Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Prince

2016. április 21., csütörtök 18:58 | nyolc éve frissítve

57 éves korában meghalt Prince, amerikai énekes, producer, dalszövegíró. Először csak egy hír jött, hogy egy holttestet találtak Prince minnesotai ingatlanján, a TMZ.com írta meg, hogy az énekes halt meg. Nem sokkal később az énekes sajtósa az AP hírügynökségnek megerősítette Prince halálát. A rendőrség a halál körülményeit egyelőre nyomozza. A Chanhassenben lévő Paisley Park  nevű stúdiókomplexumhoz csütörtök reggel hívták a mentőket.

A CNN azt írja, az orvosok egy liftben találtak rá a stúdió épületében, és már nem tudták újraéleszteni.

Prince - Purple Rain

Múlt héten kórházba vitték

Prince már a múlt héten kórházba került egy rövid időre, miután a magángépe kényszerleszállást hajtott végre. Szintén a TMZ arról írt, hogy az énekes hetek óta súlyosan influenzás volt, már két koncertet is törölnie kellett emiatt. Az atlantai show-ját mégsem akarta lemondani, de a fellépés után olyan rosszul lett a repülőgépen, hogy le kellett szállniuk az illinois-i Moline-ben. Később jobban lett, ezért hamar kiengedték a kórházból.

Prince - akit egy ideig The Artistnak kellett hívni - első szigetes és utolsó magyar koncertjéről 2011-ből itt olvashatja a kritikánkat.

Ő volt a pop hercege

Prince "Prince Rogers Nelson" néven született 1958. június 7-én Minneapolisban. Apja Lewis Nelson dalszövegíró és zongorista, anyja Mattie Della dzsesszénekes volt, mindketten afro-amerikaiak. Nevét apja művészneve után kapta, aki Prince Rogers néven lépett fel. Apja egyszer azt nyilatkozta, azért nevezte el fiát hercegnek, mert "azt szerettem volna, hogy megtegyen mindent, amit én akartam".

Első számát, a Funk Machine-t hét évesen írta apja zongoráján.

A 70-es években robbant be olyan számokkal, mint a Wanne Be Your Lover vagy a Why You Wanna Treat Me So Bad. Nemzetközi szupersztárrá az 1982-es "1999" című albumával vált. Nagy sikerszámai közt van a Purple Rain, a Let's Go Crazy, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls. Dalait nem nagyon lehet megtalálni a legnépszerűbb netes helyeken, itt olvashatja el, hogy miért.

Több mint 100 millió lemezt eladott karrierje során, a Purple Rain című száma pedig még Oscart is nyert. 9 legjobb dalát itt hallgathatja meg.

Prince kétszer volt házas, először Mayte Garciát, egy háttértáncosát vette el, 2000-ben váltak el. Utána Manuela Testolinit vette feleségül, 2006-ban váltak külön útjaik.

Csak annyit mondok: köszönöm

1985-ben az MTV-nek ezt nyilatkozta a hitről és a halálról: "Hiszek Istenben. Csak egy Isten van. És hiszek a túlvilágban is. Remélem, mindannyian látni fogjuk egyszer. Nagyon komolyan veszem a hitemet. Minden éjjel imádkozom, és nem kérek sokat. Mindig csak annyit mondok: köszönöm."

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok