Index Vakbarát Hírportál

Aki Hitlernek öltöző komikussal szerződik, ne csodálkozzon, ha megszívja

2018. május 30., szerda 18:08

Roseanne Barr komikus/színésznő május 29-én reggel úgy kelt fel, hogy a sorozata az ABC tévéadó idei évének (meglepetésre) legmagasabb egyszeri nézettségét hozta, hiszen Roseanne című sitcomjának új évada 18 millió néző előtt debütált. Be is rendelték a második évadra. Három órával később Roseanne Barrnak nem volt már sorozata, ügynöke, menedzsere és sajtósa sem, Hollywoodban pedig jó ideig nem fogja senki alkalmazni. Mindezt azért, mert a Twitteren, azon a közösségi felületen, amin Donald Trump azt mond, amit akar, Barr eleresztett egy ízléstelen, rasszista beszólást. És a sorozatát vetítő ABC, ami nem mellesleg a Disney egyik cége, 2018-ban már nem nagyon értékeli az ilyesmit.

Példátlan gyorsasággal, úgy 3 óra leforgása alatt bukott akkorát Barr, mint a közelmúltban Harvey Weinstein vagy Kevin Spacey, igaz, ők ketten sorozatos szexuális zaklatások és nemi erőszak vádja miatt lettek páriák, Barr pedig "csak" lemajmozta Barack Obama egyik tanácsadónőjét. Az ABC döntése, bár teljesen érthető, a gyorsasága miatt merőben szokatlan. Példaértékű, hogy egy profitorientált cég úgy mondjon le becslések szerint 60 millió dollárról annyi idő alatt, ami a Sátántangó felére sem elég, hogy tulajdonképpen fel sem merült, hogy talán elég lenne töröltetni a Twitter-fiókját, és hagyni, hogy elüljön ez a botrány is, mint a többi. 

Persze az ABC tulajdonképpen azt ette meg, amit magának főzött: Barr-ról pontosan lehetett tudni, hogy milyen nézeteket vall, hogy Trump egyik leghangosabb támogatója és az elnökhöz hasonlóan nem nagyon van szűrő az agya és a szája/keze között, ami a közösségi média korában legalább olyan veszélyes, mint egy pisiszexes házivideó.

Már ha az ember nem az elnök.

Barr visszatérése és Roseanne című sorozatának húsz éves szünet utáni folytatása volt egyébként a 2017-18-as, meglehetősen lapos tévés évad egyik nagy sztorija, hiszen ilyen nem nagyon szokott történni. Több szinten sem, azaz nem igazán jellemző, hogy egy sorozatot 20 évvel a kasza után feltámasszanak, az meg pláne nem, hogy menten rekord közeli nézettséggel térjen vissza. Az ABC elnöke, Ben Sherwood tavaly májusban azzal vezette fel Barr visszatérését a reklámozóknak, hogy fogadják szeretettel

A Roseanne egy munkásosztálybeli családról szól, Connerékról. Barr játssza a címszereplő anyát, akinek három gyereke van férjétől, Dantől (John Goodman), majd egy későbbi évadban szül még egyet. A sorozat hasonlít egy kicsit a Rém rendes családra, azzal a különbséggel, hogy itt kicsit realistábban akarták ábrázolni a karaktereket, és az őket érintő dilemmákat, amik kifejezetten az alsó karakterei és dilemmái voltak. Magyarországon szinte egyáltalán nem ismert. (klág)

A nőt, aki mindig a saját feje után megy.

Mint akkor, amikor azt twittelte ki Valerie Jarrettről, Barack Obama elnök tanácsadójáról, hogy ha a muszlim testvériségnek és a Majmok bolygójának szerelemgyereke születne, az ő lenne. Hogy miből gondolta azt, hogy 2018-ban egy ilyen üzenetet meg lehet úszni következmények nélkül, azt nem tudni. Talán onnan, hogy az elmúlt 32 évben még ilyenebbeket is megúszott.

Az ABC-nél pontosan tudták, hogy mit vesznek: egy olyan komikust, akit ugyan az ország konzervatív fele imád, de aki képes volt egyszer, egy zsidó tematikájú magazin címlapján Hitlernek öltözve egy sütő előtt pózolni, bajusszal, horogkeresztes karszalaggal együtt. És ugyan ez az eset 12 éve történt, de az tíz napja, hogy a Roseanne egyik írója, az igencsak szabad szájú Whitney Cummings otthagyta a sorozatot, jelezve, hogy Barr-ral nem tud együtt dolgozni. A közvetlenül a kirúgáshoz vezető tweetnek is volt előzménye: hétfő este először azt írta ki, hogy Chelsea Clinton igazán szégyellhetné magát, mert képes volt hozzámenni Soros György unokaöccséhez, és egyébként is,

Soros egy undorító náci kollaboráns, aki zsidókat küldött a gázkamrába a 2. világháború alatt és ellopta a vagyonukat.

Chelsea Clinton a Twitteren lőtt vissza egy kedveset és jelezte Barrnak, hogy a férje nem áll rokoni viszonyban Sorossal. 

Barr régi motoros az ámokfutásban, az 1988 és 1997 között képernyőn levő Roseanne alkotógárdájából az eredeti kilenc évad alatt nem egy szakember távozott, mert képtelen volt elviselni Barr elképesztő tuskó stílusát és sértő beszólásait, amikről persze ő azt hitte, hogy csak "erősek." Mivel ez a korszak még bőven azelőtt volt, hogy az ilyen hírek érdekeltek vagy akár elértek volna bárkit is, Barr kiskirályként uralkodhatott a sorozat felett, ami egy melóscsalád mindennapjairól szól, szántszándékkal az amerikai kisemberre kihegyezett tartalmakkal és problémákkal.

Ez annyira bejött nekik, hogy az 1988-89-es évadban a második legnézettebb sorozat volt, a másodikban meg a legnézettebb, verve a Cosby Show-t.

Így utólag nézve ez elég ironikus a sorstól. A hetedik évadig 22 millió néző alá nem nagyon ment a Roseanne, az ötödik évad nyitórészét 36,7 millió amerikai látta élőben. Aztán az utolsó két évad már nem ment olyan jól, 18 és 16 milliós, akkor csalódást keltőnek számító nézettséget hozott, és levették a műsorról. A tízéves kihagyás után, idén márciusban visszatért sorozat első évada átlagosan 10,6 millió nézettséggel ment, ami a mai tévés viszonyok között simán megfeleltethető 25-26 milliós nézettségnek a kilencvenes évekből, szóval sikernek lehet és kell is tekinteni.

A magyar, litván és orosz zsidó felmenőkkel bíró Barr Utah-ban, ortodox zsidóként nevelkedett, de a szülei annyira titkolták a származásukat és vallási meggyőződésüket, hogy mormonnak adták ki magukat. A gyerekkora elég zűrös volt, egyszer egy időre lebénult a fél arca, 16 évesen elütötte egy autó és súlyos agysérülést szenvedett, aminek következtében megváltozott a személyisége is, ezért elmegyógyintézetbe zárták. Itt született egy gyereke, akit örökbe adott, mert 17 évesen nem akarta felnevelni. Aránylag későn, 28 évesen kezdte szórakoztatóipari pályafutását stand-up előadásokkal, amikhez a gyerekkora bőven szolgáltatott alapanyagot. 1986-ban már az HBO-nak forgatott egy egyórás különkiadást. A Fox felkérte a Rém rendes család Peggy Bundyjának szerepére, de nemet mondott, inkább kivárt, és 1988-ban elindult a Roseanne. Barr az első rész adásba kerülése után azonnal botrányt robbantott ki azzal, hogy az Entertainment Weekly nevű hetilapban szólt be az ABC-nek és a sorozat alkotójának tekintett Matt Williamsnek.

Milyen alkotó? Én alkottam az egészet, az én életemről, családomról, gyerekeimről szól!

Az első évad alatt Barr folyamatosan megkérdőjelezte az írók munkáját, aláásta Williams tekintélyét, bizonyos dialógusokat nem volt hajlandó felolvasni, és simán otthagyta a forgatást jelenet közben is, ha nem tetszett neki valami.

Az ABC a 13. részig bírta, és kirúgták Williamset, onnantól Barr számított alkotónak és showrunnernek, amiért nem mellesleg elég jól meg is fizették: az utolsó két évadban csak ezért 40 millió dollárt kapott, a színészi fizetése mellett. 

Ezzel 1996-ban és 1997-ben a második legjobban fizetett nő volt a szórakoztatóiparban Oprah Winfrey mögött.

A sikertől nem lett szerényebb vagy visszafogottabb, és nem érdekelte, ki mit gondol róla:1990-ben egy baseballmeccsen elénekelte az amerikai himnuszt de üvöltve, amit azzal indokolt, hogy nem hallotta magát a rossz hangosítás miatt. Az előadás alatt a lába közét fogdosta és köpködött - pont mint a farkukat igazgató játékosok szokták a bagólével. Barr a mai napig azt mondja, hogy szerinte rém vicces volt az egész - az akkori amerikai elnök, az idősebbik George Bush szégyenteljesnek nevezte a látottakat.

A Roseanne vége után filmszerepeket vállalt, szerepelt egy musicalben és volt egy saját talkshow-ja is, majd 2005-ben tért vissza gyökereihez, a stand-uphoz, és világszerte megturnéztatta új műsorát. Kisebb tévés szerepek, több bebukott pilot és reality-show is szerepel az életművében, amiben a 2009-es év különösen emlékezetes volt: a Heeb (Bibsi) című szatirikus lapban pózolt Hitlernek öltözve egy gáztűzhely előtt - ami nem mellesleg a saját ötlete volt, ahogy ő ragaszkodott a bajuszhoz és a horogkeresztes karszalaghoz is. A kép alatti szövegben ez állt:

Kezemben a tepsi, a tepsiben meg odaégett zsidósütik lapulnak.

Botrány lett belőle, a kiadó azzal védekezett, hogy sokkolni akartak, a félig zsidó Barr meg azzal, hogy ő kifejezetten Hitlernek szólt be. De már késő volt. És mivel az internet nem felejt, a képsorozat menten előkerült, amint Barr bejelentette, hogy folytatják a Roseanne-t.

2012-ben azzal került címlapokra, hogy bejelentette, elindul a Zöld Párt elnökjelöltségéért. Ekkor már aktívan politizált, és amikor egy pilotját mégsem rendelte be sorozatra az NBC, azzal vádolta őket, hogy a nézetei miatt nem kell nekik a Downwardly Mobile című, lakókocsi-lakóparkban játszódó proli-sitcom. 2012-re aktív twitterező lett belőle, nagyon karcos véleménye volt mindenről és mindenkiről, amikor például egy George Zimmerman nevű férfi lelőtt egy fekete fiút, mert azt hitte, fegyver van nála, Roseanne habozás nélkül kitwittelte Zimmerman lakcímét és telefonszámát is, amiért 2014-ben be is perelték (a férfit kis híján meglincselték a családjával együtt). A bíróság Barrnak adott igazat.

Szintén 2012-ben történt, hogy a Zöld Párt nem kért Barrból, és egy Jill Stein nevű nőt jelölte helyette, amire Barr a Twitteren transzfób beszólásokkal reagált. Ezek után a Béke és Igazság párt elnökjelöltje lett, mert ezek szerint az amerikaiaknál is létezik az állami támogatást felnyaló kamupártok intézménye. A 2016-os választáson 67 326 szavazatot kapott összesen, azaz nem érte el az 1 százalékot sem. Az egész indulósdi bűzlött, és ugyan Barr váltig állítja, hogy komolyan gondolta az elnökjelöltséget, senki nem hitt neki. 2016 nyarán Trump támogatójaként került elő, a Hollywood Reporternek nyilatkozta, hogy inkább Trump, mint Hillary Clinton, akit ekkor már rendszeresen kritizált a Twitteren becsületsértésnek is tekinthető beszólásokban. Barr az altright egyik kabalája lett, Breitbart-konteókat osztott meg rém lelkesen, például az emlékezetes pizzagate-et is.

Idén tavasszal, a feltámasztott sorozat bemutatója környékére időzített egy újabb Twitter-bombát: azzal vádolta benne David Hoggot, a parklandi iskolai lövöldözés egyik túlélőjét, hogy náci karlendítéssel üdvözölte egy március 24-i felvonuláson. Aztán törölte a bejegyzést, de legalább nem igyekezett kifogást keresni, nem úgy, mint a legutóbbi, a kirúgását eredményező bejegyzést követően, amikor bocsánatot kért ugyan, de sietett hozzátenni, hogy az Ambien nevű gyógyszer hatása alatt volt. A gyógyszert gyártó Sanofi szintén a Twitteren írta ki, hogy nem tud róla, hogy a termékeinek egyik mellékhatása, hogy valaki rasszista lesz.

Barr a stábtagoktól legalább bocsánatot kért, mert ugye egy ilyen sorozat az nem egyemberes meló, 60-70 ember még egy sitcomon is simán dolgozik. Akik most Barr nagy szája miatt kereshetnek maguknak melót. A sorozat többi színészét azzal vádolta meg, hogy a busz alá hajították őt.

A közvélemény egyébként megoszlik a kérdésben. Trump hívei azt emlegetik fel, hogy míg az elnököt simán hasonlítják egy orangutánhoz, és az ABC egyik műsorában az alelnököt leidiótázták, mert napjában többször imádkozik, Barr beszólására túl drasztikus volt a válasz.

A másik oldalról meg nagyjából az jön, hogy aki 2018-ban a nagy nyilvánosság előtt képes ekkora gyökérségeket beszélni, mint Barr, az magára vessen.

Amint az ABC bejelentette, hogy a Roseanne-t azonnali hatállyal elkaszálják, a Roseanne-t képviselő ügynökség is jelezte, hogy nem képviselik többé, a sorozat régi epizódjait ismétlő kábeltévék és a Hulu nevű streamingszolgáltató levette műsoráról a sitcomot, az ABC pedig a honlapjáról tüntette el Barr minden nyomát.

Rovatok