Index Vakbarát Hírportál

Tiltakozás egy nemi erőszakról szóló dokumentumfilm betiltása ellen Indiában

2015. március 9., hétfő 13:19

Egy indiai tévéadó sötét képernyővel fejezte ki felháborodását azért, mert a bíróság betiltotta egy újdelhi diáklány néhány évvel ezelőtti csoportos megerőszakolásáról és meggyilkolásáról szóló dokumentumfilm bemutatását.

A filmet egy Leslee Udwin nevű brit filmes forgatta, és az India lánya címre hallgat. Látható benne egy interjú, amiben a 2012 decemberében megerőszakolt orvostanhallgató egyik támadója, Mukes Szingh az áldozatot hibáztatja, mondván, a lány nem halt volna meg, ha nem próbál ellenkezni. A férfi annak a véleményének is hangot adott, hogy "egy lány sokkal inkább felelős a nemi erőszakért, mint egy fiú."

Rádzsnat Szingh belügyminiszter, a film betiltásáról szóló birósági határozatot azzal indokolta, hogy Mukesh megbotránkoztató és becsmérlő kijelentéseket tett a nőkre, ami félelmet és feszültséget kelt.

Az egész országot lázba hozó vita a kellős közepén egy lincselés is történt, ami során egy többezres tömeg csütörtökön megrohamozott egy börtönt Dimapurban, az északkelet-indiai Nágaföld állam fővárosában, onnan kihoztak egy nemi erőszakkal vádolt férfit, agyonverték és felakasztották.  

Az NDTV nevű helyi hírtévé erre válaszul a nőnapi műsorban egy film helyett egy órányi sötét képernyőt mutatott. A tévé nem fűzött semmiféle kommentárt a tiltakozásához, de Szonia Szingh vezető szerkesztő ezt megelőzően ezt írta a tévé Twitter-profilján: "Nem kiabálunk, mégis meg fognak bennünket hallani."

A film betiltása általános felzúdulást váltott ki az indiai társadalomból, az NDTV tiltakozó akcióját pedig sokan üdvözölték. A filmet hét országban tervezték bemutatni vasárnap a nőnap alkalmából. Miután Indiában betiltották, a brit BBC úgy döntött, hogy szerdán bemutatja. (mti)

Rovatok