Index Vakbarát Hírportál

Országos rádió elindításáról dönthet a jobbos többségű Médiatanács

2017. július 6., csütörtök 16:55

Bár úgy volt, nincs szabad országos rádiós frekvencia, most mégis egy ilyen pályázat előkészületein dolgozik a Médiatanács, jó eséllyel azért, hogy még a választás előtt, a fideszes többségű testület dönthessen az új adóról.

Mivel a kereskedelmi rádiós analóg frekvenciáját novemberben elveszítő Class FM pert indított a Médiatanács ellen, a rádió egykori országos frekvenciacsomagja akár évekig – a per lezárultáig – kihasználatlan maradhat. Ezért eddig úgy tűnt, nincs szabad országos kereskedelmi rádiós frekvencia, a 24.hu információi szerint a Médiatanács most mégis arra készül, hogy új országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázatot írjon ki, amely jó eséllyel még a 2018-as választások előtt le is zárulna, hogy még mindenképpen a jelenlegi, fideszes többségű testület dönthessen a frekvencia új gazdájáról.

A 24.hu azt írja, a nem használható frekvencia miatt az állam, azaz a Médiatanács és az Antenna Hungária havi 60-65 millió, évi 720-750 millió forinttól esik el, legalábbis a Class FM tulajdonosa egy korábbi interjúban azt állította, nagyjából ekkora összeget fizetett a rádió a frekvencia használatáért. Emellett a per lezárultáig Magyarországon egyetlen országos, analóg sugárzású kereskedelmi rádió sem működik, még Andy Vajna Rádió 1-e is csak a nagyvárosok közelében hallható, a 2012-ban megszűnt Neo FM frekvenciáját pedig a közmédia használja alkalomszerűen (az árvíz alatt például az Árvízvédelmi Rádió szólt rajta).

A 24.hu megkereste a médiahatóság sajtóosztályát is, de csak annyit árultak el nekik, a Médiatanács napirendjén valóban szerepel ilyen téma, de ezzel kapcsolatban bármilyen tájékoztatás csak későbbre várható. A portál forrásai azt valószínűsítik, hogy az NMHH kisebb szabad frekvenciákat összefűzve írja majd ki a pályázatot, amelynek célja az lehet, hogy a 2018-os választások után vagy segítse az újra nyertes Fidesz propagandájának sugárzását, vagy kormányváltás esetén legyen egy olyan országos rádió, ami biztos fideszes szócsőként tud majd működni.

Pont szerdán írtuk meg egyébként, hogy országos kereskedelmi rádió híján az ország nagy része a kormányszócsőként működő közmédiát hallgatja: első helyen a Petőfi, másodikon a Kossuth van a hallgatottsági listán.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok