Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés a meghamisított miniszterelnöki interjú miatt

2018. május 4., péntek 11:23

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség információs adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a szerkesztőségi munkatárssal szemben, aki a 2016 decemberében Orbán Viktor miniszterelnökkel készített, és az egyik Fejér megyei napilapban is megjelentetett interjú szövegét – annak nyomdába kerülését megelőzően – több ponton megváltoztatta.

A vádlott a négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadó alkalmazottja volt felelős szerkesztői munkakörben, melyből adódóan maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, formázták és korrektúrázták.

A 2016 decemberében készült Orbán Viktor-interjú szövegébe valaki illetéktelenül belenyúlt, és olyan mondatokat adott a kormányfő szájába, amilyeneket valójában nem is mondott. Például: "Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket." vagy "Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik." Az ügyben akkor ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen.

A cikk sorsa a főügyészség szerint izgalmasabban alakult, mint egy James Bond-filmben a Világot Elpusztító Bizbaszé:

Szóval itt tartunk most, egy nappal azután, hogy az interjú megjelentetését követően a Fejér Megyei Hírlaptól kirúgott alkalmazottak közül ketten megnyerték a kiadó Mediaworks ellen indított  munkaügyi és kártérítési pert. Tegnap írtunk róla, hogy Hajnal Csilla, a lap akkori felelős szerkesztője és beosztottja, Klecska Ernő lapszerkesztő szerint kirúgásuk jogszerűtlen volt, hiszen semmi közük nem volt a hamisításhoz.

Rovatok