Index Vakbarát Hírportál

Miért kapcsolná be az ember január 1-jén a tévét?

Tévéajánló január 1-re

2016. január 1., péntek 11:34

Miért kapcsolná be az ember január 1-jén a tévét? Valószínűleg azért, hogy legyen valami háttérzaj, ami elnyomja az előző napi bulit követő fejfájást. Vagy mert az éjféli koccintás után ágyba dőlő gyerekek már korán reggel rajzfilmet akarnak nézni.

Az újévi műsorkínálatot átböngészve az is eszembe jutott, hogy a Régen minden jobb volt!-nosztalgiázás azért nem minden helyzetre igaz, mert 1988. január 1-jén például ilyen őrületesen jó műsorokra józanodhattunk ki a monopolhelyzetben lévő Magyar Televíziót bámulva:

Ehhez képest azért jóval izgalmasabb a mostani kínálat. Az köztudott, hogy a műsorigazgatók szeretnek biztosra menni, és Bud Spencer-Terence Hill-filmekkel letudni az ünnepek környéki szabadnapokat. Az viszont kifejezetten vicces, hogy a pofonosztó páros egyik legjobb westernfilmjét, a  Bosszú El Pasóbant  az újév első napján a  Duna tévé  is levetíti 13:25-kor, meg a  Film Cafe  is, 15:05-kor.

Ez az 1968-as italowestern lényegében A jó, a rossz és a csúf paródiája, ami miatt itthon néha A Pirinyó, a Behemót és a Jófiú-ként is emlegetik. A hasonlóság olyannyira igaz, hogy Bud Spencer és Terence Hill mellett itt is Eli Walach alakítja a nagydumás harmadik pisztolyhőst (akárcsak Leone filmjében, ahol Clint Eastwoodot és Lee Van Cleefet verte mindig át). A film ugyan folytatása az Isten megbocsát, én nem!-nek, és a történet is az ott megszerzett arany újbóli eltűnése körül forog, de ez már egyáltalán nem brutális spagettiwestern. Nem kínozzák tüzes vassal Bud Spencert, és Terence Hill sem öl meg hidegvérrel senkit, a hangulat inkább a későbbi filmjeik kedélyes pofozkodásait előlegezi meg.

Bosszú El Pasóban - részlet

A koránkelők a Film+-ra kapcsolva még Bud Spencerék előtt, 9:10-kor végigröhöghetik a Szellemirtók 2-t, amiben a festményből megelevenedő Vigo, a Kárpátok ostora, Moldávia bánata terrorizálja New Yorkot. A főgonosz balfácán inasát, a végtelenül unszimpatikus rstaurátort ráadásul Janosz Pohának hívják, ami egy újabb vicces magyar vonatkozás az előző rész ördögi toronyházépítője, Ivo Sándor után (a rendező, Ivan Reitman ugyanis egy komáromi zsidó családban született 1946-ban, innen vándoroltak ki Kanadába).

Az Universal Channel újév napján Titkok könyvtára-maratont tart, hajnali 4:15-től egészen este tízig. Ez az a tévésorozat, amiben Carter doki, azaz Noah Wayle a szegény ember Indiana Jonesaként mindenféle ősi ereklyék után kutat, és évezredes rejtélyeket old meg egy hasonló érdeklődésű kutatócsapat élén. A legviccesebb ráadásul az, hogy szintén ezen a napon vetíti le Film Cafe 21:20-kor a 2004-es A titkok könyvtára - A szent lándzsa küldetést, vagyis azt a filmet, amiből a tévésorozat készült. Noah Wyle nemrég egy interjúban elmondta: azért szereti A titkok könyvtára franchise-t, mert már gyerekkorában is imádott olyanokról olvasni, mint a templomosok kincse, Atlantisz és a piramisok.

Ha Carter doki nem hoz minket lázba, este három olyan film közül választhatunk, amit részben vagy teljesen Magyarországon forgattak:

Vámpírok a Ferenciek terén

Rovatok