Index Vakbarát Hírportál

Gajdics Ottó a Magyar Időktől a Szabad Föld éléré került

2019. február 5., kedd 12:54 | aznap frissítve

A február 6-tól Magyar Nemzet néven megjelenő Magyar Idők főszerkesztője nem Gajdics Ottó lesz, írta meg elsőként az Azonnali, amit később a Magyar Idők hivatalosan is megerősített.

A négy évvel az elhíresült G-nap után ismét az eredeti nevén megjelenő újságot Ballai Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág-igazgatója fogja vezetni. Ballai korábban a Magyar Nemzet sportrovatának vezetője volt, aki még a szakadás napján az egész rovattal együtt felállt, és átment a Napi Gazdasághoz.

Az Azonnali szerint Ballai személyét az átnevezés előtti napon, egy értekezleten jelentették be, ahol a főszerkesztő elmondta,

emelkedett, színvonalas Magyar Nemzetet akar csinálni, olyat, amilyen a lap régen volt.

Napi Gazdaságból közéleti napilappá átalakuló Magyar Idők első száma 2015 szeptemberében jelent meg. Kiadója Liszkay Gábor volt, aki 2015. február 6-án, a G-napként elhíresült napon hagyta el a Magyar Nemzetet, lelkiismereti okokra hivatkozva, miután kiéleződött a konfliktus Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos, a Magyar Nemzet tulajdonosa között. Ekkor a Magyar Nemzet irányt váltott, kormánypártiból egyre markánsabban kormánykritikus lett. A lapot és a hozzá tartozó internetes oldalt Simicska a 2018-as parlamenti választások után zárta be.

Az új Magyar Nemzet kiadója változatlanul a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amelynek kuratóriumi elnöke, Varga István hétfő este mondott le, miután kifejtette, hogy csak a baloldali sajtóban vannak jó újságírók.

Ballai elmondta az Azonnalinak, hogy egy "konzervatív, nemzeti elkötelezettségű" napilapot szeretne, híven a hagyományaihoz, "ami nem enged sem a bal-, sem a jobboldali szélsőségek nyomásának". Az új főszerkesztő szerint mást jelent a konzervatív, nemzeti elkötelezettség, és a kormánypártiság.

Ballai hangsúlyozta, hogy az olvasóknak fogják írni a lapot, és nem a szavazóknak, illetve hogy szeretné a Magyar Nemzethez méltó "mértéktartást, józan hangot, eleganciát, emelkedettséget" visszahozni. A lehetséges külső hatásokról a kedden kinevezett főszerkesztő azt mondta, hogy

Ostobaság lenne azt mondani, hogy bezárkózunk! Nyilván fogunk engedni külső hatásoknak, csak szelektálni kell közülük.

A Magyar Idők keddi közleménye szerint az eddigi főszerkesztő, Gajdics Ottó "a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) portfólióján belül kap új fontos pozíciót."  A bejelentés után pár órával meg is érkezett a hír, hogy a Gajdics Ottó a Szabad Föld főszerkesztője lesz. A hírt délután jelentették be a szerkesztőségben. A Szabad Föld tavaly novemberben került kormányközeli kézbe, az újság történetéről és még mindig meglepően magas példányszámairól ebben a cikkben írtunk.

Gajdics Ottó 2016-ban váltotta a Magyar Idők addigi főszerkesztőjét, Csermely Pétert a pozíciójában. Korábban dolgozott a Magyar Nemzetnél (lapszerkesztőként), a Lánchíd rádiónál (ügyvezető-főszerkesztőként), a Szabad Földnél (lapszerkesztőként), a Hír TV-nél (műsorokért felelős vezérigazgatóként). Jelenleg a Karc FM ügyvezető főszerkesztője.

Rovatok