Index Vakbarát Hírportál

1,9 milliárdot kap a Demeter Szilárd-féle Erdélyi Médiatér Egyesület

2019. március 21., csütörtök 09:00

A magyar kormány közel kétmilliárd forinttal támogatja a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működését, írja a hvg.hu. A Magyar Közlöny szerda este megjelent száma szerint "a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot".

A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a kedvezményezett a Főtér.ro portált kiadó, korábban is többször támogatott Erdélyi Médiatér Egyesület.

A határon túl magyar médiafelvásárlásokról, kormányzati támogatásokról itt írtunk bővebben. Az Erdélyi Médiatér Egyesület Demeter Szilárdhoz, a Petőfi Irodalmi Múzeum december közepén kinevezett főigazgatójához, a Századvég korábbi politikai elemzőjéhez köthető szervezet, amit Demeter jó barátja, Mohácsi Árpád László vezet. Az egyesületről Demeter korábban azt nyilatkozta:

"A Médiateret én hoztam létre olyan emberekkel, akikkel hosszú időn keresztül gondolkodtunk az erdélyi magyar nyelvű média rendezésén, korszerűsítésén. A kezdeti fejlesztéseket saját zsebből, az akkori feleségemmel egyeztetve a konyhapénzből finanszíroztam, kis összegek, de az adjunktusi fizetéshez képest érzékelhetőek. [...] A pénz, amit kapott az egyesület, arányban áll a feladattal. A csődtől kellett megmenteni, újraépíteni és fejleszteni Erdély legnagyobb magyar médiavállalkozását."

Rovatok