magyar bulvár díszpintyeit - a náluk első helyen álló Liptai Claudia vagy mondjuk az ötödik Bódi Sylvi befolyása nem igazán számottevő, legfeljebb beszédtémát szolgáltatnak amikor melltartó nélkül mennek sajtótájékoztatóra, vagy egy szál rövidgatyában tekeregnek egy rúd körül. A magyar celebek nagy többsége ugyanis nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyeknek egy normális celebkultúra (vigyázat, szarkazmus) tagjai igen, mint ahogy azt Viniczai Andrea celebritásokról szóló tanulmányában olvashattuk.

A szerző megállapítja, hogy Magyarországon a celebritás, a celeblét átmeneti és előre kiszámítható. A szó klasszikus értelmében vett sztárkultusz eltűnőben van - a magyar sztárokat a piac termeli ki és mozgatja, az értékmérő pedig a közönség érdeklődése. A fluktuáció éppen ezért figyelemreméltóan magas köztük. A magyar sztár nem olyan, mint a külföldi állócsillagok, nem elérhetetlen, megközelíthetetlen lény, hanem egy pasi/csaj a szomszédból, aki pont olyan melegítőben jár a közértbe, mint mi magunk, így könnyebb vele azonosulni - a befolyása viszont pont ezért nem lehet olyan mértékű, mint amerikai vagy brit társaiké, akik komoly véleményformáló tényezőkké is válhatnak.

Kis országnak erőtlen celebek, gondolhatnánk ebből, ha nem lenne köztük olyan, akinek álmai megvalósításához állami pénzből jut 841 millió, hogy abból hatalmasat bukó sorozatot forgasson, mint tette azt Jáksó László. Jáksó rádiósból avanzsált tévés celebbé, és vezeti a Heti hetes című RTL Klubos közéleti talkshow-t, és gyárt mellette sorozatot. A Marslakókat nem minősítjük, hiszen megtette ezt a közönség, az a tévés produktum, ami 92 ezer nézőt érdekel, nem életképes. Jáksót ez sem vágta padlóra, befolyása és kapcsolati tőkéje eléggé megkérdőjelezhetetlen - hiába bukik ótvaros nagyot.

Hajdú Péter mellett sem nagyon lehet elmenni egy ilyen lista összeállításakor, az Orbán Viktornak csontig benyaló interjújáról és konstans címlapszerepléséről híres tévés a Tv2-nek most éppen a Frizbi című műsort csinálja, de emellett cége gyártó vagy az volt több produkcióban is, részben neki köszönhettük például a bukott Összeesküvőket és az abba átcsábított Alekoszt, a neve ott virít a szintén nem jól teljesítő Bűnök és szerelmek című dokureality stáblistáján is.

Egy ilyen lista nem lehet teljes Kapócs Zsóka nélkül, aki szintén mindegy mit csinál, folyamatosan foglalkoztatják. Befolyásos barátokkal a mi befolyásunk is növekszik, mondja a klasszikus albán celebbölcsesség, így a miniszterelnöki főtanácsadó csaja (excsaja? menyasszonya?) irigylésre méltó helyzetben lehet, még az a szerencse, hogy nem minden köztévés produkcióba akarja magát beíratni. A politikai kapcsolati tőke jól jön Mága Zoltánnak, de a Vágási Feriként elhíresült Nemcsák Károlynak is, aki színházigazgatóként valóban formálhatja a közízlést - azon persze lehetne vitatkozni, hogy milyen irányba.

Két név még felfér a befolyásos celeblistára, az egyik az a Majkáé, aki valahogy nem tud kikopni a köztudatból és a tévéből. Dolgozott már mindkét tévének, de megfordult az egyik kábeltévén is, és mindig szóba kerül a neve, ha új műsorok indulnak - pedig annak idején egy nyomorult valóságshow-t se tudott megnyerni. A másik Dopeman, azaz Pityinger László, a népi celebfigura, aki igazán nem nevezhető sem rappernek, sem zenésznek, de mindkettővel foglalkozik, és közben politikai tényező lett belőle, most éppen Magyar Fiatalságért Párt, azaz MAFIA néven alapítana pártot, és egyre inkább megkerülhetetlen, ha az országban történik valami. De legalábbis elmondja a véleményét mindenről.

Rovatok