Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a fideszes médiaholding elnöke

2019. február 4., hétfő 20:33 | aznap frissítve

Kérészéletű volt Varga István regnálása a kormánypárti sajtót tömörítő médiaholding élén. Varga hétfő este felhívta az MTI-t és bejelentette: lemond a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöki pozíciójáról. 

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány az a fideszes ernyőszervezet, amelyhez november 28-án – pár kivételtől eltekintve – gyakorlatilag a teljes kormánymédia csatlakozott. A Fidesz számára olyannyira fontos ez az alapítvány, a kormánysajtó összeolvadását Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánította

Az alapítvány kuratóriumát vezető egykori fideszes képviselő Varga Istvánnal hétfő délután jelent meg egy ellentmondásokban gazdag interjú. "Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek - mert most még nincs Magyar Nemzet -, ha jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni" - jelentette ki az egykori politikus, aki arról is beszélt, hogy először az Indexet nézi meg, aztán az Origót. Varga - kuratóriumi elnökként adott - utolsó interjújáról itt írtunk részletesebben. 

Varga január közepén a 24.hu-nak is adott egy interjút, ebben is kritikus volt a fideszes médiával szemben. Megjegyezte például, hogy a közmédia távolról sem tökéletes, az alapítvány célja pedig, hogy "a keresztény oldalon is az ÉS-hez hasonló profi újságírás legyen", amivel gyakorlatilag elismerte, hogy most a jobboldali média profizmus tekintetében nem áll épp a helyzet magaslatán. Azt is mondta, hogy Liszkay Gábor ötlete volt az alapítvány, amikor pedig felkérték őt a kuratórium vezetésére, nem kérdezősködött, csak elvállalta. 

Rovatok