Index Vakbarát Hírportál

Izrael befogadta az Arab Idol palesztin nyertesét

2013. augusztus 7., szerda 07:57

Tartózkodási engedélyt adott kedden Izrael Mohammed Asszáf gázai énekesnek Ciszjordániában, aki júniusban megnyerte az Arab Idol nevű tehetségkutató versenyt.

Az intézkedés kivételesnek számít, mivel a Ciszjordániát ellenőrzése alatt tartó Izrael ritkán engedélyezi a Gázai övezetből származó palesztinoknak, hogy ciszjordániai területekre költözzenek.

Ejtán Dangót tábornok, aki az izraeli kormány palesztin területeken végzett tevékenységéért felelős, elfogadta Asszáf ciszjordániai tartózkodásra vonatkozó kérelmét, amelyet Huszein al-Sejk, a mérsékelt palesztin Fatah mozgalom vezetője nyújtott át az izraeli hatóságoknak. Az énekes húga, annak férje és három gyermekük szintén tartózkodási engedélyért folyamodott - közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.

Az Arab Idol nyertese

A szóvivő elmondta, hogy Mohamed Aszaf időbeli korlátozás nélkül tartózkodhat Ciszjordániában, ahonnan sokkal egyszerűbben tud külföldre utazni, mint a Gázai övezetből. "Humanitárius gesztusról van szó" - tette hozzá a szóvivő.

A libanoni fővárosban megrendezett Arab Idolig főként esküvőkön éneklő 23 éves palesztin fiatalember palesztin szülők gyermekeként Líbiában született és egy gázai menekülttáborban nőtt fel. Már a tehetségkutatóra is kalandos körülmények között jutott el: először rá kellett vennie a Hamászt, hogy elhagyhassa Gázát, majd meg kellett vesztegetnie az egyiptomi határőröket, hogy beengedjék az országba, innen utazhatott el Libanonba. Győzelmét palesztinok tízezrei ünnepelték, a döntőt milliók követték figyelemmel a tévében.

Rovatok